Šípková marmeláda II.

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 1
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • želírovací prostředek
    • cukr
    • šípky

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Šípky zbavíme stopek a okvětí, dáme do hrnce, zalijeme vodou a zvolna vaříme do změknutí. Měkké šípky prolisujeme, přidáme cukr v poměru 1:1 s protlakem. Dále přidáme želírovací prostředek a ještě povaříme. Horkou marmeládu nalijeme do skleniček, uzavřeme a podle potřeby sterilujeme.
2
Dříve se šípková marmeláda připravovala tak, že se z plodu pracně vyškrabovala dužina. Chloupky ze šípků se však při tepelném zpracování rozvaří, a tak tato zdlouhavá práce není nutná.
3
Lze používat jako léčebný prostředek proti chřipce a prevenci proti nachlazení a infekci.

Komentáře k receptu

  • Vendy
    Vendy |

    27. 9. 2016 14:09

    Dobrý den, poprvé zkouším udělat šípkovou marmeládu. Na internetu člověk najde spoustu rad a receptů, ale nejvíce by mne zajímal ten váš z r. 1940. Byl byste tak laskav a poslal mi jej na mail?? Vendidi@seznam.cz Moc děkuji 8-)

  • Janina
    Janina |

    25. 7. 2012 13:09

    Dobrý den Pavle. Mohl by jste mi prosím daný recept ze staré kuchařky zaslat na e-mail: JanaVasatkova@seznam.cz? Budu moc ráda. Díky.

  • Pavel
    Pavel |

    27. 9. 2011 12:40

    Tento recept se mi nelíbí,protože je příliš zjednodušený.CHceme-li vyrobit opravdu dobrou marmeládu,musíme také tomu něco obětovat,v tomto případě čas.Dříve se opravdu každý šípe musel rozříznout a jadérka,která obsahuje,vyškrábnout i s chloupkama což je jistě pracné,ale vyplatí se to,protože chloupky se rozhodně nevyvaří a celá námaha by tak přišla nazmar.Dále šípky by se správně neměly ani vařit,protože se tak zničí vitamín C,kvůli kterému je šípková marmeláda tak zdravá.Mám doma starou kuchařku z roku 1940 a tam je recept na šípkovou marmeládu,který jsem vyzkoušel a je výborný.Je pravda,že jsem se nedržel striktně návodu,ale dodržel jsem to nejdůležitější.Marmeláda je skvělá v životě jsem lepší nejedl ani něměcké nebo chorvatské oni do toho z pochopitelných důvodů dávájí jablečnou dřen a šípkový extrakt a tak je tocelé na houby.Tak nazdar.

  • Jana Kyralová
    Jana Kyralová |

    29. 10. 2008 00:13

    Výborna!!!

  • sharien
    sharien |

    7. 12. 2007 10:35

    Nemusi se cistit:-))) Vsak se to pasiruje, mela jsem ji za chvili a vyborna:-)

  • Eva
    Eva |

    27. 8. 2007 21:38

    Musí se šípky opravdu čistit?

  • Tereza Martínková
    Tereza Martínková |

    28. 9. 2006 21:06

    Tak jsem tuhle marmeládu vyzkoušela...je výborná, ale musím tedy konstatovat, že čištění šípků je práce pro vraha..měla jsem jich 3 kg(děti se při sběru činily)...a už se mi o nich skoro i zdálo:)) Ale výsledek stál opravdu za to.