• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Články
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
  • Zapomenuté heslo Založit nový účet
  • Recepty.cz - logo
    Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
    Vložit recept
    Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Kuchaři
    • Recepty.cz
    • Valašské frgály od babičky Martičky z Hovězí
    Napište svůj komentář k receptu

    Valašské frgály od babičky Martičky z Hovězí

    autor: ga
    0.0
    moje hodnoceni
    4.1
    hodnotilo: 53
    doba přípravy: neuvedeno
    počet kalorií: neuvedeno
    Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
    Valašské frgály od babičky Martičky z Hovězí
    Valašské frgály od babičky Martičky z Hovězí
    Valašské frgály od babičky Martičky z Hovězí
    2fotografie
    Nahrát fotku
     

    Suroviny

    8 porce
    • Kvásek
      • 0,50
        l mléko
      • 100
        g droždí
      • 1
        lžíce cukr
    • Těsto
      • 750
        g polohrubá mouka
      • 250
        g hladká mouka
      • 6
        ks žloutek
      • 2
        ks vejce celá
      • 3
        lžíce moučkový cukr
      • 1
        lžička sůl
      • 1
        ks hera
      • 100
        g olej asi 1 dl
    • Posýpka
      • 150
        g polohrubá mouka
      • 150
        g hladká mouka
      • 150
        g moučkový cukr
      • 300
        g máslo rozpuštěné
    • Tvarohová nádivka
      • 2
        kostka tvaroh plnotučný
      • 100
        g máslo rozpuštěné
      • 1
        ks vejce našlehat sníh
      • 1
        hrst rozinky dle chuti
      • 1
        lžíce hnědý rum nebo tresť
    • Hrušková povidla
      • hrušky sušené
      • švestková povidla
      • jíška polohrubá mouka a olej
      • 1
        špetka badyán mletý
      • 1
        špetka skořice
      • 1
        špetka hřebíček mletý

    Postup přípravy receptu

    1
    Připravíme kvásek a smícháme ho s ingrediencemi na těsto. Těsto propracovat do hladka a nechat vykynout. Minimálně jej ještě jednou promísíme a necháme znovu vykynout. Mezitím připravíme nádivky, posýpku a plechy. Babička má kulaté plechy (cca průměr 30 cm), které tence vymaže sádlem, protože těsto je dost tučné. Já si pořídila plechy na pizzu (také o průměru 30 cm), plechy mají děrované dno, které překrývám pečícím papírem.
    2
    Kynuté těsto rozdělíme na bochánky (cca 220 g), které opět necháme vykynout. Bochánky přendáme na plech a rozválíme malým jednoručním válečkem (rozťapkáme) od středu až po kraje plechu na tenko. Kraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem a na těsto rozetřeme nádivku (necháme asi 1/2 cm okraje). Nakonec posypeme posýpkou a dáme opět trochu kynout.
    3
    Troubu rozehřejeme na 200-250 °C a jednotlivé plechy s frgálama pečeme každý tak 6 minut, až jsou okraje dozlatova. Po vytažení frgála z trouby ještě potřeme lehce okraje sádlem. Po vychladnutí (nejlépe až večer) zalijeme koláče rozpuštěným máslem, ve kterém je rum a přidat trochu tresti a trochu vanilkového cukru (máslem nešetřit).
    4
    Hrušková nádivka: sušené hrušky namočit, povařit a nakonec jemně pomlít. Vývar z hrušek nevylijeme, později jej smícháme s pomletými hruškami. Nachystáme trochu jíšky: polohrubá mouka a olej (stačí jen mouku rozpustit v oleji, nesmažíme do růžova). Jíšku s vývarem vmícháme do mletých hrušek a vznikne pyré, které promícháme se švestkovými povidly (v poměru 2/3 : 1/3). Švestková povidla se přidávají hlavně kvůli tmavší barvě. Pokud jsou povidla tuhá, rozvaříme je předtím v kastrůlku, aby se to dobře spojilo. Nakonec do směsi přidáme dle chuti badyán, skořici a hřebíček (vše mleté - největší část koření tvorí badyán).
    5
    Pokud máte pouze čerstvé hrušky, udělejte si z nich povidla takto: doporučuji den předem hrušky odjadřincovat, neloupat, povařit do měkka. Poté hrušky scedíme, rozmixujeme a předáme na pekáč do trouby (cca 150 °C) vařím 3-4 hodiny. Po vystydnutí připravujeme nádivku podle výše uvedeného návodu (přidáme jíšku... atd.).
    6
    Osobně dělám frgále 4 (tj. z poloviční dávky) a zabere mi to 3 hodiny včetně upečení, a to mám povidla připravená (zamražená).
    Podělte se s přáteli o recept

    Podobné recepty

    Valašské hruškové frgály s badyánem

    Valašské hruškové frgály s badyánem

    Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.

    Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.

    Vánočka od babičky

    Vánočka od babičky

    Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

    Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
    Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

    Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

     

    Komentáře k receptu

    • Dana
      Dana | 28. 9. 2016 09:02

      Moc děkuji za recept, jsou fakt luxusní

    • Napalsko | 18. 9. 2016 16:59

      Dělala jsem je poprvé v životě a doma měli velký úspěch. Jsou velmi výborné. Děkuji za super recept :-)

    • Lenka
      Lenka | 26. 7. 2016 15:26

      Vynikající,vynikající opravdu jsem vděčná je tady zveřejněný :-) :-) :-)

    • Lenka
      Lenka | 26. 7. 2016 15:24

      Vynikající recept jsem nadšená a děkuji,že je tdy zveřejněný :-) :-) :-) :-) :-)

    • jasrdicko
      jasrdicko | 3. 12. 2015 06:22

      Mám několik receptů na frgály, tenhle je luxus, nic jiného už ani nezkouším, samozřejmě záleží i na vymíchaní těsta. :-))

    • kamisek
      kamisek | 10. 7. 2015 12:59

      Něco tak výborného jsem dlouho nejedla...Díky... :-*

    • Mr.michaler
      Mr.michaler | 18. 4. 2015 13:50

      To je skoro armádní porce :D

    • Evka
      Evka | 8. 3. 2015 21:41

      naprosto úžasný recept!! Doporučuji ;-) (do tvarohu jsem přidala cukr a luxus) poloviční porce z tohoto receptu je víc než dost!! Příště pro naši potřebu budu dělat z 1/3 :-)

    • mariest | 18. 8. 2014 14:04

      frgále - těsto super, jen mě přišli málo sladké, nemá být v tvarohu cukr? :-)

    • anonymka
      anonymka | 25. 7. 2014 19:15

      Jako úplně luxusní! a měla jsem jich 7 ;) 5 velkých 220 g a 2 malé 130 g ;-)

    • Anez
      Anez | 24. 7. 2014 21:40

      Jsou fakt výborné, opravdu domácí a valašské.. díky stokrát za tenhle recept!! :-) jen těsto jsem musela pořád dosypávat moukou.. nevím jestli ten kvásek- půl litru mléka není moc...? nebo jestli ta Hera se dává rozpuštěná do těsta? :-)

    • mariest | 23. 7. 2014 15:58

      výborný :-)

    • Alena
      Alena | 17. 4. 2014 14:40

      Chtela jsem se zeptat,z kolika hrusek se delaji ty povidla,pokud pouziji cerstve hrusky ? Predem dekuji za odpoved :-)

    • Pavla
      Pavla | 23. 3. 2014 12:31

      Dělám podle tohoto receptu již po několikáté a vždy se po nich zapráší. Poloviční dávku ani nezkouším. :-P Jsou vynikající.

    • Eva
      Eva | 18. 3. 2014 19:45

      Ty asi nejsi čech co ty BILI

    • sheila17 | 2. 3. 2014 17:14

      Jsou dobré, ale do posypky jsem musela přidávát cukr a mouku, jelikož se nesypala... Nevím, jak postupovat, když je máslo rozpuštěné. Prosím o radu. :-\ S těstem se pracovalo výborně, ale též nebylo po upečení ve spodu tak vláčné. Je možné, že jsem dala moc kvasnic? Nebo silnější vrstvu tvarohu??? Nebo se musí nechat dlouho odležet?

    • Jana
      Jana | 22. 1. 2014 21:30

      Dobrý den,zkoušela jsem je již loni :-D a nyní čekám až vykyne těsto.Loni se po nich zaprášilo a sotva jsem ztihla ochutnat.Letos si je dcerka vybrala k narozeninám místo dortu tak doufám,že se povedou.

    • Jaňulka
      Jaňulka | 5. 1. 2014 12:40

      raděj heru jelikož když date maslo tak tvrdne v těste a pak se stim huř pracuje..hera je měkčí a pružnější

    • mia
      mia | 25. 10. 2013 17:07

      bili výborný :-P :-*

    • lulu
      lulu | 25. 10. 2013 17:05

      :-) :-) :-) :-) :-)

    • lulu
      lulu | 25. 10. 2013 17:05

      perfecto <3 <3 :) ;-) ;-) 8-) 8-)

    • Tonda
      Tonda | 9. 10. 2013 18:25

      Zkousel jsem je ale bohuzel nebylo to ono jak je znam z detsvi. Existuje ale mnoho verzi receptu.

    • lenka
      lenka | 28. 8. 2013 11:59

      Tak jsem zkoušela a jsou perfektnì :-)

    • popelka
      popelka | 9. 4. 2013 12:16

      okraje zkuste, potřít mlékém a ne sádlem, ale hned jak je vytáhnete z trouby. ;-)

    • Deniska:)
      Deniska:) | 1. 3. 2013 20:35

      muzu misto hery pouzit maslo?

    • Veronika
      Veronika | 30. 1. 2013 12:49

      Byl výborný ale na druhý den byly tvrdé okraje i spodek nebyl tak vláčný,ale tvrdší...nevím proč?

    • Veronika
      Veronika | 30. 1. 2013 10:09

      Byl výborný <3 <3 ale na druhý den byly tvrdé i spodek nebyl tak vláčný,ale tvrdší...nevím proč?

    • Rebeka
      Rebeka | 25. 1. 2013 10:29

      Tak se zrovna na ně chystám, ale ten malý váleček nemám tak si to rozválím na vále, chci se zeptat jak široké to má být...ať to potom nemám moc vysoké jak to ještě naroste...Děkuji

    • Jindra 24 | 10. 11. 2012 19:29

      Děkuji za recept byla to mňamka.Dělala jsem 8 a vše za 4 hoďky.Hruškové povidla též poprvé den předtím a musím říct,že s nimi nejlepšííííí :-)

    • Delarue
      Delarue | 31. 10. 2012 22:20

      Výborné!!! Doma peču pravidelně :-) Nejraději mám tvatoh, povidla a oříšek :-[

    • sluka | 18. 10. 2012 19:40

      Děkuji za super recept.Dělala jsem je s dvojite dávky na oslavu mneli velkýýýýýýýýýýýýý uspěch. <:-) <:-) :-) :-) :-) :-)

    • kykiryki | 7. 8. 2012 11:29

      Když mám doma tvaroh a povidla, neexistuje jiná varianta než upéct právě tyto frgály - jsou naprosto delikatesní, do tvarohu přidávám dost sněhu, aby byl nadýchaný, máslem také nešetřím. Opravdu krásný a poctivý recept!

    • Sýkorka
      Sýkorka | 19. 7. 2012 22:33

      Jednoznačně báječné - na másle jsme ale přeci jen trošku šetřili, ale kvalita to neodnesla. Doporučuji vřele..

    • ODY
      ODY | 26. 3. 2012 16:26

      Delikatesa z rodne hroudy! Vsem moc doporucuji <3 <3

    • xxx
      xxx | 22. 8. 2011 14:42

      xxx

    • Jane29 | 22. 8. 2011 13:30

      Tak jsem je o víkendu zkusila a musím říct, že chutnaly všem a určitě budeme dělávat. Škoda jen, že jsem neměla hrušky na povidla s těma by to byla určitě taky mňamka. Takže moc moc děkuji za recept a všem ostatním doporučuju :-) :-)

    • Eva
      Eva | 23. 7. 2011 13:35

      Tak toto jsou konečně ty frgály z Valaška!!!!!! Moc vám děkuju za recept, teď jsem je vytáhla z trouby a vypadaj mňamózně <3 <3 <3 Určitě DOPORUČUJI!!!! :-) :-) :-)

    • ga | 16. 7. 2011 10:05

      myslím si, že k chybě muselo dojít při změně designu stránek, protože předtím to bylo správně tak jak jsem to zadala g.

    • Anita
      Anita | 25. 3. 2011 17:39

      Děkuji, po mém upozornění byl recept správně opraven na 1/2 l mléka. Ať se dílo daří,

    • Tereza T
      Tereza T | 25. 3. 2011 17:00

      Opraveno, díky.

    • Anita
      Anita | 25. 3. 2011 12:30

      Milé dámy, nechápu, jak se vám všem mohly frgály povést, když už na první pohled je patrné,že recept není v pořádku. 1 l mléka na 1 kg mouky? Takové těsto byste mohly nalít tak akorát do lívanečníků.

    • Táňa Tylečková
      Táňa Tylečková | 3. 9. 2010 13:43

      Tak včera po mě manžel chtěl nějaký recept na frgále, tak hledám a hledám a padl mi do oka ten Váš, hlavně z toh důvodu, že můj děda se v Hovězí narodil. Tak mužíček zkusil z poloviční dávky, bylo z toho šest frgálů a výsledek, páráda....lxusní.....

    • Helena Synková
      Helena Synková | 21. 8. 2010 12:36

      Dala jsem se zlákat a zkusila frgály upéct. Přiznám se, že nejsem žádná zvláštní kuchařka, spíš mě vaření nebaví, ale to, co jsem vytvořila, uvedlo rodinu v úžas. Opravdu vynikající a zvládla jsem to jako nic. Pokud chcete oslnit a ještě si pochutnat - Doporučuji!!!

    • gaba hajkova
      gaba hajkova | 17. 6. 2010 13:11

      Mám radost, že vám všem chutnalo! :-)

    • andrea krobova
      andrea krobova | 18. 9. 2009 12:32

      exklusivní záležitost! poloviční dávka je malé množství, my udělali jen z půlky a na místě se ve 4 lidech okamžitě snědly, takže dnes peču na novo. Děkuji za umístění receptu!

    • Ivana Šlapáková
      Ivana Šlapáková | 13. 8. 2009 18:14

      Nejsem žádná pekařka, ale toto je fakt super...super kynutý koláč. Jenom bych tam nedávala ten kokos a perník, jak někdo doporučuje.... Tradice je tradice a Valašský frgál má zůstat Valašský frgál....Je to jako halušky zapíjet španělským červeným vínem...

    • Heda Konečná
      Heda Konečná | 10. 8. 2009 08:45

      Tento recept je opravdu vynikají a ze všech receptů co jsem na frgále použila jednoznačně nejlepší. Dávám velkou 1*

    • Jana Šrajerová Vébrová
      Jana Šrajerová Vébrová | 23. 5. 2008 20:28

      Vynikající. Pekla jsem z polovičního množství (1 droždí - 42g a 500g mouky) a vyšlo mi to na 1 plech a 1 kulatou koláčovou formu.Mouku do těsta jsem z části nahradila i celozrnou. Hrušková povidla jsem posypala strouhaným perníkem a až potom posypkou (do té jsem dala asi o 50 g více mouky + mleté ořechy a str.kokos). Výsledek? Jedinečný!!! (Pekla jsem déle než 6 min, asi 25min)

    • Gába
      Gába | 12. 11. 2007 13:06

      Napište pak jak vám frgále dopadly :-)

    • Naděžda Knapová
      Naděžda Knapová | 3. 11. 2007 10:09

      Několik pokusů na pečení frgálů už bylo dle vlastní fantazie, ale tyto budou určitě ty pravé.Už začínám s pečením.

    • Jana z VM
      Jana z VM | 31. 10. 2007 09:09

      Toto je ale excelentní koláč !! Musím, opravdu musím, brzičko zkusit. Formy sice nemám, ale pomůžu si obrubami na dorty - těch mám několik o různých velikostech a dají se využít i na koláče.Moc se mi líbí v receptu máslo se sádlem a zajímavá je i tvarohová nádivka - takový postup neznám - rozpuštěné máslo a bílky vyšlehat na sníh. Už se těším !!!

    • Olga
      Olga | 30. 10. 2007 19:32

      Prehovorili ste ma, tak to niekedy urobím.

    • Gába
      Gába | 30. 10. 2007 10:31

      Pracné to je, ale výsledek stojí za to. Přecejen to není obyčejná buchta :-)

    • Olga
      Olga | 29. 10. 2007 18:33

      Určite je to velmi dobré, ale zdá sa mi to velmi pracné

    Vyberte, co chcete vytisknout
    Kategorie: Nejlepší dezerty Hovězí
    Moučníky Buchty Pečení Výjimečný den Svatba Posvícení Slovník pojmů
    Použité ingredience v tomto receptu: Badyán Cukr Droždí Hera Hladká mouka Hnědý rum Hřebíček Hrušky Jíška Máslo Mléko Moučkový cukr Olej Polohrubá mouka Rozinky Skořice Sůl Švestková povidla Tvaroh Vejce Žloutek
    Podělte se s přáteli o recept

    Mohlo by vám zachutnat

    Kuřecí polévka s kapáním

    Kuřecí polévka s kapáním

    Placičky z ovesných vloček II.

    Placičky z ovesných vloček II.

    Rizoto z pánve-po našem

    Rizoto z pánve-po našem

    Kuřecí prsa na pórku

    Kuřecí prsa na pórku

    Krevety s rýžovými nudlemi

    Krevety s rýžovými nudlemi

    Listové řezy s tvarohem

    Listové řezy s tvarohem

    Čokoládové suflé bez lepku

    Čokoládové suflé bez lepku

    Hasenöhrl (zaječí uši)

    Hasenöhrl (zaječí uši)

    Vepřová pečeně s houskovými knedlíky a zelím

    Vepřová pečeně s houskovými knedlíky…

    Doporučujeme

    40 minut
    Makové kytky s citronem

    Makové kytky s citronem

    20 minut
    Rajčatová polévka s petrželovým pestem

    Rajčatová polévka s petrželovým pestem

    30 minut
    Grilovaný Rump steak

    Grilovaný Rump steak

    20 minut
    Pečená mrkev s mrkvovým pestem

    Pečená mrkev s mrkvovým pestem

    85 minut
    Gratinované brambory a batáty

    Gratinované brambory a batáty

    100 minut
    Kefírový koláč s jablky a čokoládovou polevou

    Kefírový koláč s jablky a čokoládovou…

    45 minut
    Ořechové řezy

    Ořechové řezy

    90 minut
    Croissanty: recept na francouzskou klasiku

    Croissanty: recept na francouzskou…

    40 minut
    Milionářské řezy se slaným karamelem

    Milionářské řezy se slaným karamelem

    Poslední sledované recepty

    50
    Ořechové řezy
    Ořechové řezy
    24
    Palačinky
    Palačinky
    24
    Rychlá bábovka
    Rychlá bábovka
    23
    Pizza těsto z pizzerie
    Pizza těsto z pizzerie
    20
    Segedínský guláš
    Segedínský guláš

    Zajímavé články

    Sladké pečivo našeho dětství: Upečte si domácí loupáky, koblihy a koláčky
    Sladké pečivo našeho dětství: Upečte si domácí…
    Šmorn neboli „slepičí žrádlo“: Pod hanlivým názvem se skrývá výborná staročeská specialita!
    Šmorn neboli „slepičí žrádlo“: Pod hanlivým…
    Kuřecí Ondráš à la stripsy: Připravte si hříšně dobré kuře v těstíčku!
    Kuřecí Ondráš à la stripsy: Připravte si hříšně…
    Zelný salát Coleslaw: Vitaminová bomba a skvělá příloha v jednom!
    Zelný salát Coleslaw: Vitaminová bomba a skvělá…
    Domácí karamel: Rady a tipy, díky kterým připravíte ten nejlepší!
    Domácí karamel: Rady a tipy, díky kterým…

    Sledujte nás

    AHA.cz Janda po infarktu: Nečekaně děsivý následek z narkózy?

    Janda po infarktu: Nečekaně děsivý následek z narkózy?

    AHA.cz Ladislav Štaidl (75) - Třetí týden ve vážném stavu: PRVNÍ SLOVA RODINY!

    Ladislav Štaidl (75) - Třetí týden ve vážném stavu: PRVNÍ SLOVA RODINY!

    AHA.cz Deník Aha! 26.1.2021

    Deník Aha! 26.1.2021

    Dáma.cz Horoskop na tento týden: Kdo by si měl užívat života?

    Horoskop na tento týden: Kdo by si měl užívat života?

    Dáma.cz Jak se mění vagina ve 20, 30, 40 a v 50 letech. A jaký to má vliv na sex?

    Jak se mění vagina ve 20, 30, 40 a v 50 letech. A jaký to má vliv na sex?

    Ženy.cz Sociální síť Clubhouse: O co jde a proč se o ní teď všude mluví?

    Sociální síť Clubhouse: O co jde a proč se o ní teď všude mluví?

    Maminka.cz Představy vs. mateřská realita! Děkujeme za tu upřímnost

    Představy vs. mateřská realita! Děkujeme za tu upřímnost

    Reflex.cz Filip Jícha: Jediný házenkář v historii, který vyhrál Ligu mistrů za jeden tým jako hráč i trenér

    Filip Jícha: Jediný házenkář v historii, který vyhrál Ligu mistrů za jeden tým jako hráč i trenér

    E15.cz OBRAZEM: Stromy či sauna. Co nabízejí nejzajímavější české kanceláře

    OBRAZEM: Stromy či sauna. Co nabízejí nejzajímavější české kanceláře

    Abecedazahrady I v zimě můžete pěstovat bylinky

    I v zimě můžete pěstovat bylinky

    Další doporučené recepty:

    Valašská zelňačka s houbami
    Valašská zelňačka s houbami
    Valašské frgále
    Valašské frgále
    Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.
    Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.
    Valašské hruškové frgály s badyánem
    Valašské hruškové frgály s badyánem
    Valašské koláče - Frgále
    Valašské koláče - Frgále
    Valašský Frgál
    Valašský Frgál
    • Recepty.cz
    • Valašské frgály od babičky Martičky z Hovězí
     
    • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
    • Autorská práva k publikovaným materiálům
    • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
    • Informace o zpracování osobních údajů
    • Cookies
    • Nastavení soukromí