Koláče "Věřte, nevěřte"

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 8
doba přípravy: 180 minut
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Zuzana 33

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 250
      ml mléko
    • 2
      ks žloutek
    • 50
      g máslo
    • 50
      g sádlo rozpuštěné (koupeného v kostce)
    • 1
      lžička sůl
    • citronová kůra z 1 ks, + trochu šťávy
    • 0,5
      kg polohrubá mouka
    • 1
      balíček sušené droždí na 0,5 kg mouky
  • Tvarohová náplň
    • 2
      ks vanilkový cukr
    • 100
      g moučkový cukr rozpuštěný
    • citronová kůra z 1 citronu
    • 2
      ks vejce
    • 6
      lžíce mléko
    • 500
      g tvaroh
    • rozinky namočené v rumu
  • Maková náplň LABETA
    • 130
      ml mléko místo 100 ml vody, přidávám mléko, jinak není maková náplň dobrá
  • Povidla - náplň
    • povidla
  • Na ozdobu
    • mandle plátky
    • 1
      ks vejce rozšlehané, kterým se potírají okraje koláčů, než je vložíte do trouby

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Tento recept jsem dělal poprvé jako koláče vůbec a mám nutkání se podělit, jelikož jsem úplný začátečník a jsem hrdá, že se povedlo. Pokud můj postup bude zkušeným kuchařkám připadat v mnohých věcech zbytečně konkrétní, tak se omlouvám. Sice neumím těsto vypracovat, ale to za mě udělala pekárna Eta siesta za 1 hodinu a 50 minut.
2
Mezitím jsem si připravila tvarohovou náplň: vše se rozmixuje dohromady kromě bílků, ty se ve formě sněhu přidají až nakonec. Vmíchají se vařečkou. A rozinky jsem vmíchala i se zbytkem rumu, vynikající. Těsto je super, nelepí se, je velmi tvárné. Dají se udělat 4 velké koláče, dělala jsem jen jeden velký, nebo pak dle uvážení. Těsto se neklade na pomoučněný vál, ale jen tak na desku a pak si tvoříte odrthováním těsta koláče dle svého vkusu a velikosti. Já jsem použila papír na pečení.
3
Povidla a mák jsem si nalila do svačinových sáčků, ze kterých jsem odstřihla rohy a tím zdobila. Celé dílo jsem měla hotové za tři hodiny k mému úžasu a navíc, jsou chuťově výborné, doporučuji. Pekla jsem cca na 200-220 °C, horký vzduch.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • nika
    nika |

    5. 2. 2016 22:51

    když nemám pekárnu,ale zadělávám to ručně,tak se dělá kvásek?

  • nika
    nika |

    5. 2. 2016 22:31

    když nemám pekárnu,ale zadělávám to ručně,tak se dělá kvásek?

  • Vandělíková
    Vandělíková |

    15. 3. 2011 10:51

    Výborné těsto :-) :-)

  • sofka
    sofka |

    7. 2. 2011 17:32

    Tyto koláče mám a dělám nejraději,tenké těsto hodně náplně třeba i ořechové...

  • Václav Mužík
    Václav Mužík |

    9. 9. 2010 15:04

    Díky za recept. Vinikající. Dávám samozřejmě velká 1.

  • eliška sigmundová
    eliška sigmundová |

    28. 5. 2010 23:19

    Vynikající těsto,nejlepší jaké znám.Moc děkuji za recept a dávám velkou jedničku!!!!!!

  • Květoslava Liduchová
    Květoslava Liduchová |

    3. 2. 2010 15:59

    dobrý den,chci se zeptat nechybí tam do těsta cukr?nebo se tam nedává?

  • Valentinka I.
    Valentinka I. |

    12. 5. 2009 10:31

    Tak jsem včera zkusila tento recept a výsledek byl vynikající. Upekla jsem 3 velké koláče vykrajované dortovou formou a 10 menších koláčků. Akorát příště nedám citron. kůru do tvarohové náplně, bohatě postačí do těsta. S těstem se pracovalo krásně i bez mouky, bylo nádherně vláčné. A co se týče povidel, přidávám ještě trochu rumu. Dávám za jedna a do oblíbených. Děkuji za recept .-)

  • Zuzana Korbová
    Zuzana Korbová |

    17. 6. 2008 13:53

    Tak příště zkusím dát marmeládu, díky za radu. Ale na to, že jsem pekla poprve, byly i ty makové dobré :o)

  • František Brusák
    František Brusák |

    15. 6. 2008 20:41

    Věřte nevěřte,Chodský koláče-výborný až na tu makovou náplň.Tam nedávám cukr ale marmeládu,může se i malinko kakaa více mléka a zahustím perníkem.Doporučuji.