Kotlety na čtyři doby se špagetovým salátem

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 1
doba přípravy: 90 minut
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: sam

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 4
      ks vepřové kotlety
    • 3
      ks cibule
    • 4
      ks rajčata
    • 1
      ks kapie
    • kečup - jemný
    • česnek
    • olej
    • sůl
    • pepř mletý
    • paprika
  • Salát
    • 0,5
      balení špagety
    • 250
      g šunka
    • 200
      g eidam sýr
    • 4
      ks rajčata
    • majonéza
    • sůl
    • pepř mletý
    • hořčice
    • kečup - jemný
    • šlehačka

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Chystáme chuťový koncert na čtyři doby, příprava hudby bude důkladná, výkon minutkový. Nejprve naladíme špagetový salát.Uvařené špagety scedíme, v misce přisolíme, malinko opepříme a zamícháme se lžičkou hořčice a kečupu. K ochuceným těstovinám přidáme na kostičky pokrájenou šunku i uzený sýr. Rajčata překrojíme napříč, lžičkou odstraníme semínka a tekutou část, "vykuchaná" rajčata rozkrájíme na kostičky a přidáme do salátu, který rozmícháme s potřebným množstvím majonézy a šlehačky. Salát dáme vychladit - pro podávání by měl být hodně studený.
2
Kotlety lehce naklepeme osolíme, opepříme. Jednu cibuli nakrájíme na kostičky, zbylé dvě na plátky. Rajčata spaříme, oloupeme, nakrájíme do misky na kousky. Připravíme si utřený česnek a na kolečka nakrájenou kapii. A jdeme na to! Vezměte nástroje a držte rytmus, bude to fofr.
3
Raz: na rozpáleném oleji na litinové pánvi osmažte na kostičky nakrájenou cibuli do sklovita (pianissimo, jen krátce, aby se nám nestihla během dalších dob připálit) a na ní zprudka (forte) opečte kotlety z jedné strany.
4
Dva: než se kotlety opečou, stihněte jejich horní stranu okořenit paprikou - dost! (může být pálivá - dle chuti) a otočte je.
5
Tři: zatímco se zprudka opéká strana s paprikou, stihněte potřít všechny kotlety na horní (již opečené straně) utřeným česnekem a otočte je.
6
Čtyři: pokud stíháte dirigenta, tak se kotlety nyní smaží česnekovou stranou na cibulce a vy na ně nasypte všechnu cibuli nakrájenou na plátky, všechna oloupaná nakrájená rajčata i s vyteklou šťávou, směs posypte paprikou, přidejte zbylý česnek, zalejte půlkou lahve kečupu, zamíchejte a nechte fortissimo krátce produsit (kotlety vytáhněte po malé chvilce na povrch směsi nebo je vůbec již vyndejte na prohřátý talíř). Vydržte jen malou osminovou pomlčku ostrého dušení s pokličkou a do směsi hned přidejte na kolečka nakrájenou kapii a ukončete rychle (alegro) prudké dušení zeleniny tak, aby kapie zůstala polosyrová. Samozřejmě dosolit, dochutit dle potřeby.
7
Podáváme obecenstvu tak, že na talíři přelijeme porci prochlazeného salátu horkou směsí z pánve a do ní zakomponujeme kotletu - nebo dvě? :-)) Výsledný dojem nedělá jen chuť jídla, ale v ústech vzniklý harmonický kontrapunkt ledové hmoty salátu a horké zeleninové směsi.

Komentáře k receptu

  • pavča
    pavča |

    6. 12. 2006 10:06

    Též smekám autorovi. Uplně jsem si to při čtení receptu živě představovala i s tou hudbou, úplný koncert pro uši ,duši i žaludek:-)) Jen se obávám, že já to s takovou lehkostí nezvládnu, já se u toho budu pachtit, do toho se mě bude plíst prcek, takže žádný koncert se konat nebude. Ale asi to zkusím v neděli ukuchtit.

  • Kacka
    Kacka |

    6. 12. 2006 09:15

    Ty jo - takovy recept jsem dlouho necetla, urcite to zkusim a autorovi smekam :)) Je to hotove veledilo.

  • Jana Pátková
    Jana Pátková |

    4. 12. 2006 10:22

    Jsem sice hudební antitalent, ale hned ráno po přečtení receptu a veselé nálady při čtení jsem vytáhla kotlety z mražáku a budu vařit podle Vás.Doufám, že to bude dobré a tzv. na péro, jak říká můj manžel při každé radě, kterou mě při vaření dává. Díky.

Abecední seznam: