Valašské frgály od babičky Martičky z Hovězí

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 20
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: 8 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: ga

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Kvásek
    • 0,5
      l mléko
    • 100
      g droždí
    • 1
      lžíce cukr
  • Těsto
    • 750
      g polohrubá mouka
    • 250
      g hladká mouka
    • 6
      ks žloutek
    • 2
      ks vejce celá
    • 3
      lžíce moučkový cukr
    • 1
      lžička sůl
    • 1
      ks hera
    • 100
      g olej asi 1 dl
  • Posýpka
    • 150
      g polohrubá mouka
    • 150
      g hladká mouka
    • 150
      g moučkový cukr
    • 300
      g máslo rozpuštěné
  • Tvarohová nádivka
    • 2
      kostka tvaroh plnotučný
    • 100
      g máslo rozpuštěné
    • 1
      ks vejce našlehat sníh
    • 1
      hrst rozinky dle chuti
    • 1
      lžíce hnědý rum nebo tresť
  • Hrušková povidla
    • hrušky sušené
    • švestková povidla
    • jíška polohrubá mouka a olej
    • 1
      špetka badyán mletý
    • 1
      špetka skořice
    • 1
      špetka hřebíček mletý

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Připravíme kvásek a smícháme ho s ingrediencemi na těsto. Těsto propracovat do hladka a nechat vykynout. Minimálně jej ještě jednou promísíme a necháme znovu vykynout. Mezitím připravíme nádivky, posýpku a plechy. Babička má kulaté plechy (cca průměr 30 cm), které tence vymaže sádlem, protože těsto je dost tučné. Já si pořídila plechy na pizzu (také o průměru 30 cm), plechy mají děrované dno, které překrývám pečícím papírem.
2
Kynuté těsto rozdělíme na bochánky (cca 220 g), které opět necháme vykynout. Bochánky přendáme na plech a rozválíme malým jednoručním válečkem (rozťapkáme) od středu až po kraje plechu na tenko. Kraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem a na těsto rozetřeme nádivku (necháme asi 1/2 cm okraje). Nakonec posypeme posýpkou a dáme opět trochu kynout.
3
Troubu rozehřejeme na 200-250 °C a jednotlivé plechy s frgálama pečeme každý tak 6 minut, až jsou okraje dozlatova. Po vytažení frgála z trouby ještě potřeme lehce okraje sádlem. Po vychladnutí (nejlépe až večer) zalijeme koláče rozpuštěným máslem, ve kterém je rum a přidat trochu tresti a trochu vanilkového cukru (máslem nešetřit).
4
Hrušková nádivka: sušené hrušky namočit, povařit a nakonec jemně pomlít. Vývar z hrušek nevylijeme, později jej smícháme s pomletými hruškami. Nachystáme trochu jíšky: polohrubá mouka a olej (stačí jen mouku rozpustit v oleji, nesmažíme do růžova). Jíšku s vývarem vmícháme do mletých hrušek a vznikne pyré, které promícháme se švestkovými povidly (v poměru 2/3 : 1/3). Švestková povidla se přidávají hlavně kvůli tmavší barvě. Pokud jsou povidla tuhá, rozvaříme je předtím v kastrůlku, aby se to dobře spojilo. Nakonec do směsi přidáme dle chuti badyán, skořici a hřebíček (vše mleté - největší část koření tvorí badyán).
5
Pokud máte pouze čerstvé hrušky, udělejte si z nich povidla takto: doporučuji den předem hrušky odjadřincovat, neloupat, povařit do měkka. Poté hrušky scedíme, rozmixujeme a předáme na pekáč do trouby (cca 150 °C) vařím 3-4 hodiny. Po vystydnutí připravujeme nádivku podle výše uvedeného návodu (přidáme jíšku... atd.).
6
Osobně dělám frgále 4 (tj. z poloviční dávky) a zabere mi to 3 hodiny včetně upečení, a to mám povidla připravená (zamražená).
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Dana
    Dana |

    28. 9. 2016 09:02

    Moc děkuji za recept, jsou fakt luxusní

  • Napalsko
    Napalsko |

    18. 9. 2016 16:59

    Dělala jsem je poprvé v životě a doma měli velký úspěch. Jsou velmi výborné. Děkuji za super recept :-)

  • Lenka
    Lenka |

    26. 7. 2016 15:26

    Vynikající,vynikající opravdu jsem vděčná je tady zveřejněný :-) :-) :-)

  • Lenka
    Lenka |

    26. 7. 2016 15:24

    Vynikající recept jsem nadšená a děkuji,že je tdy zveřejněný :-) :-) :-) :-) :-)

  • jasrdicko
    jasrdicko |

    3. 12. 2015 06:22

    Mám několik receptů na frgály, tenhle je luxus, nic jiného už ani nezkouším, samozřejmě záleží i na vymíchaní těsta. :-))

  • kamisek
    kamisek |

    10. 7. 2015 12:59

    Něco tak výborného jsem dlouho nejedla...Díky... :-*

  • Mr.michaler
    Mr.michaler |

    18. 4. 2015 13:50

    To je skoro armádní porce :D

  • Evka
    Evka |

    8. 3. 2015 21:41

    naprosto úžasný recept!! Doporučuji ;-) (do tvarohu jsem přidala cukr a luxus) poloviční porce z tohoto receptu je víc než dost!! Příště pro naši potřebu budu dělat z 1/3 :-)

  • mariest
    mariest |

    18. 8. 2014 14:04

    frgále - těsto super, jen mě přišli málo sladké, nemá být v tvarohu cukr? :-)

  • anonymka
    anonymka |

    25. 7. 2014 19:15

    Jako úplně luxusní! a měla jsem jich 7 ;) 5 velkých 220 g a 2 malé 130 g ;-)

  • Anez
    Anez |

    24. 7. 2014 21:40

    Jsou fakt výborné, opravdu domácí a valašské.. díky stokrát za tenhle recept!! :-) jen těsto jsem musela pořád dosypávat moukou.. nevím jestli ten kvásek- půl litru mléka není moc...? nebo jestli ta Hera se dává rozpuštěná do těsta? :-)

  • mariest
    mariest |

    23. 7. 2014 15:58

    výborný :-)

  • Alena
    Alena |

    17. 4. 2014 14:40

    Chtela jsem se zeptat,z kolika hrusek se delaji ty povidla,pokud pouziji cerstve hrusky ? Predem dekuji za odpoved :-)

  • Pavla
    Pavla |

    23. 3. 2014 12:31

    Dělám podle tohoto receptu již po několikáté a vždy se po nich zapráší. Poloviční dávku ani nezkouším. :-P Jsou vynikající.

  • Eva
    Eva |

    18. 3. 2014 19:45

    Ty asi nejsi čech co ty BILI

  • sheila17
    sheila17 |

    2. 3. 2014 17:14

    Jsou dobré, ale do posypky jsem musela přidávát cukr a mouku, jelikož se nesypala... Nevím, jak postupovat, když je máslo rozpuštěné. Prosím o radu. :-\ S těstem se pracovalo výborně, ale též nebylo po upečení ve spodu tak vláčné. Je možné, že jsem dala moc kvasnic? Nebo silnější vrstvu tvarohu??? Nebo se musí nechat dlouho odležet?

  • Jana
    Jana |

    22. 1. 2014 21:30

    Dobrý den,zkoušela jsem je již loni :-D a nyní čekám až vykyne těsto.Loni se po nich zaprášilo a sotva jsem ztihla ochutnat.Letos si je dcerka vybrala k narozeninám místo dortu tak doufám,že se povedou.

  • Jaňulka
    Jaňulka |

    5. 1. 2014 12:40

    raděj heru jelikož když date maslo tak tvrdne v těste a pak se stim huř pracuje..hera je měkčí a pružnější

  • mia
    mia |

    25. 10. 2013 17:07

    bili výborný :-P :-*

  • lulu
    lulu |

    25. 10. 2013 17:05

    :-) :-) :-) :-) :-)

  • lulu
    lulu |

    25. 10. 2013 17:05

    perfecto <3 <3 :) ;-) ;-) 8-) 8-)

  • Tonda
    Tonda |

    9. 10. 2013 18:25

    Zkousel jsem je ale bohuzel nebylo to ono jak je znam z detsvi. Existuje ale mnoho verzi receptu.

  • lenka
    lenka |

    28. 8. 2013 11:59

    Tak jsem zkoušela a jsou perfektnì :-)

  • popelka
    popelka |

    9. 4. 2013 12:16

    okraje zkuste, potřít mlékém a ne sádlem, ale hned jak je vytáhnete z trouby. ;-)

  • Deniska:)
    Deniska:) |

    1. 3. 2013 20:35

    muzu misto hery pouzit maslo?

  • Veronika
    Veronika |

    30. 1. 2013 12:49

    Byl výborný ale na druhý den byly tvrdé okraje i spodek nebyl tak vláčný,ale tvrdší...nevím proč?

  • Veronika
    Veronika |

    30. 1. 2013 10:09

    Byl výborný <3 <3 ale na druhý den byly tvrdé i spodek nebyl tak vláčný,ale tvrdší...nevím proč?

  • Rebeka
    Rebeka |

    25. 1. 2013 10:29

    Tak se zrovna na ně chystám, ale ten malý váleček nemám tak si to rozválím na vále, chci se zeptat jak široké to má být...ať to potom nemám moc vysoké jak to ještě naroste...Děkuji

  • Jindra 24
    Jindra 24 |

    10. 11. 2012 19:29

    Děkuji za recept byla to mňamka.Dělala jsem 8 a vše za 4 hoďky.Hruškové povidla též poprvé den předtím a musím říct,že s nimi nejlepšííííí :-)

  • Delarue
    Delarue |

    31. 10. 2012 22:20

    Výborné!!! Doma peču pravidelně :-) Nejraději mám tvatoh, povidla a oříšek :-[

  • sluka
    sluka |

    18. 10. 2012 19:40

    Děkuji za super recept.Dělala jsem je s dvojite dávky na oslavu mneli velkýýýýýýýýýýýýý uspěch. <:-) <:-) :-) :-) :-) :-)

  • kykiryki
    kykiryki |

    7. 8. 2012 11:29

    Když mám doma tvaroh a povidla, neexistuje jiná varianta než upéct právě tyto frgály - jsou naprosto delikatesní, do tvarohu přidávám dost sněhu, aby byl nadýchaný, máslem také nešetřím. Opravdu krásný a poctivý recept!

  • Sýkorka
    Sýkorka |

    19. 7. 2012 22:33

    Jednoznačně báječné - na másle jsme ale přeci jen trošku šetřili, ale kvalita to neodnesla. Doporučuji vřele..

  • ODY
    ODY |

    26. 3. 2012 16:26

    Delikatesa z rodne hroudy! Vsem moc doporucuji <3 <3

  • xxx
    xxx |

    22. 8. 2011 14:42

    xxx

  • Jane29
    Jane29 |

    22. 8. 2011 13:30

    Tak jsem je o víkendu zkusila a musím říct, že chutnaly všem a určitě budeme dělávat. Škoda jen, že jsem neměla hrušky na povidla s těma by to byla určitě taky mňamka. Takže moc moc děkuji za recept a všem ostatním doporučuju :-) :-)

  • Eva
    Eva |

    23. 7. 2011 13:35

    Tak toto jsou konečně ty frgály z Valaška!!!!!! Moc vám děkuju za recept, teď jsem je vytáhla z trouby a vypadaj mňamózně <3 <3 <3 Určitě DOPORUČUJI!!!! :-) :-) :-)

  • ga
    ga |

    16. 7. 2011 10:05

    myslím si, že k chybě muselo dojít při změně designu stránek, protože předtím to bylo správně tak jak jsem to zadala g.

  • Anita
    Anita |

    25. 3. 2011 17:39

    Děkuji, po mém upozornění byl recept správně opraven na 1/2 l mléka. Ať se dílo daří,

  • Tereza T
    Tereza T |

    25. 3. 2011 17:00

    Opraveno, díky.

  • Anita
    Anita |

    25. 3. 2011 12:30

    Milé dámy, nechápu, jak se vám všem mohly frgály povést, když už na první pohled je patrné,že recept není v pořádku. 1 l mléka na 1 kg mouky? Takové těsto byste mohly nalít tak akorát do lívanečníků.

  • Táňa Tylečková
    Táňa Tylečková |

    3. 9. 2010 13:43

    Tak včera po mě manžel chtěl nějaký recept na frgále, tak hledám a hledám a padl mi do oka ten Váš, hlavně z toh důvodu, že můj děda se v Hovězí narodil. Tak mužíček zkusil z poloviční dávky, bylo z toho šest frgálů a výsledek, páráda....lxusní.....

  • Helena Synková
    Helena Synková |

    21. 8. 2010 12:36

    Dala jsem se zlákat a zkusila frgály upéct. Přiznám se, že nejsem žádná zvláštní kuchařka, spíš mě vaření nebaví, ale to, co jsem vytvořila, uvedlo rodinu v úžas. Opravdu vynikající a zvládla jsem to jako nic. Pokud chcete oslnit a ještě si pochutnat - Doporučuji!!!

  • gaba hajkova
    gaba hajkova |

    17. 6. 2010 13:11

    Mám radost, že vám všem chutnalo! :-)

  • andrea krobova
    andrea krobova |

    18. 9. 2009 12:32

    exklusivní záležitost! poloviční dávka je malé množství, my udělali jen z půlky a na místě se ve 4 lidech okamžitě snědly, takže dnes peču na novo. Děkuji za umístění receptu!

  • Ivana Šlapáková
    Ivana Šlapáková |

    13. 8. 2009 18:14

    Nejsem žádná pekařka, ale toto je fakt super...super kynutý koláč. Jenom bych tam nedávala ten kokos a perník, jak někdo doporučuje.... Tradice je tradice a Valašský frgál má zůstat Valašský frgál....Je to jako halušky zapíjet španělským červeným vínem...

  • Heda Konečná
    Heda Konečná |

    10. 8. 2009 08:45

    Tento recept je opravdu vynikají a ze všech receptů co jsem na frgále použila jednoznačně nejlepší. Dávám velkou 1*

  • Jana Šrajerová Vébrová
    Jana Šrajerová Vébrová |

    23. 5. 2008 20:28

    Vynikající. Pekla jsem z polovičního množství (1 droždí - 42g a 500g mouky) a vyšlo mi to na 1 plech a 1 kulatou koláčovou formu.Mouku do těsta jsem z části nahradila i celozrnou. Hrušková povidla jsem posypala strouhaným perníkem a až potom posypkou (do té jsem dala asi o 50 g více mouky + mleté ořechy a str.kokos). Výsledek? Jedinečný!!! (Pekla jsem déle než 6 min, asi 25min)

  • Gába
    Gába |

    12. 11. 2007 13:06

    Napište pak jak vám frgále dopadly :-)

  • Naděžda Knapová
    Naděžda Knapová |

    3. 11. 2007 10:09

    Několik pokusů na pečení frgálů už bylo dle vlastní fantazie, ale tyto budou určitě ty pravé.Už začínám s pečením.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    31. 10. 2007 09:09

    Toto je ale excelentní koláč !! Musím, opravdu musím, brzičko zkusit. Formy sice nemám, ale pomůžu si obrubami na dorty - těch mám několik o různých velikostech a dají se využít i na koláče.Moc se mi líbí v receptu máslo se sádlem a zajímavá je i tvarohová nádivka - takový postup neznám - rozpuštěné máslo a bílky vyšlehat na sníh. Už se těším !!!

  • Olga
    Olga |

    30. 10. 2007 19:32

    Prehovorili ste ma, tak to niekedy urobím.

  • Gába
    Gába |

    30. 10. 2007 10:31

    Pracné to je, ale výsledek stojí za to. Přecejen to není obyčejná buchta :-)

  • Olga
    Olga |

    29. 10. 2007 18:33

    Určite je to velmi dobré, ale zdá sa mi to velmi pracné

Poslední navštívené:

Abecední seznam: