Arcibiskupské tajemství cibulové svíčkové

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 8
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Smith-P.

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Pozn.: Na začátku je nutno podotknout, že příprava je velmi obtížná vzhledem k množství cibule, které se musí zpracovat. Skutečně totiž není chyba, že v ingrediencích se uvádí množství cibule v kg a ne v kusech! Pokud Vás toto množství neodradí a dáte se do toho, tak ke zpracování silně doporučuju nějakou kuchyňskou pomůcku, jako např. V-kráječ či elektrický sekáček, jinak je to hodně velký záběr na oči. Přes vše, co mluví proti přípravě, musím ovšem říct, že výsledek opravdu stojí za to!!!
2
Maso omyjeme, 2/3 slaniny nakrájíme na nudličky, kterými prošpikujeme maso. Zbytek slaniny nakrájíme na menší kostky. Nyní nakrájíme na kostky všechnu cibuli. (Maso s cibulí a kořením, které se před další přípravou ovšem musí opět vyjmout, můžeme nechat v hrnci odležet přes noc, nutné to ovšem není). Maso lehce osolíme ze všech stran. Na společně s olejem rozpáleném másle prudce osmažíme ve velkém hrnci maso (krátce) ze všech stran. Maso vyjmeme z hrnce, pokud možno necháme v teple. Ve výpeku osmažíme dozlatova všechnu cibuli (vzhledem k množství toto potrvá trošku déle, cibule totiž ze začatku pustí hodně šťávy a smaží se, až se tato vypaří). Cibule nesmí byt příliš vysušená, takže pokud si nejste jistí, tak smažení ukončete raději dřív než později. Nyní zase přidáme maso, přiložíme všechno koření a vše podlijeme horkou vodou nebo hovězím vývarem - pokud je po ruce - a dáme péct. Peče se asi 1,5-2 hod. při 200-250 °C (raději méně než uvedené maximum, co se týče doby, záleží na kvalitě masa - čím dražsí tím kratší doba) každých 15 minut kontrolujeme, popř. dolijeme vodu nebo otočíme maso. Až je maso měkké, vyjmeme hrnec z trouby a maso vyjmeme společně s kořením z hrnce. Koření vyhodíme. V hrnci zbývající cibuli se štávou rozmixujeme. K výsledku mixování přiléváme postupně šlehačku a přitom mícháme nejlépe drátěnou metličkou. Uvedených 900 ml šlehačky je orientačních, zaleží na tom, kolik šťávy cibule při mixování obsahovala. Až je omáčka dostatečně řídká, osolíme dle chuti, pak nakrájíme maso na plátky a plátky též osolíme. Vložíme do hotové omáčky a celý hrnec krátce ohřejeme na plotýnce asi 3 minuty.
3
Jednou z hlavních součastí tohoto jídla jsou špagety se kterými se toto jidlo v ideálním případě podává. Omáčka má totiž nasládlou chuť a perfektně se hodí k těstovinám, narozdíl od pravé české svíčkové na smetaně. Poznámka: je možné tento recept připravit i z jiného druhu masa jako je vepřové nebo s trochou improvizace je příprava možná i z kuřecího, nejlepšího výsledku ovšem dosáhnete při použití hovězího.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • misa
    misa |

    11. 9. 2014 00:12

    vyborne, dnes jsem uvarila, a pridavam ke svym oblibenym receptum ! pochvala :)))) <:-)

  • lrxtua
    lrxtua |

    1. 11. 2013 08:09

    IsyIcN <a href="http://kmsqweyuhkjr.com/">kmsqweyuhkjr</a>, [url=http://zxkmkfrvzygg.com/]zxkmkfrvzygg[/url], [link=http://bedrpwfbocqo.com/]bedrpwfbocqo[/link], http://vcbbersqfcwi.com/

  • Nataška
    Nataška |

    20. 10. 2013 16:50

    Cibuly? Chodilas do školy?

  • pippiva
    pippiva |

    3. 1. 2012 11:55

    Jak nize uvadi Svaca: oloupanou cibuli si dejte do studene vody a pri krajeni nuz namacejte do vody. Pak cibule tolik "neprudi". ;-)

  • aanja
    aanja |

    3. 1. 2012 10:30

    Teda to krájení cibule je fakt vopruz ... a to nemluvím o provonění lednice nakrájenou, přes noc uloženou cibulí. Ale je to fakt vynikající a ač sem tomu nevěřila, opravdu se to spojí až s tou chutí těstovin ... když sem to ochutnávala samotné, bylo to celkem nic moc, ale s těmi těstovinami .. prostě výborné. BTW: jen jsem to místo mixování propasírovala, nepodlejvala při pečení vodou (kdybych tam vodu ještě přidala, měla bych z toho polívku) a dala tam mnohem míň šlhačky .. asi půlku ... díky tomu to ovšem bylo i hustší (což rozhodně nebylo na škodu) ... jo a taky jsem to dělala z vepřové panenky ... výborné

  • Jehud
    Jehud |

    28. 12. 2011 23:47

    Tuto přípravu znám, je opravnu vynikající. Pouze na podlévání je chutnější dodat bílé víno a vývar, ne pouze vývar, kyselinka z vína a nasládlá cibule udělá fantastickou chuť. Jako přílohu podávám vařené brambory, také je to dobré.

  • SVACA
    SVACA |

    20. 8. 2011 20:17

    Namoč cibuly do studené vody a plavecké brýle můžeš odložit :-)

  • Patrick Schmitt
    Patrick Schmitt |

    6. 11. 2008 01:21

    Až už má člověk za sebou tu cibuli, tak už je to procházka růžovým sadem. ;-) Na krájení cibule (či krouhání na v-kráječi) si už dávám většinou plavecké brýle. (To poté, co jsem to jednou dělal nevyspalý a měl poté zcela rudé bělmo. Nutno podotknout ale, že mám velmi citlivé oči. Někteří lidé s cibulí nemají skoro žádné problémy.) Každopádně mě těší, že se Vám recept zalíbil. Měl jsem ho tu už dlouho, ale teprve nedávno jsem nechal přidat fotečku. :-)

  • Otakar Novák
    Otakar Novák |

    5. 11. 2008 00:31

    To by nesvedl ani Palacký ale už to mám v oblbených

  • Otakar Novák
    Otakar Novák |

    5. 11. 2008 00:29

    To by nesvedl ani Palacký ale už to mám v oblbených.

  • Dada
    Dada |

    3. 3. 2008 14:59

    Tohle prostě musí být dobré, co nejdříve budu aplikovat. Jinak já cpu spoustu cibule do všeho možného, zkust si na kilu cibule upéct kuře, to nemá chybu.

  • Marek
    Marek |

    24. 1. 2008 18:59

    Zajimavá příprava svíčové,budu muset vyskoušet!

  • Zdena z JM
    Zdena z JM |

    2. 1. 2008 07:15

    Tenhle recept jsem měla dlouho v oblíbených, protože mě zaujal hned na první pohled.Konečně tedy došlo k tomu,abych ho vyzkoušela.Mně moc chutnal, ale rodina konstatovala, že "normální svíčková" je lepší.Takže tak jak dělám zhruba 3x do roka svíčkovou, asi pravděpodobně zůstanu u té klasické.Ale určitě tento recpt stojí za vyzkoušení.Dávám 1.

  • Iva Pokorná
    Iva Pokorná |

    15. 8. 2007 21:15

    Je to opravdová mňamka. Jedli už jsme hodně druhů svíčkové, ale nikdy jsem žádnou sama nezkoušela připravit. Až dnes podle tohoto receptu a stálo to určitě za to. Určitě přidám k oblíbeným. Děkuji za tip.

  • Iva Pokorná
    Iva Pokorná |

    15. 8. 2007 20:59

    Je to opravdová mňamka. Jedli už jsme hodně druhů svíčkové, ale nikdy jsem žádnou sama nezkoušela připravit. Až dnes podle tohoto receptu a stálo to určitě za to. Určitě přidám k oblíbeným. Děkuji za tip.

  • Patrick Schmitt
    Patrick Schmitt |

    2. 1. 2007 11:31

    Pri smazeni, lepe receno opekani je hrnec otevreny, pri peceni v troube uz je pak zavreny;-)

  • Anonym
    Anonym |

    2. 1. 2007 10:41

    Maso pečete přikryté?

  • Patrick Schmitt
    Patrick Schmitt |

    30. 12. 2006 17:57

    ad P H: Dekuji za pochvalu. Zakladni recept mam od otce, trosku jsem ho prizpusobil mym predstavam. ;-)ad Zuza: Muzes si klidne udelat i vetsi mnozstvi masa, ze... Omacky je hodne, protoze je na velke mnozstvi testovin, proto je taky min masa...Pochopitelne, ze ano...A driv nez bych to jedl s chlebem, tak bych to vyzkousel, nez to zacnu degradovat. Zdravim

  • Zuza
    Zuza |

    30. 12. 2006 13:32

    Skoro litr šlehačky na takový kousek masa?? A pro 6 osob?( To se tedy moc nenají.)Já vím,přiměřeně,ale tohle je fak moc té šlehačky.Jinak celkem normální cibulová omáčka,ale výborná! Taková smetanová.Nejlepší s čerstvým tmavým chlebem.

  • P H
    P H |

    30. 12. 2006 00:01

    Měla jsem ze začátku strach, že koupim drahé ingredience a pak to nebude k jídlu, protože svíčková jen s cibulí, to zní dost zvlaštně, ještě navíc s takovým množstvím cibule, ale když jsem to pak uvařila přesně podle receptu, tak jsem byla víc než mile překvapená!TAK DOBRÉ JÍDLO JSEM UŽ DLOUHO NEJEDLA!Jen krájení té cibule je dost nepříjemné a také mi to lehce ujelo se smetanou, ale troška mouky to napravila :o)Zajímalo by mě, jak někdo na tak geniální recept může přijít. Třeba mi to autor prozradí. :o) Rozhodně mu ale děkuji za obohacení mé kuchařky. Na Silvestra to budu dělat zase, rodina si to vyžádala :o)

  • Patrick Schmitt
    Patrick Schmitt |

    3. 10. 2006 16:54

    ad Di: Však Ti to taky nikdo nebere. Navíc jsou chutě různé a to je taky dobře. Stejně tu je jen řeč o tom, že k tomuto jídlu jdou těstoviny ještě líp, ne o tom, že k jinemu jdou či nejdou ;-) Však pokud tohle někdy vyzkoušíš,tak možná uvidíš co mám ja s tatuškou na mysli :-)

  • Di
    Di |

    2. 10. 2006 07:22

    Dost často si dělám práci se složitými jídly, takže možná přijde na řadu i toto. Nicméně oblib svíčkové s těstovinami mi nikdo nevymluví. Zdravím.

  • Patrick Schmitt
    Patrick Schmitt |

    27. 9. 2006 22:30

    Jinak doporučuju všeobecně spíš více cibule než je uvedené minimum, takže spíše ty 2 kg než 1,5. Je z toho logicky vice omačky a taky orientační hodnota 900 ml šlehačky se spíše vztahuje na to větší množství.

  • Patrick Schmitt
    Patrick Schmitt |

    27. 9. 2006 22:27

    ad Di: Právě ty nejpracnější jídla bývají nejlepší...to už tak bývá, že čím víc člověk do něčeho investuje, at je to čas nebo prace, či obojí, tak tím víc pak dostane nazpět, v tomto případě ve formě omamení chuťových nervu ;-)No a jinak...jak už bylo řečeno...chuťově se tohle hodí vyloženě k těstovinám, mnohem víc než svíčková na smetaně, ale tak to už bys musela vyzkoušet, abys vědela o čem mluvím ;-) Třeba si tu práci s tím nekdy uděláš... :-)

  • tatuška
    tatuška |

    27. 9. 2006 22:15

    je to moc dobré jídlo - sám autor mi jej vařil :-)Velmi syté :-)

  • tatuška
    tatuška |

    27. 9. 2006 22:13

    ad Di: možná není špatná, ale přeci jen se více hodí ke knedli. Kdežto tohle jídlo - tedy cibulová omáčka - je opravdu vhodné k těstovinám. Práce s tím je, ale kdo umí, ten umí. :-)

  • Di
    Di |

    27. 9. 2006 19:49

    Ani pravá česká svíčková na smetaně není špatná s těstovinami. A také s ní je spousta práce, bohužel ...

  • Patrick Schmitt
    Patrick Schmitt |

    27. 9. 2006 14:27

    ad Zdena: Omáčka se nezahušťuje, není to nutné. Omáčka je řídčí než běžná svíčková. I proto se to lépe hodí k těm špagetám.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    27. 9. 2006 12:30

    Určitě to bude dobré i z králíka! Ale - hovězí je přece jenom nejlepší....Moc mě tento recept láká....

  • Zdena z JM
    Zdena z JM |

    27. 9. 2006 11:51

    Asi neodolám a v nejbližší době tento recept vyzkouším.Je velice zajímavý.Akorát mám jeden dotaz:omáčka se nezahušťuje?Bude tedy spíš řídká?Nebo ji zahustit jako klasickou omáčku?

Poslední navštívené:

Abecední seznam: