Marokánky ze smetany

moje hodnocení:

4,7

hodnotilo: 40
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Di

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 0,3
      l smetana Nebo šlehačka
    • 60
      g cukr Včetně vanilkového
    • 30
      g hladká mouka
    • 160
      g sušené ovoce (Kandované) a rozinky
    • 160
      g ořechy A mandle

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Ze smetany, cukru a mouky uvaříte kaši a ještě za tepla do ní vmícháte sypké přísady, nakrájené na drobné kousky. na vymazaný a moukou vysypaný plech (nebo plech vyložený pečícím papírem) děláte malé hromádky a pozvolna je pečete (sušíte) v troubě rozehřáté na 120-150 °C. Pozor na spálení při prudkém pečení. Z plechu je sundáváte za tepla (jsou ještě dost měkké). Po vychladnutí můžete spodní stranu polít čokoládovou polevou.
2
Původní recept pochází z Frekvence 1. Já jsem si ho upravila ubráním podstatné části cukru (160 g a polovina balíčku vanilkového cukru) a nahrazením části ovoce rozinkami.
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr Hladká mouka Ořechy Smetana Sušené ovoce
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Lucie
    Lucie |

    22. 12. 2016 16:20

    Už se pečou!!!

  • Martina
    Martina |

    19. 12. 2016 12:45

    Moje maminka dělá marokánky tak, že nejdříve zahřeje cukr a udělá karamel, pak přidá šlehačku a mouku, oříšek másla a pak to ostatní. Nechává je krátkou dobu tak, aby byly měkké a jsou prostě úžasné. V životě už nekoupím z obchodu

  • eva
    eva |

    18. 12. 2016 11:33

    marokánky jsou vynikajici...vsem chutnaly.. :-) :-)

  • canyla
    canyla |

    7. 12. 2016 21:13

    dnes jsem pekla z rýžové smetany a bezlepkové mouky (jsme banda alergiků) :) a VYNIKAJÍCÍ

  • julie
    julie |

    23. 11. 2015 09:43

    Jsou výborné, ale já tam nedávám kandované, ale rozinky, slunečnici, krájené fíky, datle, vlašské ořechy.....a je to vynikající :-| <3

  • Martina
    Martina |

    5. 12. 2014 19:19

    Dekuji za uzasny recept! Jsou to moje prvni marokanky a lepsi jsem v zivote nejedla!Do kase jsem pridala jeste trochu masla (az nasledne jsem zjistila, ze tam nepatri), dale vlasske a liskove orisky, kandovany ananas, brusinky a kandovane jahody (mela jsem to doma, tak jsem to tam dala vsechno). Je pravda, ze v troube jsem je radeji dost hlidala...delaly se max 10 min. Nejprve hrati zeshora i zespod, posledni asi 4 min jen zeshora. Jako poleva 74% cokolada z Lidlu za 25Kc (doporucuju, je uzasna!). No proste, dekuji, dekuji, dekuji....momentalne me nejoblibenejsi vanocni cukrovi! :-)

  • allena89
    allena89 |

    11. 12. 2013 15:47

    ty jsou naprosto fantastické!!! Dělala jsem včera ze dvou dávek a už teď je jich půlka pryč ani jsem nestihla namočit do čokolády. Dávala jsem sušené meruňky, brusinky, rozinky, ovocný chlebíček, madle, lískové, vlašské, slunečnicové, dýňové semínko a arašídy v čokoládě. Pro mě nejlepší vánoční cukroví =)

  • Katka
    Katka |

    17. 10. 2013 14:34

    Už se nemůžu dočkat, vypadají pěkně tak jdu na to.

  • Simona
    Simona |

    22. 12. 2012 12:33

    I já se připojuji a musím jen chválit. Vynikajicí chuť, jednoduché na přípravu .... děkuji za recept, řadím mezi své oblíbené.

  • Hanele
    Hanele |

    21. 12. 2012 18:25

    Tyhle marokánky dělám minimálně už třetí rok, jsou vynikající! Oříšky používám co mám zrovna doma + nesolené buráky, které dávám CELÉ - miluju jak to v marokánkách chřoupe. Letos jsem krom buráků dala hrst sekaných mandlí a hrst sekaných lískáčů. A jinak jsem dala rozinky, brusinky, kandované ovoce - "chlebíček" a sušené švestky. Po uvaření moc dobré, po upečení zatím nevím, ještě se pečou. Ale předpokládám že budou vynikající ... !!! <3

  • Šornová
    Šornová |

    12. 12. 2012 19:27

    Vynikající, jsem nadšená, že nejsou tak přeslazené.

  • Mistaya
    Mistaya |

    1. 12. 2012 17:50

    Z nutnosti jsem musela použít zakysanou smetanu místo normální a výsledek je kupodiivu fantastický - jen jsem přidala trošku víc cukru. Jsou krásně obláčkově nadýchané a měkkoučké, díky za recept! :)

  • Kika
    Kika |

    22. 11. 2012 20:12

    Ráda bych se zeptala, jak dlouho před Vánoci můžu Marokánky udělat? Jak dlouho vydrží v dobré kondici? 5.12. mám termín porodu a obávám se, že potom nebudu mít na pečení ani pomyšlení, tak se do toho musím pustit už teď v listopadu.

  • iva kratka
    iva kratka |

    22. 11. 2012 08:19

    vynikajici!!

  • Jana
    Jana |

    20. 11. 2012 17:22

    Dobrý večer, pokud vidím ;, tak je tam cukru 60g.Jinak je dělám taky jsou vynikající. :-D

  • palenda
    palenda |

    20. 11. 2012 12:19

    Tyhle marokánky dělávám na Vánoce a i letos se na ně chystáme. Jsou super! A původních 160g cukru je opravdu moc, přesně jak píšete, také dávám míň.

  • Marie
    Marie |

    19. 11. 2012 20:27

    taky je dělám-jsou moc dobré-peču je asi na 180stupńů-jakmile začnou při okraji růžovět...

  • HelenaPa
    HelenaPa |

    19. 11. 2012 12:59

    Stejné dělám už několik let a je to moje nejoblíbenější cukroví. Dávám 1.

  • Mončis
    Mončis |

    17. 11. 2012 10:14

    Povedly se mi na jedničku a určitě je na Vánoce dělám zase :-)

  • Di
    Di |

    9. 1. 2012 17:49

    Já je taky peču dost dlouho a v hodně mírné troubě. Jinak rychle zhnědnou. ;-)

  • xcfcs
    xcfcs |

    17. 12. 2011 18:24

    <3 <:-) :-S :-| :'( :-X :-)) :-! :-$ 8-) :-* :-\ =-O :-[ :-D :-P ;-) :-( :-) :-$ :-! O:-) :'( :-X :-)) :-P :-D :-[ :-\ =-O :-*

  • Misha
    Misha |

    13. 12. 2011 19:28

    Pokud se vaří kaše jen z mléka, tak přidat máslo po dovaru kaše-zlehka jen zamíchat.Ale neřeknu kolik na toto množství-snad 100g-150g?

  • Jája
    Jája |

    9. 12. 2011 20:58

    Výborný receptík - jen jsem se chtěla zeptat na tu dobu pečení. Někdo tady píše 10-15min, já je pekla na 130 stupňů skoro 50 minut v elektrické troubě. Díky

  • Petiiik
    Petiiik |

    18. 11. 2011 15:41

    Uškodím nějak těstu, když dám místo smetany mléko?

  • Di
    Di |

    8. 2. 2011 20:04

    Jani, nezlobte se, Váš dotaz jsem našla až teď. Cukr dávám pískový - krupici, ale myslím, že je to jedno. Tak třeba se rada bude hodit příští Vánoce. :-)

  • kacenci
    kacenci |

    22. 12. 2010 13:54

    moc dobré... část cukru jsem nahradila medem :-)

  • tonca
    tonca |

    20. 12. 2010 17:43

    http://www.youtube.com/watch?v=MLH8-ewTvdU

  • Jana
    Jana |

    14. 12. 2010 14:16

    Dobrý den, měla bych dotaz, ten cukr se používá moučkový? Díky za odpověď

  • Dáša
    Dáša |

    1. 12. 2010 20:01

    Výborné, ale málo!!

  • recepty73
    recepty73 |

    27. 10. 2010 13:55

    BOMBA!!!Vyzkoušel jsem mraky receptů na marokánky a tento vede-bezkonkurenční! :-)

  • Di -
    Di - |

    18. 12. 2009 16:35

    Ty marokánky na fotce vypadají nádherně, pane Recepty 73. Moc děkuji za přidání fota.

  • recepty 73
    recepty 73 |

    16. 12. 2009 17:26

    Vynechal jsem rozinky a přidal buráky,sušené ovoce...,prostě to,co zbylo z pečení cukroví.Jsou to konečně marokánky jaké jsem si představoval!Před časem jsem zkoušel recept p. Vencové a byl jsem dost zklamaný,protože vůbec nekřoupaly,ale tyhle jsou nedostižné.Posílám velkou jedničku a přidávám i foto!Jiří

  • Jana Štípková
    Jana Štípková |

    14. 12. 2009 20:39

    Akorát jsem dopekla,dávám 1*,použila jsem jen mandle a meruňky,jsou fakt výborný

  • Agáta Sikorová
    Agáta Sikorová |

    12. 12. 2009 15:41

    Teď jsem je dopekla, použila jsem jenom vlašáky a kand.ovoce, uděla jsem si 2 malýma lžičkama takové skoro kuličky a sušila jsem je na těch 130° skoro hodinku, ale jsou skvělé, napovrch křehké, křupavé a uvnitř měkké, teď už na nich tuhne čok.poleva zespodu.

  • jana h
    jana h |

    7. 12. 2009 05:42

    dneska jsem upekla, hned taky ochutnala, jsou moc dobre, ne moc sladke a az bude na spodku cokolada, budou senzacni... dala jsem kandovane ovoce tropickou smes, vlasaky, mandle a slunecnicova seminka... jen bylo stesti, ze jsem si pred pecenim precetla vsechny komentare, jinak bych nevedela, ze se neroztekaji jako ostatni marokanky a byvala bych z nich mela "hroudicky", mozna by to bylo lepsi zminit rovnou v receptu? takze velka spokojenost, diky moc za recept :)

  • Di -
    Di - |

    24. 2. 2009 19:39

    Lenko, já vůbec netuším. Přece když povaříte mouku v tekutině, musí z toho být něco jako teplý pudink. Snad jedině přemíra cukru by to zředila. Ale v tomhle receptu původně bylo mnohem více cukru, já všude ubírám. Takže tady pes zakopán také není. Tyhle marokánky ale nejsou tvrdé jako ty kupované. Jsou mnohem měkčí a je v nich více tuhých přísad. Kupovaným se příliš nepodobají. Možná jste čekala jiný výsledek.

  • Lenka Chmelařová
    Lenka Chmelařová |

    24. 2. 2009 19:09

    No takže nevím, jestli se na tom nedá nic zkazit. Dělala jsem to podle receptu, žádná kaše se mi z toho neudělala, takže jsem pořád přidávala cukr a mouku. Pekla jsem je víc jak půl hodiny a stejně byly nedopečené. Vše skončilo v odpadkovém koši, takže bohužel z mého nadšení bylo naráz naštvaní. Můžete mi poradit, co dělám špatně prosím?

  • Pavla
    Pavla |

    24. 12. 2007 00:41

    výborné,pekla jsem i loni podle tohoto receptu,skvělé,neda se na tom snad nic zkazit,diky.

  • Jana
    Jana |

    14. 12. 2007 01:17

    Prosím vás řekněte mi,co dělám špatně,já je zkoušela upéct podruhé,a zase byly gumovité,chuťově dobré,ale silně mi připomínaly konzistencí těsto na ryby..

  • Jana
    Jana |

    12. 12. 2007 18:35

    Díky za skvělý recept. Marokánky jsem zkoušela už několikrát, ale jen podle tohoto receptu dopadly na jedničku! Do sypké směsi jsem dala sušené jahody a meruňky, mandle a lískové a vlašské ořechy. Dělala jsem na zkoušku z jedné dávky, ale určitě budu ještě minimálně z dvojité přidělávat!

  • Di
    Di |

    4. 12. 2007 15:57

    Možná nedržely pohromadě, protože v nich bylo mnoho sypkých součástí. Mně se nikdy nedrolily, a to ani s ubraným cukrem.

  • Radka
    Radka |

    3. 12. 2007 12:21

    Výborné,opravdu moc uspěly...když nedrží,dejte tam více cukru,při varu zkaramelizuje a pak lépe drží...na to,jak jsem se je bála dělat,tak ted si je nemůžu vynachválit,povedly se napoprvé...moc díky za recept.

  • Vlaďka
    Vlaďka |

    19. 9. 2007 23:13

    Marokánky byly vážně výborné, ale jsem jediná které absolutně nedržely pohromadě?

  • lenka mikesova
    lenka mikesova |

    9. 8. 2007 21:55

    Fakt moc dobré,včera jsem je upekla, dneska není nic!

  • ELA .
    ELA . |

    3. 1. 2007 14:53

    měkké, vláčné, voňavé. Nekompromisně vyžráno. 1***

  • Nicole
    Nicole |

    21. 12. 2006 12:15

    Musím říct,že jsem moc pochválena nebyla...asi jak komu co chutná...u nás recept nezabodoval,ba naopak..

  • Tereza Schestag
    Tereza Schestag |

    20. 12. 2006 21:24

    Opravdu mooc dobré! Dělala jsem ze dvou dávek a dala jsem tam sušené švestky a jahody a směs oříšků. Mňamka!! Roztírala jsem placičky na pečící papír a asi za 20 minut bylo hotovo! Přítel nejí ořechy, tak jsem mu jednu dávku udělala bez nich a jsou taky moc dobré:-). Děkuji za recept.

  • nici
    nici |

    11. 12. 2006 12:41

    Báječné,fakt výborné,dělala jsem v sobotu také ze dvou dávek a vypadá to,že budu muset ještě přidělat,děkuji:)

  • Pavla
    Pavla |

    11. 12. 2006 10:27

    Skvělé,včera jsem je udělala a bylo to hned v troubě,mela jsem udelat ze dvou dávek...

  • Anonym
    Anonym |

    9. 12. 2006 16:47

    Tak tyhle marokanky jsou fakt skvele!! Hmota se vubec neroztece, delala jsem silnejsi placicky malou lzickou a vyndala jsem je ve stejnem tvaru jak jsem to strcila do trouby, takze parada! V horkovzduchu jsem je pekla na 140 stupnu asi 10-15 minut.

  • Di
    Di |

    8. 12. 2006 10:45

    Paní Stanislavo, neroztečou se, zůstanou v podstatě tak, jak je vytvarujete na plechu.

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    8. 12. 2006 09:49

    Studentskou směs mají v každé větší samoobsluze.

  • Anonym
    Anonym |

    8. 12. 2006 09:32

    Směs jsem koupila v Bille, balení stojí kolem 16Kč je to buď 100 nebo 150g, teď si nejsem jistá a zbytek do 160g oříšků jsem doplnila nesolenými arašídy.

  • Anonym
    Anonym |

    7. 12. 2006 21:47

    Paní Vladko, kde prodávají tu směs? Děkuji

  • Stanislava B.
    Stanislava B. |

    7. 12. 2006 19:44

    Jsou opravdu moc dobré, místo klasické šlehačky jsem dala Rama Cremefine na šlehání a jsou "zdravější" a taky výborné. Ale někde jsem udělala chybu...místo aby se mi roztekly, zůstaly v kuse jako hrudky, nevíte proč? :-) Nejlepší je kombinace sušených meruněk a mandlí, mňam!!!

  • Vlaďka
    Vlaďka |

    5. 12. 2006 13:21

    Vyzkoušeno a je to bomba!!!!Jako oříšky jsem koupila "Studentskou směs"-což je směs různých oříšků,mandle,lískáče, kešu,rozinky a jen nahrubo nasekala v mixeru a myslím že do vánoc budu péct znovu.

  • Di
    Di |

    30. 11. 2006 15:25

    Jarko je to jedno - v původním receptu je smetana, já jsem - omylem - začala péci ze šlehačky. Dejte, co Vám vyhovuje. Ať se Vám podaří a hlavně ať chutnají manželovi - moji mužští si letos vyžádali, že chtějí pouze dvojí cukroví: marokánky a ořechové škebličky.

  • Jarka N
    Jarka N |

    30. 11. 2006 09:02

    Protoze uz nekolik sezon patram po receptu na marokanky, ktere by uspokojily manzela (prozatimnim pokusum vzdycky neco chybelo), tak je chci vyzkouset. Jen si chci upresnit pojem 1/4 l smetany nebo slehacky - pro me je to dost zasadni rozdil a co pro marokanky ... je to jedno nebo co maji radeji ???

  • Lenka Osvěčíková
    Lenka Osvěčíková |

    19. 11. 2006 15:09

    Marokánky jsem dělal už loni, ale nemůžu najít svůj recept. Vyzkouším tady ty, vypadají jednoduše a chutně. Pouze si pamatuji, že jsem dávala i kandovanou pomerančovou kůru. A ta tam pasovala, tak jen tak pro inspiraci.

  • Simona Bravená
    Simona Bravená |

    8. 11. 2006 17:12

    Dělám už několik let a vždycky se na ně hrozně těším. Ochutnala jsem i jinačí recepty, ale tento je opravdu nejlepší.

  • Jana Tomčíková
    Jana Tomčíková |

    8. 11. 2006 11:56

    Di, děkuji, je zřejmé, že už mi to dnes nemyslí.

  • Di
    Di |

    8. 11. 2006 11:15

    Paní Jano, v původním receptu bylo místo 60 g cukru 160 g a půlka sáčku vanilkového cukru navíc. Já dávám dohromady 60, maximálně 70 g cukru včetně vanilkového - rozinky a sušené ovoce jsou sladké dost. Moc sladké cukroví nebo moučníky nám nechutnají. Ale někdo má možná rád sladší, proto ta poznámka.

  • Jana Tomčíková
    Jana Tomčíková |

    8. 11. 2006 10:50

    Di, ještějsem nikdy marokánky nedělala, chtěla bych vyzkoušet tyhle, ale nerozumím tomu množství cukru v poslední větě.160 g a 1/2 vanilk. cukru, ale v ingrediencích je jen 60 g cukru.Můžete to prosím upřesnit?

  • Andulka
    Andulka |

    8. 11. 2006 09:50

    Nejdobrejsi marokanky ktere sem ochutnala, delam je asi tretim rokem a sou prvni snezene :-)

Poslední navštívené:

Abecední seznam: