Zapečený lilek s rajčatovou směsí

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 11
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Idi

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 2
      ks lilek 1-2 dle počtu osob
    • 1
      ks cibule
    • 2
      stroužek česnek
    • 1
      ks rajčatová omáčka Panzani Napoletana, Maggi Boloňská,nebo domácí lečo
    • 100
      g sýr niva nebo eidam
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      lžíce bylinky čerstvé nebo sušené, např.saturejka
    • 1
      špetka šalvěj
    • 1
      špetka tymián
    • rostlinný olej na smažení
    • 1
      dl voda nebo vývar

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Lilek omyjeme, podélně rozkrojíme a vydlabeme vnitřek, pokrájíme ho na kousky a prosolíme, aby se "vypotil" na utěrce nebo ubrousku. Také trochu osolíme vydlabaný lilek. Cibulku pokrájíme a osmahneme na oleji, přidáme na drobno pokrájený česnek a vydlabané kousky lilku. Podlejeme trochou vody a chvili podusíme, pak přidáme rajčatovou omáčku, posekané bylinky a necháme prohřát. Směsí naplníme půlky lilku a posypeme sýrem. Do pekáčku dáme olej a trochu vody či vývaru a naskládáme lilky. Pečeme asi 30 min. ve středně vyhřáté troubě nebo v remosce.
2
Příloha brambory nebo pečivo.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Kamila B.
    Kamila B. |

    2. 9. 2014 12:07

    Dobrý den, vaše hodnocení bylo vymazáno, můžete recept ohodnotit znovu. :-)

  • Padme1
    Padme1 |

    2. 9. 2014 11:54

    Výborná dobrota. Trochu jsem si to upravila vzhledem k tomu co jsem měla doma. Omlouvám se za hodnoceni 5 nějak jsem to nedopatřením pochopila opačně. Dávám 1*

  • Mirka P.
    Mirka P. |

    28. 5. 2010 15:14

    Výborné! Pekla jsem na pečicím papíru bez oleje. Bála jsem se, že lilek bude hořký, už se mi to stalo, ale byl opravdu vynikající!

  • bara
    bara |

    13. 3. 2008 22:44

    Vyborne, meli jsme dneska k veceri a opravdu dobrota! Davam za 1.

  • Táňa K.
    Táňa K. |

    30. 11. 2007 21:44

    Paní Ido, já bych to také klidně snědla i bez toho masa, ale když jednou mlsný jazýček zkusí nějaké to vylepšení, tak už nechce jinak. :-)) A u nás je těch mlsounů přesila.:-) Každopádně díky za výborný recept. Já lilek poprvé ochutnala v této úpravě a od té doby je to má oblíbená pochoutka.

  • Ida Juřicová
    Ida Juřicová |

    29. 11. 2007 12:06

    Pani Tano, uvedla jsem recept bez masa z jedineho duvodu a to proto,ze manzel je vegetarian,ale verim,ze anglicka to jen vylepsi :-) Take to nekdy vyzkousim-ovsem jen pro sebe ci pro ostatni cleny rodiny:-)

  • Táňa K.
    Táňa K. |

    2. 11. 2007 17:23

    A málem bych zapomněla na anglickou slaninu (nebo šunku) do směsi. Bez té by to nebylo ono.:-)

  • Táňa K.
    Táňa K. |

    2. 11. 2007 17:19

    Zapečený lilek připravujeme velmi podobně, jen ještě do směsi na plnění přidáváme nakrájené žampiony a zelenou nebo bílou papriku a krátce před dopečením lilky sypeme nastrouhanou nivou smíchanou s drobně pokrájeným česnekem. Dobré koření do směsi je koření Gyros. Vynikající jídlo, vřele doporučuji!

  • Ida Juřicová
    Ida Juřicová |

    25. 9. 2006 07:18

    Omlouvam se,je to opraveno.Samozrejme ze pripravuju lilek.Obcas se preklepnu lilek-cuketa :-)

  • Honza Polacek
    Honza Polacek |

    18. 9. 2006 21:37

    Tak nevím, připravuji lilek a nebo cukety

Abecední seznam: