• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Články
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
  • Zapomenuté heslo Založit nový účet
  • Recepty.cz - logo
    Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
    Vložit recept
    Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Příležitosti
    • Recepty.cz
    • Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.
    Napište svůj komentář k receptu

    Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.

    autor: F.O.O.D.
    0.0
    moje hodnoceni
    0.0
    hodnotilo: 0
    doba přípravy: 75 minut
    počet kalorií: neuvedeno
    Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
    Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.
    Nahrát fotku
     

    Suroviny

    4 porce
    • Těsto:
      • 400
        g hladká mouka
      • 200
        g hrubá mouka
      • 1
        špetka sůl
      • 120
        g moučkový cukr
      • 120
        g rozpuštěné máslo
      • citronová kůra
      • 150
        ml mléko
      • 30
        g droždí
      • máslo rozpuštěné (na pokapání)
    • Náplň:
      • 300
        g sušené hrušky
      • 200
        g sušená jablka
      • 150
        g cukr
      • badyán
      • hnědý rum (možno)
    • Drobenka:
      • 250
        g polohrubá mouka
      • 200
        g máslo
      • 200
        g moučkový cukr
      • hnědý rum

    Postup přípravy receptu

    1
    Z části vlažného mléka, droždí, trošky cukru a mouky si připravte kvásek.
    2
    Přidejte jej k mouce se solí a zbylými surovinami a zpracujte na vláčné, nepříliš tuhé těsto. Po vykynutí těsto rozdělte na zhruba 4 díly. Na moukou posypaném vále vyválejte kulaté placky a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete připravenou náplní, posypte drobenkou smíchanou z uvedených surovin.
    3
    Pečte v troubě předehřáté na 180 °C. Ještě horké pokapejte rozpuštěným máslem s trochou rumu.
    4
    Na náplň uvařte všechno sušené ovoce ve vodě s kořením. Sceďte a umelte na masovém mlýnku. Podle potřeby zřeďte trochou vývaru, ve kterém se ovoce vařilo, a rumem.
    5
    **Tip:** Valašské frgály ale nemusí mít náplň pouze sladkou (používají se také tvaroh, povidla, mák či rozvařená jablka zahuštěná strouhaným perníkem). Velmi oblíbená a tradiční je též zelná náplň. Tu připravíte, když 500 g najemno nakrouhaného zelí spaříte a ve velmi malém množství vody podusíte doměkka s troškou soli. Pak přidáte zhruba 40 g másla, 50 g cukru, 50 g namočených rozinek, ochutíte mletou skořicí, možná i malinko dosolíte, po vychladnutí ji nanesete na koláčové těsto a upečete.
    Podělte se s přáteli o recept

    Podobné recepty

    Jidáše dle časopisu F.O.O.D.

    Jidáše dle časopisu F.O.O.D.

    Pascha dle časopisu F.O.O.D.

    Pascha dle časopisu F.O.O.D.

    Laskonky dle časopisu F.O.O.D.

    Laskonky dle časopisu F.O.O.D.

    Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

    Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
    Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

    Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

     

    Komentáře k receptu

    • Ann
      Ann | 1. 5. 2016 10:20

      Zelníky se ale na Valašsku dělají uplně jinak ;) zelí se nevaří, ale praží v troubě, po vychladnutí se nedává na povrch koláčů, ale dovnitř....

    • Ann
      Ann | 1. 5. 2016 10:20

      Zelníky se ale na Valašsku dělají uplně jinak ;) zelí se nevaří, ale praží v troubě, po vychladnutí se nedává na povrch koláčů, ale dovnitř....

    • Artur
      Artur | 14. 7. 2013 16:27

      A rolling stone is worth two in the bush, thanks to this arteilc.

    Vyberte, co chcete vytisknout
    Kategorie: Koláče, buchty, bublaniny a crumbly Nejlepší dezerty
    Moučníky Koláče Snídaně Dopolední svačina Pečení Posvícení Česko Slovník pojmů
    Použité ingredience v tomto receptu: Badyán Citronová kůra Cukr Droždí Hladká mouka Hnědý rum Hrubá mouka Máslo Mléko Moučkový cukr Polohrubá mouka Rozpuštěné máslo Sůl Sušená jablka Sušené hrušky
    Podělte se s přáteli o recept

    Mohlo by vám zachutnat

    Listové taštičky plněné mletým masem

    Listové taštičky plněné mletým masem

    Košíčky z ledových kaštanů

    Košíčky z ledových kaštanů

    Vdolky pečené v troubě

    Vdolky pečené v troubě

    Tvarohový beránek

    Tvarohový beránek

    Špízy z mletého (nejen) krůtího masa

    Špízy z mletého (nejen) krůtího masa

    Těstoviny s brokolicí raz dva

    Těstoviny s brokolicí raz dva

    Jednoduchá špenátovo-nivová polévka

    Jednoduchá špenátovo-nivová polévka

    Jahodové řezy se zakysanou smetanou

    Jahodové řezy se zakysanou smetanou

    Karbanátky nebo sekaná s patizonem

    Karbanátky nebo sekaná s patizonem

    Doporučujeme

    30 minut
    Čočková polévka s pórkem

    Čočková polévka s pórkem

    30 minut
    Těstoviny se smetanovou omáčkou, zeleninou a kuřetem

    Těstoviny se smetanovou omáčkou,…

    30 minut
    Toskánská polévka

    Toskánská polévka

    20 minut
    Banánové lívance s kokosem a mákem

    Banánové lívance s kokosem a mákem

    20 minut
    Kuřecí prsa s mozzarellou a pestem

    Kuřecí prsa s mozzarellou a pestem

    20 minut
    Panna cotta s granátovým jablkem

    Panna cotta s granátovým jablkem

    30 minut
    Jarní šakšuka

    Jarní šakšuka

    90 minut
    Hrnečková pomerančová bábovka

    Hrnečková pomerančová bábovka

    40 minut
    Langoše s avokádem a lososem

    Langoše s avokádem a lososem

    Poslední sledované recepty

    44
    Palačinky
    Palačinky
    34
    Pizza těsto z pizzerie
    Pizza těsto z pizzerie
    27
    "Orgasmus"
    "Orgasmus"
    26
    Bramboráky
    Bramboráky
    24
    Rychlá bábovka
    Rychlá bábovka

    Zajímavé články

    Oslaďte si život pohárem nejen na MDŽ: retro piškotový, opilý, zmrzlinový a další
    Oslaďte si život pohárem nejen na MDŽ: retro…
    Bábovka s tvarohem: Recept si oblíbily Geislerová, Štíbrová a další celebrity!
    Bábovka s tvarohem: Recept si oblíbily Geislerová…
    Zapékané těstoviny, brambory i maso: 12 receptů vám pomůže rozhodnout, co vařit
    Zapékané těstoviny, brambory i maso: 12 receptů…
    Feta těstoviny vládnou sociálním sítím. Tenhle trend musíte zkusit!
    Feta těstoviny vládnou sociálním sítím. Tenhle…
    Palačinkový dort: Jednoduchý slaný koláč plný sýra si zamilují i děti!
    Palačinkový dort: Jednoduchý slaný koláč plný…

    Sledujte nás

    AHA.cz Děs Děrgela z Ordinace: Místo líbánek peklo, stálo to šílené peníze

    Děs Děrgela z Ordinace: Místo líbánek peklo, stálo to šílené peníze

    AHA.cz Tamara a Tomáš Klusovi: KONEC jedné etapy!

    Tamara a Tomáš Klusovi: KONEC jedné etapy!

    AHA.cz Deník Aha! 6.3.2021

    Deník Aha! 6.3.2021

    Dáma.cz Jaký pes se k vám hodí podle znamení? K Býkům buldok, k Rakům jezevčík

    Jaký pes se k vám hodí podle znamení? K Býkům buldok, k Rakům jezevčík

    Dáma.cz Bolek Polívka: Chtěl studovat biologii, málem emigroval, stále je v pubertě

    Bolek Polívka: Chtěl studovat biologii, málem emigroval, stále je v pubertě

    Ženy.cz Nejen pletené vesty jsou módní hit. Nosit se budou i tyhle!

    Nejen pletené vesty jsou módní hit. Nosit se budou i tyhle!

    Maminka.cz Tři oříšky pro Popelku: Kuriozity z natáčení nejslavnější české pohádky

    Tři oříšky pro Popelku: Kuriozity z natáčení nejslavnější české pohádky

    Reflex.cz Stále přežívá názor, že žena nemá k dirigentské profesi tělesnou konstituci, říká Nikol Kraft

    Stále přežívá názor, že žena nemá k dirigentské profesi tělesnou konstituci, říká Nikol Kraft

    E15.cz Jak se staví novodobá „roubenka“. Architekt roku ji zasadil do Krkonoš

    Jak se staví novodobá „roubenka“. Architekt roku ji zasadil do Krkonoš

    Abecedazahrady Odrůdy brambor 2021: Jakou vybrat sadbu?

    Odrůdy brambor 2021: Jakou vybrat sadbu?

    Další doporučené recepty:

    Valašská kyselica II
    Valašská kyselica II
    Valašská zelňačka s houbami
    Valašská zelňačka s houbami
    Valašské frgále
    Valašské frgále
    Valašské frgály od babičky Martičky z Hovězí
    Valašské frgály od babičky Martičky z…
    Valašské hruškové frgály s badyánem
    Valašské hruškové frgály s badyánem
    Valašské koláče - Frgále
    Valašské koláče - Frgále
    • Recepty.cz
    • Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.
     
    • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
    • Autorská práva k publikovaným materiálům
    • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
    • Informace o zpracování osobních údajů
    • Cookies
    • Nastavení soukromí