Překládané koláče

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
doba přípravy: 60 minut
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno

Suroviny

Vložit do nákupu
  • těsto
    • 160
      g hladká mouka
    • 250
      g máslo
  • těsto 2
    • 500
      g hladká mouka
    • 4
      ks žloutek
    • 4
      lžíce sádlo
    • 18
      kostka cukr
    • 0,3
      l mléko
    • 1
      balení vanilkový cukr
    • sůl
    • droždí
    • citronová kůra

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Smícháme přísady na 1. těsto, vytvarujeme do obdélníku a dáme ztuhnout do ledničky. Z ostatních přísad vypracujeme kynuté těsto (kostky cukru rozpustíme v mléce). Dobře propracujeme a necháme na teplém místě vykynout (několikrát přemísíme, až se tvoří puchýřky). Vysypeme vál moukou, dáme na něj kynuté těsto, válečkem rozválíme do čtverce, doprostřed dáme 1. těsto, okraje přehneme a vyválíme, takto přeložíme a vyválíme 3x. Vícekrát ne, jinak by se nezachovaly vrstvy.
2
Takto proválené těsto odložíme bokem, vždy ukrojíme 1/4 a natenko po vrstvách vyválíme. Rádýlkem krájíme malé čtverečky a plníme náplní (tvarohová, povidlová, maková, ořechová). Naplněný koláček namočíme v rozšlehaném vejci a potom v drobence. Dáváme na vymaštěný nebo pečícím papírem vyložený plech, necháme ještě 15 minut nakynout a pak pečeme na 175 °C. Ještě horké potřeme rozpuštěným máslem. Vychladlé pocukrujeme mletým cukrem s vanilkovým cukrem a skládáme nejlépe do mísy nastojato, těsně k sobě. Vrch mísy přikryjeme igelitem a dáme do chladna uležet.
3
Tohle je recept mé tety, která koláče peče na svatby, je jimi vyhlášená. Čím menší koláčky, tím lepší.

Komentáře k receptu

  • Anonym
    Anonym |

    26. 6. 2007 12:53

    takže moje maminka má tento recept, a říká mu převalované vdolečky, přidává ještě 2 lžíce rumu.

  • Hana Lorencová
    Hana Lorencová |

    20. 8. 2006 19:03

    Já kostky do tohoto receptu nepoužívám, dávám 18 kávových lžiček.

  • Ivka
    Ivka |

    17. 8. 2006 01:38

    Pani Hana, som v zahranici. Mohla by ste mi napisat kolko vazi 18 kociek cukru?Dakujem.