Aspiková vaječná tlačenka

moje hodnocení:

4,6

hodnotilo: 38
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 200
      g šunkový salám
    • 1
      balení majonéza malá
    • 1,5
      lžíce želatina prášková
    • 1
      sklenice zeleninová směs
    • 5
      ks vařená vejce natvrdo
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      špetka pepř mletý

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Slejeme nálev z Moravanky a dáme do něj na 2 hodiny nabobtnat želatinu, pak mírně zahřejeme aby se rozpustila (nevaříme). Do toho přidáme všechny ingredience pokrájené na kostičky, včetně zeleniny z Moravanky a opatrně promícháme a dochutíme solí a pepřem. Vlijeme do igelitem vyloženého srnčího hřbetu (lépe se vyndává), nebo plníme do tlačenkové nohavice. Dáme do ledničky ztuhnout. Krájíme na plátky.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • iva kratka
    iva kratka |

    4. 4. 2013 11:08

    nedavam salam sunkovy, ale gothaj, je nase oblibena po velikonocich, pouzivam zelatinu od natury :-)

  • 1982Petula
    1982Petula |

    3. 4. 2013 18:31

    Tak dnes poprvé a je báječná! Želatinu jsem dělala také tu na vaječnou tlačenku kupovanou v Albertu a podle návodu na ní a tuhé to je perfektně. Jen jsem přidala sterilovanou papriku na barvu. Díky za recept!

  • GITA
    GITA |

    4. 2. 2013 23:05

    Výborná, přidala jsem ještě kapie, želatinu podle návodu na sáčku. díky :-)

  • Víla Elvíra
    Víla Elvíra |

    30. 1. 2013 20:42

    Výtečná, povedla se. Jen želatinu jsem dělala podle návodu na sáčku, je to rychlejší, za pár minut je připravená. A majonézu jsem nedala celou.

  • MartinaH123
    MartinaH123 |

    27. 1. 2013 21:31

    Skvela chutovka na vecirky, vzdy slavim uspechy, diky za recept :)

  • mili
    mili |

    13. 9. 2012 19:36

    aby se tláča dobře krájela natřít nůž olejem nebo skuste vřelou vodu

  • Nika
    Nika |

    29. 9. 2011 21:55

    Kde jste prosím koupili tu vaječnou želatinu. V hypermarketech jí nemají.

  • MartikK
    MartikK |

    15. 7. 2011 21:19

    Výborná. Místo majolky jsem dala tatrskou omáčku, želatinu jsem koupila přímo tu určenou pro vaječnou tlačenku a připravila jsem ji dle návodu na sáčku. Dávám za 1*.

  • Martin Navrkal
    Martin Navrkal |

    18. 3. 2011 16:18

    Výborná

  • recepty73
    recepty73 |

    17. 3. 2011 13:53

    ...je výborná!Po Velikonocích je to dobrý likvidátor vajec natvrdo,klidně i bez salámu(ikdyž... :-D :-P )

  • Kateřina Vilímová
    Kateřina Vilímová |

    17. 3. 2011 10:14

    vynikajici - zkousela jsem o vikendu a priste udelam pro navstevu. dekuji za recept.

  • Kapo
    Kapo |

    22. 2. 2011 12:03

    Taky jsem mel podobny problem....bud vice zelatiny jak rika pani/slecna prede mnou, nebo mene tatarky...uplne bez tatarky to jde take,pote je aspik ne zluty ,ale prusvitny.Chutove je to pikantnejsi, pridame-li jeste trosku octa do aspiku, tatarka chut zjemnuje. Aspik mi ztuhne do dvou hodin v lednicce. Hlavni je zelatinu neprevarit. ;-)

  • Alice
    Alice |

    10. 2. 2011 13:51

    Přidejte více želatiny, bude lépe držet krásně jí nakrájíte.

  • Monika OV
    Monika OV |

    31. 1. 2011 21:46

    Dělala jsem teď na oslavu, přesně podle receptu s tatarkou. Chuťově výborná, dávám za 1 ;-) Akorát jsem měla problém ji nakrájet, aby se přitom nerozpadala, vyzkoušela jsem všechny nože, ale tak hezky po nakrájení bohužel nevypadala a tuhla celou noc až do odpoledne :-\ Poraďte, jak to nakrájet, aby držela pěkně vcelku, prosím O:-)

  • hana konradova
    hana konradova |

    6. 3. 2010 11:24

    Dobrý den ja místo majolky davam tatarku davam moravanku jednu pikant a jednu normal a taky to nema chybu , nekdy pridam salam a nekdy ne dam tam na platky vajicko a chut a vzhled je taky o.k.

  • Marie Šindelová
    Marie Šindelová |

    13. 4. 2009 19:07

    Už se chladí!Máme ji moc rádi.1

  • Karolina Loskotová
    Karolina Loskotová |

    29. 8. 2008 18:09

    Já musím souhlasit s Miou jsem zrovna ta z těch mladých kuchařinek a chodím jsem velice ráda,spoustu receptů znám sice od maminky ale zapamatovat si všechny nedokážu,jsem ráda že sem paní Ivana tento recept dala protože jinak bych si na něj nevzpomněla :-)

  • Di
    Di |

    9. 6. 2008 20:27

    Musím se moderátorů zastat. Byli jste to Vy, čtenáři, kdo si neustále stěžoval, že se příspěvky neobjevují hned. Tak teď se hned objevují, což má samozřejmě zase jiné negativní stránky. Myslím ale, že takových špatných pokusů o vtip, jako je příspěvek Kláry Nedkové, si netřeba všímat.

  • Lada Kovářová
    Lada Kovářová |

    9. 6. 2008 16:42

    Za obsah příspěvku zodpovídá jeho pisatel. Navíc od 13.4.2008 nejsou komentáře schvalovány moderátorem :-)

  • Andrea Rubešová
    Andrea Rubešová |

    9. 6. 2008 11:07

    Normálně s pí Vilmo-Vileminou nesouhlasím ale tentokrát má pravdu. Pani Klára Nedková vážně připravila specialitu. Kromě toho si neumim předctavit zmraženou želatínu. Vina padá na moderátory-zveřejní každou pitomost.

  • Vilemina
    Vilemina |

    27. 5. 2008 11:08

    škoda že jste ten recept nedala do novych. brambory s pernikem ve slanokyselem zele. u vas bych chtela dostat obed

  • Klára Nedková
    Klára Nedková |

    3. 5. 2008 14:15

    Bohužel moc nemusím slané aspiky.Ale tento receptse mi tak líbil,že jsem si ho trochu upravila a nyní si na něm s kamarádkou moc pochutnáváme.Tak asi takhle jsem si ho upravila:Místo majonézy zakysaná smetana,želatinu jsem smíchala se šťávou od mandarinek a přidala pár hřebíčků a strouhaný perník.Vše jsem dala do dortové formy 3 zamrazila a poté nechala v chladničce na 3,5hod.Jako přílohu doporučuji brambor sypaný pažitkou.

  • Žaneta
    Žaneta |

    11. 4. 2008 21:20

    Já jsem jí nikdy nedělala, jedla jsem jí nedávno 2x. Jednou u švagrové, podruhé u kamarádky. U švagrové se mi zdála taková nijaká. Kamarádčina měla šmrnc, byla pikantní, výborná. Řekla mi, že jí dělá přesně podle návodu na sáčku, jen ještě přidá lžíci octa a trochu soli.

  • lili
    lili |

    9. 4. 2008 18:26

    Nálevu z Moravanky se mi zdálo málo, dolila jsem vodou tak, aby to bylo všechno ponořené.Želatinu jsem šoupla taky celou, nejspíš by se mi stejně někde vysypala. Tlačenka byla vynikající.

  • Lucie Chalupská
    Lucie Chalupská |

    8. 4. 2008 19:30

    Dobrý den určitě tuto tlačenku vyzkouším! myslela jsem že je to o tom jak kdo dělá recepty a co do nich přidává a jak jim chutná s tím co mají rádi! je to každého věc jak si recept upraví jestli si paní Vilma myslí opak je to její názor mě tento recept inspiroval! A pokud jde o recepty na pytlíkách od želatiny je úplně jedno co je na nich napsáno každý má svůj styl a hlavně si myslím že neni dobré někoho osočovat z opisování receptů!

  • Jarka O.
    Jarka O. |

    29. 3. 2008 06:31

    Taky se těším na nějaký naprosto originální neotřelý recept od Vilmy. Zatím nás "oblažila" pouze jízlivými poznámkami.

  • mia
    mia |

    28. 3. 2008 18:32

    je uplně jedno,jestli tenhle recept někdo opsal a nebo neopsal z pytlíku.dost lidí tohle vůbec nemusí znát a přijde mu to vhod.navíc tady není nikde na receptech psáno,že tu mají být jen a pouze originální recepty.originál je navíc skoro každý, protože každá to děláme vždy po svém,podle svých chuťových pohárků.mám tuhle stránku s recepty velmi ráda a to i s opsanými recepty a nebo těmi co už známe.je tu přece i spousta novokuchařinek ;-)

  • Di
    Di |

    28. 3. 2008 16:19

    Vilmo, vždyť se jedná o úplné prkotiny! Ale klidně si své názory a postoje nechte, my si naopak rádi uvaříme něco podle Vás průměrného, protože nám to chutná. Jó a nezapomeňte přidat nějaký Váš nadpůměrně úžasný recept!

  • Vilma
    Vilma |

    28. 3. 2008 15:21

    Mé milé, máte pravdu: na pytlíku s želatinou je opravdu diametrálně odlišný recept. Je tam totiž 6 vajec, zatímco zde se jich dává jen 5, takže chuťově i vzhledově to jistě musí být úplně něco jiného. Na svém názoru nezměním nic a na hodnocení taky ne. Jen tak dál, pochvalte si průměr a plotně zdar!

  • Anonym
    Anonym |

    27. 3. 2008 09:00

    A pro ty, kteří ji ještě nedělali, tak jen poznámka, pokud nemáte moravanku, tak použijte normální sladkokyselé okurky, nálev z nich na svaření želatiny a dejte si sterilovanou kukuřici, hrášek, kapii, v podstatě co máte, protože je to úpně jedno. Mám to vyzkoušené. Je výborná. Jana J.

  • Anonym
    Anonym |

    27. 3. 2008 08:54

    Já mám tento recept už dlouho od maminky. Nedáváme nikdy majolku, ale tatarskou omáčku, která chuť doladí a nedáváme už masox, není potřeba. Jana J.

  • Gábina
    Gábina |

    26. 3. 2008 21:20

    Jednou jsem vyzkoušela odlehčenou verzi - místo majonézy jsem dala bílý jogurt. Bylo to taky dobré.

  • Petra
    Petra |

    26. 3. 2008 19:32

    Manžel má boule za ušima, chválí a nevěří, že to není koupené ... a je mu jedno, odkud je recept (na mé želatině byl tedy jiný). Kdybych ho nenašla tady, třeba bych na takovou dobrotu nikdy nenarazila. Takže děkuju za recept a pí. Samcové za radu.

  • Zdenka Korábová
    Zdenka Korábová |

    26. 3. 2008 18:18

    Musím dát za pravdu Vilmě, na receptech je tolik stejných, nebo velmi podobných receptů, že kdyby si někdo dal tu práci a receptář vyčistil od dvojáků, až mnohonásobků, zbyla by jich určitě sotva jedna polovina. a tedka moje malá do mlýna- varianta dvě-místo kunovjanky dávám naloženou červenou řepu a strouhaný křen /i naložený/ - dochutím solí, popř podravkou Masox nepoužívám. . při oslavách dělám obě varianty-bílou i červenou-leju do platových obalů od vajec a na mísách vyklopené barevné bobečky vypadají i chutnají slušně- ještě dorobnost- vždy do mističek nalávám trochu řídké směsi na dno, pak teprve hustší-lépe se vyklápějí

  • Ivana Samcová
    Ivana Samcová |

    26. 3. 2008 16:52

    Petro, používám majolku v pytlíku z Poličky, je jí tam 100 ml. Ještě jsem chtěla říci, že mi tato tlačenka opravdu chutná a navíc jsem se ji naučila díky radám paní Jany udělat tak, že i hezky vypadá.

  • Di
    Di |

    26. 3. 2008 16:25

    Já ji, Jitko, dělala na Velikonoce. Svůj původní recept jsem někam založila a ten na pytlíku s želatinou se mi tak úplně nelíbil. Byla jsem ráda, že jsem nalezla tenhle, který se tomu mému ztracenému podobal nejvíc. Určitě si pochutnáte. Paní Vilma se asi špatně vyspala a nenáladu si vylila na zdejší stránky: kde mohla, tam dala pětku. Ale nevím, koho tím vlastně oznámkovala, vždyť recept ani nezkusila!

  • Jitka Bublová
    Jitka Bublová |

    26. 3. 2008 13:39

    Na rozdíl od pí Vilmy mě tedy recept inspiroval tlačenku zkusit, hned o víkendu jdu na to. Víte, když někdo vaří už spoustu let, určitě tady mrak receptů přeskočí jako známé nebo téměř totožné s tím, co už zná, ale to přece jinak nejde. Někdy stačí i jen připomenutí něčeho, co už člověk zná a třeba dlouho nedělal a i to je fajn. Jako mne teď tahle tlačenka..

  • Kateřina Dvořáková
    Kateřina Dvořáková |

    26. 3. 2008 08:52

    Koukám, že paní Vilma kde může, tam haní...

  • Andra
    Andra |

    25. 3. 2008 18:19

    Sice som tento recept este nevyskusala, ale uz som mala moznost tlacenku ochutnat. Bola velmi dobra a nebola som jedina, komu chutila...

  • Vilma
    Vilma |

    25. 3. 2008 12:32

    Nevidím nic úžasného na tom, když někdo opíše recept z pytlíku s želatinou a "kreativně" do toho dá nebo nedá masox a sýr!!! Je mi jasné, že málokdo z nás dokáže vymyslet opravdu dobrý a originální recept, většina jich už desetiletí koluje s menšími či většími obměnami, ale tohle???

  • Petra
    Petra |

    24. 3. 2008 16:01

    Prosím pěkně, malá majonéza je ta ve vaničce nebo malá sklenička? Děkuji za odpověď.

  • Markýza První
    Markýza První |

    24. 3. 2008 09:50

    Tuhle vaječnou tlačenku dělám každé Velikonoce, je moc dobrá.

  • Hela -
    Hela - |

    7. 1. 2008 10:11

    Dobrý nápad s tou kápií! Já tento aspik dělám do bábovkové formy vyložené folií, někdy do malých plastových báboviček na puding a tyto vánoce jsem jí nalila do formy na rybu - vypadalo to moc hezky.

  • Jana Koralkova
    Jana Koralkova |

    6. 1. 2008 19:09

    Zdravim vsechny ctenare a ctenarky a prikladam horky tip. Smes plnim do vycistene kapie a pote krajim na platky. Skvele na oblozene misy :o]

  • Martin Hyka
    Martin Hyka |

    29. 12. 2007 12:57

    jde to i bez folie, stačí pouze před vyklopením na malou chvíli ponořit srnčí hřbet do teplé vody a potom dát chvilku ještě do ledničky. Jinak dělám podobně

  • George Lynx
    George Lynx |

    17. 7. 2007 16:54

    Recept hodnotím za 1. Nenašel jsem způsob pro interaktivní hodnocení přímo z webu.

  • George Lynx
    George Lynx |

    17. 7. 2007 16:49

    Na vaječném aspiku si pochutnávám již nejméně 45 let. Pokud si jej dělám sám, nezáleží zda z Kunovjanky nebo Moravanky, ostřejší nebo jemnější. Používám též lák ze zeleniny, pytlíček želatiny pro kyselé potraviny, feferonku vynechávám. Vejce krájím na čtvrtky a vkládám do směsi bez míchání. Salám (hladký a kvalitní - třeba Extra salám od Lidla) krájím na hranolky jako brambory na smažení. Dělá to hezký vzorek na řezu. Jedna dávka naplní formu na biskupský chlebíček. Ta fólie je třeba i při teflonovém povrchu. Nohavici na tlačenku v Praze neseženu.

  • Ivana Samcová
    Ivana Samcová |

    15. 7. 2007 20:43

    Jani, díky za podrobné vysvětlení. Zkusím to podle vašich rad. Zdravím. Ivana

  • Jana H.
    Jana H. |

    12. 7. 2007 16:53

    Ivčo, vejce krájím na větší kousky vždycky na půl podélně a pak na půl příčně a zeleninu taky trochu pokrájím.Musí se opatrně promíchávat jak s majonézou tak i se želatinou, aby se žloutek moc nerozhňahňal.Salám kupuji už krájený a pak ho pokrájím na proužky. Ivčo, hlavně, že je výborná, nám také moc chutná. Mějte se a ať se zadaří.Jana H.

  • Ivana Samcová
    Ivana Samcová |

    11. 7. 2007 17:12

    Aspik je výborný. Přidala jsem i trochu na kostičky nakrájeného tvrdého sýra. Moc mi chutnal. Jen tak krásně, jako aspik paní Jany nevypadal. Mohla bych se zeptat, jak to děláte, že je tak vzhledově pěknej? Díky za odpověď. Ivana

  • Iva Ušelová
    Iva Ušelová |

    30. 6. 2007 00:56

    Výborné a rychlé.Dělám i aspik z čiré želatiny.Jen do srnčího hřbetu.Je tam potřeba salám,vlašák a zelenina.

  • Hospodyňka
    Hospodyňka |

    2. 10. 2006 10:30

    Moc jsme si pochutnali. Místo kupované zeleniny jsem použila domácí okurkové řezy s kapií, co jsem si dělala z přerostlých nakládaček. Pokud se použije nálev ze zeleniny, myslím že bujón v kostce není nutný.

  • Jana H.
    Jana H. |

    5. 9. 2006 18:13

    Dělám ji podle návodu na sáčku želatiny. Dávám Kunovjanku a kostku kuřecího vývaru. Nemá chybu. Celá rodina ji mám tráda a já ji ráda dělám, protože je brzy hotová a za dvě hoďky ztuhlá.Už je v ledničce.

  • Lenka Zavřelová
    Lenka Zavřelová |

    29. 8. 2006 23:43

    Moc dobré, dělám často. Masox nedávám, koření a nálev s majonézou zaručí dobrou chuť. Jen dávám trochu více všech ingrediencí a místo Moravanky nám chutná Kunovjanka.

  • Gábina Houšková
    Gábina Houšková |

    28. 8. 2006 15:35

    dělám to taky s masoxem jako Jana a je to moc dobré

  • Jana Kutačová
    Jana Kutačová |

    28. 8. 2006 10:38

    Mám takové různé aspiky moc ráda,ale jelikož se mi zdá takový aspik často dost planý,přidávám 1/2-1 kostku masoxu na dochucení.Mňam.:o)