Karamelová čína (slané)

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 1
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: naamah

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 4
      plátek kuřecí maso řízek
    • zelenina cibule, česnek, paprika,kedlubna,...
    • 3,5
      lžíce cukr krystal
    • 1
      dl worcestrová omáčka
    • 0,3
      l hovězí vývar z kostky
    • 1
      lžíce koření - čína
    • 4
      lžička solamyl (bramborový škrob) +2 na naložení masa
    • 1
      balíček kešu oříšky

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Nejdříve si naložíme maso, nakrájíme na menší kousky, smícháme s oříšky a zasypeme solamylem a pořádně promícháme. Uložíme do chladu.
2
Omáčka: do hrnce vsypeme cukr a necháme zkaramelizovat(musí se pořád míchat). Když má tmavou barvu, přilijeme worchester (hrozně to syčí). Po menších dávkách přilijeme vývar a přidáme koření. Sundáme z ohně a přidáme asi tak 2,5 dcl vody a v ní rozpuštěný solamyl. Zamícháme, vrátíme na plotnu a prohřejeme... pěkně to zhoustne. Asi za tři minuty hotovo. Necháme vychladnout. Maso zprudka opečeme. Vyjmeme, přidáme trochu oleje a orestujeme zeleninu nakrajenou na větší kousky. Vrátíme maso a znovu prohřejeme. Maso i zeleninu vmícháme do studené omáčky. Podáváme s rýží.
3
Vypadá to složitě, ale je to hrozná pochoutka a když čekáme návštěvu, připravíme omáčku den předem.

Komentáře k receptu

  • Petule B.
    Petule B. |

    2. 3. 2008 16:57

    Cinecku jsme meli dnes k obedu. Omacku jsem si udelala vcera vecer a musim se priznat, ze jsem se nemohla rozhodnout, zda mi chutna ci ne. Tak dle rceni ´rano moudrejsi vecera´jsem vyckala az jsem si dnes udelala masicko se zeleninou a nakonec tam tu omacku vrazila. Vysledek byl mnohem lepsi nez jsem ocekavala a moc jsme si pochutnali. Takze nenechat se kdyztak odradit, je opravdu ve spojeni s masickem a zeleninou moc dobra. Pridala jsem do ni take jeste kapku octa pro sladkokyselejsi chut.

  • Lusinda
    Lusinda |

    28. 12. 2007 12:04

    Omáčka je skvělá,jen po zkaramelizování cukru přidám lžíci octa.Možná to není příliš čínské,ale podle mne se chuť této omáčky nejvíce blíží té sladkokyselé pikantnosti,která mně a mojí rodině chutná.Děkuji Jiřince za recept.

  • Jiřina Čiháková
    Jiřina Čiháková |

    8. 12. 2007 01:16

    To Kamil:Mate zcela pravdu...vlastne treba i rajska je prece rajcata+koreni...tak si priste na knedliky vyliji kecup?To Lucka:Dekuji za pochvalu...zitra jdu take opet kuchtit!

  • Lucie Krejčí
    Lucie Krejčí |

    2. 12. 2007 21:21

    Zdravím paní Jiřinku a recept musím pochválit. Dělala jsem dnes k obědu a opravdu to byla mńamka. Omáčku jsem udělala den předem a chutě se krásně propojily. Takže mńam a všem dobrou chuť !!

  • Kamil Krybus
    Kamil Krybus |

    5. 11. 2007 22:52

    Když to hodně zjednoduším, cukr a worchester je něco blízké sojové omáčce. A protože worchester je typická anglická omáčka, asi bych šel rovnou do omáčky sojové.