• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Šumajstr
Napište svůj komentář k receptu

Šumajstr

autor: Petra Bukovská
0.0
moje hodnoceni
4.5
hodnotilo: 13
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Šumajstr
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 250
      g fazole
    • 200
      g kroupy
    • 200
      g škvarky
    • sůl

Postup přípravy receptu

1
Přes noc namočené fazole uvaříme, sůl přidáváme, až jsou měkké. Kroupy mírně osolíme a také uvaříme doměkka. Fazole i kroupy smícháme a přidáme na malé kousky pokrájené škvarky. Dosolíme podle vlastní chuti.
2
Ihned podáváme se zavařenými okurkami nebo kysaným zelím.
3
Toto množství je asi pro 4 dospělé. Je to staré, rychlé a jednoduché jídlo z jižní Moravy, v naší rodině ho dle paměti vaří šestá generace. Proč mu říkáme šumajstr, si již nikdo nepamatuje. Obdobou je šoulet nebo svarba z hrachu.
Podělte se s přáteli o recept
newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • ČernáLuna
    ČernáLuna | 10. 1. 2015 14:59

    Tohle jídlo mi vždycky vařila babička. Velmi děkuji autorce za připomenutí, vůbec jsem netušila, že se to jmenuje takto :)

  • Olga | 26. 2. 2013 22:04

    Jídlo mého dětství ze Slovácka, které jsem několik desítek let marně nabízela manželovi (Severočechovi) a dětem. Jednoho dne jsem uvařila "jen pro sebe". Od té doby zbožňuje celá rodina. Akorát u nás se vařil místou s kroupama s rýží a mastil se do křupava osmahnutou cibulkou na sádle. Zítra bude zase :-)

  • Eva Skálová | 12. 6. 2010 14:26

    Nechala jsem se inspirovat. Škvarků jsem dala míň, rozkrájela jsem asi 150g anglické slaniny a na ní jsem osmažila dvě cibule a dva stroužky česneku. A do hotového jsem ještě zamíchala jednu na kostky nakrájenou klobásu. Bylo to moc dobré. Také je možno přidat krátce povařené nasušené houby, to nám chutnalo moc, ale nevím, co by tomu řekli Moraváci. To už asi není šumajstr. Dávám velkou jedničku.

  • Yvona Formanová | 31. 10. 2007 08:07

    Kamarádka jej dělá ještě trošku jinak,ale můžu potvrdit,že je výborný.Dělá ho z fazolí, krup a hrachu a místo škvarků osmahne na cibulce klobás.

  • Yvona | 31. 10. 2007 08:05

    Kamarádka jej dělá ještě trošku jinak,ale můžu potvrdit,že je výborný.Dělá ho z fazolí, krup a hrachu a místo škvarků osmahne na cibulce klobás.

  • Anna Č. | 13. 9. 2007 08:23

    Potvrzuji,jídlo je z jižní Moravy,já jej připravuji s menší obměnou,místo krup používám rýži,škvarků používám méně a před vmícháním do fazolí s rýží je mírně orestuji dokud nepustí trochu sádla.K ochucení používám mletý pepř.A k šumajstru je nejlepší kvašený okurek.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny
Chuťovky Oběd Večeře Vaření Rychlovka Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Fazole Kroupy Škvarky Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Babiččiny kotlety

Babiččiny kotlety

Kokosky raz dva

Kokosky raz dva

Jablíčka v županu II.

Jablíčka v županu II.

Citronová (pomerančová) bábovka

Citronová (pomerančová) bábovka

Francouzský křehký jablečný koláč

Francouzský křehký jablečný koláč

Vepřový jazyk na divoko

Vepřový jazyk na divoko

Jogurtový koláč (řez) s pudinkem

Jogurtový koláč (řez) s pudinkem

Cuketová směs s uzeninou

Cuketová směs s uzeninou

Vegetariánské kari s kurkumou, sójovými boby a batáty

Vegetariánské kari s kurkumou,…

Doporučujeme

50 minut
Francouzské brambory s pórkem

Francouzské brambory s pórkem

50 minut
Šakšuka v praprikách

Šakšuka v praprikách

40 minut
Cuketové hranolky

Cuketové hranolky

30 minut
Ostružiny s mandlovou drobenkou

Ostružiny s mandlovou drobenkou

80 minut
Ratatouille

Ratatouille

80 minut
Cuketová bábovka

Cuketová bábovka

40 minut
Kuřecí prsa Caprese

Kuřecí prsa Caprese

40 minut
Krémová polévka s fazolkami a koprem

Krémová polévka s fazolkami a koprem

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

177
Drobenkový kakaový koláč s tvarohem
Drobenkový kakaový koláč…
43
Švestkové knedlíky z tvarohového těsta
Švestkové knedlíky z…
27
Steak s vejcem, žampiony a sýrovou omáčkou
Steak s vejcem, žampiony…
25
Krůtí závitky se sušenými rajčaty a fetou
Krůtí závitky se…
25
Tvarohové knedlíky s jakýmkoliv ovocem II.
Tvarohové knedlíky s…

Zajímavé články

Jak ještě zužitkovat rajčata? Vyrobte z nich místo kečupu výbornou omáčku nejen na těstoviny
Jak ještě zužitkovat rajčata? Vyrobte z nich…
Štrúdl je lahůdka! S receptem od Laďky Něrgešové ho zvládnete jedna báseň
Štrúdl je lahůdka! S receptem od Laďky Něrgešové…
Zažijte hvězdy F.O.O.D. pikniku
Zažijte hvězdy F.O.O.D. pikniku
Aronie je trpká, ale velmi zdravá: Tipy, jak ji využít v kuchyni, aby vám chutnala
Aronie je trpká, ale velmi zdravá: Tipy, jak ji…
Máte velkou úrodu rajčat? 3 recepty, jak je uchovat na zimu
Máte velkou úrodu rajčat? 3 recepty, jak je…
AHA.cz Kate vyděsila svým vzhledem: NEMOC SE VRÁTILA

Kate vyděsila svým vzhledem: NEMOC SE VRÁTILA

Mimibazar Královna pozdního léta: Vše, co jste nevěděli o švestkách

Královna pozdního léta: Vše, co jste nevěděli o švestkách

Dáma.cz Saka a blejzry pro letošní jaro: Takto je nosí známé influencerky nad 50!

Saka a blejzry pro letošní jaro: Takto je nosí známé influencerky nad 50!

Blesk pro ženy Trendy podzimní šaty podle stylistky: Které jsou kritické k postavě a co jí naopak lichotí?

Trendy podzimní šaty podle stylistky: Které jsou kritické k postavě a co jí naopak lichotí?

Ženy.cz 7 maličkostí, které mě zaručeně vytočí. Máte to stejně?

7 maličkostí, které mě zaručeně vytočí. Máte to stejně?

Blesk.cz Hvězdní šéfkuchaři »na nože«? Punčochář o Pohlreichovi: Za tohle mě asi zabije, ale…

Hvězdní šéfkuchaři »na nože«? Punčochář o Pohlreichovi: Za tohle mě asi zabije, ale…

SportRevue.cz FOTO: Úsměvy a velká prsa v akci. To jsou americké roztleskávačky

FOTO: Úsměvy a velká prsa v akci. To jsou americké roztleskávačky

Maminka.cz Jediná česká paterčata oslavila 10. narozeniny. Jak se jim dnes žije?

Jediná česká paterčata oslavila 10. narozeniny. Jak se jim dnes žije?

Blesk Horoskopy Zdravotní problémy podle horoskopu: Jaké bylinky se hodí pro jednotlivá znamení zvěrokruhu?

Zdravotní problémy podle horoskopu: Jaké bylinky se hodí pro jednotlivá znamení zvěrokruhu?

Další doporučené recepty:

Štrůdl se zelím a nivou
Štrůdl se zelím a nivou
Štrúdl z domácího těsta
Štrúdl z domácího těsta
Šulánky s mákem
Šulánky s mákem
Šumajzl
Šumajzl
Šumavské těstoviny
Šumavské těstoviny
Šumavský králík
Šumavský králík
  • Recepty.cz
  • Šumajstr
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact