• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Články
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
  • Zapomenuté heslo Založit nový účet
  • Recepty.cz - logo
    Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
    Vložit recept
    Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Kuchaři
    • Recepty.cz
    • Jelitová polévka (Prdelačka)
    Napište svůj komentář k receptu

    Jelitová polévka (Prdelačka)

    autor: Recepty
    0.0
    moje hodnoceni
    4.8
    hodnotilo: 4
    doba přípravy: neuvedeno
    počet kalorií: neuvedeno
    Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
    Jelitová polévka (Prdelačka)
    Nahrát fotku
     

    Suroviny

    počet porcí: neuvedeno
      • brambory
      • česnek
      • masox
      • sůl
      • pepř mletý
      • jelito podle množství polévky
      • majoránka dle chuti

    Postup přípravy receptu

    1
    Dáme vařit takové množství vody podle množství jelit a požadovaného množství polévky. Polévka nemá býti moc řídká. Nastrouháme jelita (lépe se strouhají ztuhlá) přímo do vody(nemusí se vařit) a přidáme bujón - masový. Přidáme rozetřený česnek (česnekovou pastu, je slaná!!) a 1/2 majoránky.
    2
    Chvíli povaříme a přidáme na hrubém struhadle nastrouhaný brambor. Vaříme, dokud není bramborová drť uvařená a dáme zbytek majoránky. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s rohlíky.
    Podělte se s přáteli o recept

    Podobné recepty

    Prdelačka z jelítka - jíšková

    Prdelačka z jelítka - jíšková

    Kroupová jelita

    Kroupová jelita

    Jelito s octem a cibulí

    Jelito s octem a cibulí

    Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

    Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
    Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

    Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

     

    Komentáře k receptu

    • František Mader
      František Mader | 16. 12. 2007 20:55

      Normální jelita moc nemusím, tak si z jelit dělám polévku, tak jak uvádí většina komentářů. Pokud ji ale mám jako hlavní pokrm, tak si ji ještě vylepším sušenými nebo mraženými houbami a kouskem uzeného nakrájeného na kostičky. K tomu topinku a večeře je tip top.

    • Majka Rončáková
      Majka Rončáková | 30. 10. 2006 14:03

      Taky ji vařím, ale přidávám do ní trošku brambor nakrájených na kostičky, drobné kroupky a dochutím česnekem a vegetou.Taky jsem tenhle víkend dělala doma jitrnicový prejt a byl skvělý.

    • Tereza Jarčušková
      Tereza Jarčušková | 16. 10. 2006 07:25

      Pani Di, ja som si tak narobila tou našou debatou chute, že cestou z práce som tie jaternice kúpila a večera bola super : )))

    • Di
      Di | 13. 10. 2006 16:45

      V Čechách se krev do jitrnic nedává, pouze do jelit. V jitrnicích je nasekané maso, vnitřnosti (játra). Jitrnicový prejt se hodně koření česnekem, pepřem, majoránkou ad.

    • Tereza Jarčušková
      Tereza Jarčušková | 13. 10. 2006 12:45

      To sa u nás nazýva krvavničky ( od krvi ), ale plnia sa tiež do črievok. Teda v obchode ich dostanete v črievku, na domácej zabíjačke sa nie všade plní do črievok. Väčšinou sa z šerstvej krvi hneď varí rajcupa. Zbožňujem tie zrazené kúsky krvi v polievke.

    • Di
      Di | 13. 10. 2006 08:39

      Já mám moc ráda žemlová jelítka, ale ta se asi dělají jen na domácí zabíjačce. Je to zvláštní, že říkáte jelítkům jaternice, já si vždycky myslela, že je to od slova játra. A jak nazýváte to, čemu říkáme my v Čechách jitrnice (jaternice)?

    • Tereza Jarčušková
      Tereza Jarčušková | 13. 10. 2006 07:16

      Ďakujem Di za vysvetlenie. Už mi je to jasné. Inak u nás sa tej prdelačke hovorí rajcupa. A tiež sa do nej nedávajú zemiaky, varí sa tak, ako hovoríte. Zbožňujem ju, len už som ju roky nejedla. Žiadna zabíjačka v dohľade. Súšala som to už variť z konzervovanej krvi, ale nie je to ono. Čerstvá krv ne čerstvá. Toto, čo popisujete ako jelítka, sú u nás jaternice, sú krúpové alebo ryžové, my kupujeme tie krúpové, sú oveľa lepšie.

    • Šárka Tkáčová
      Šárka Tkáčová | 12. 10. 2006 07:17

      Také vařím,vždy z vepřových kostí,když kostím krkovičku nebo když dostanu koupit pěknou vepřovou křížovou kost,vařím v papiňáku den dopředu,pak posbírám tuk,dám do toho jelítka nebo jelítkový prejt,povařené kroupy-milujeme velké 10,majoránku,česnek,pepř.Jen brambory nedávám.

    • Jana Kutačová
      Jana Kutačová | 11. 10. 2006 21:06

      Také vařím,dávám jelítka,masox,hodně česneku a majoránky.Pozor,taky pepř,pokud jsou jelítka planá.Někdy taky přidávám brambor nebo ještě i krupky.Je to naše oblíbená polívča a kupodivu to jí i můj 9-letý syn:o)

    • barča
      barča | 11. 10. 2006 19:59

      Tato polévka je naše oblíbená. Vařím z tmavého (krvavého) prejtu.Ingredience: masox, česnek, majoránka, řezané kroupy - vše povařím dohromady cca 10 minut, nakonec zahustím moukou.

    • Di
      Di | 11. 10. 2006 18:52

      Terezko, rozhodně to jedno není. Jitrnice je ochucené nasekané maso s játry (prejt). Jelítka jsou z krve a masa, dávají se do tlustého střeva a mohou být buď žemlová nebo kroupová. Pravá zabíjačková polévka (prdelačka) zůstane po uvaření jitrnic a jelítek. Předpokládá se, že pár jich praskne a jejich obsah se dostane do vývaru.

    • Martina Veselá
      Martina Veselá | 11. 10. 2006 17:21

      U nás se dělá prdelačka z krve, přidávají se do ní vařené kroupy, žádné brambory. Tohle je "falešná" prdelačka.

    • Tereza Jarčušková
      Tereza Jarčušková | 11. 10. 2006 15:20

      Prosím o vysvetlenie, aký je rozdiel medzi jelitom a jitrnicí ? Alebo je to jedno ?

    Vyberte, co chcete vytisknout
    Kategorie: Polévky
    Polévky Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
    Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Česnek Jelito Majoránka Masox Pepř mletý Sůl
    Podělte se s přáteli o recept

    Mohlo by vám zachutnat

    Italské kuře

    Italské kuře

    Domácí šunka

    Domácí šunka

    Malínský špaček od sestry Ireny

    Malínský špaček od sestry Ireny

    Plněný zapékaný květák

    Plněný zapékaný květák

    Pizza těsto - rychlé a tenké

    Pizza těsto - rychlé a tenké

    Číňan na houbách

    Číňan na houbách

    Hrníčková bábovka s ořechy, kávou a kokosem

    Hrníčková bábovka s ořechy, kávou a…

    Zapékaný pórek

    Zapékaný pórek

    Jednoduché sýrové řízky (karbanátky, krokety)

    Jednoduché sýrové řízky (karbanátky,…

    Doporučujeme

    40 minut
    Makové kytky s citronem

    Makové kytky s citronem

    20 minut
    Rajčatová polévka s petrželovým pestem

    Rajčatová polévka s petrželovým pestem

    30 minut
    Grilovaný Rump steak

    Grilovaný Rump steak

    20 minut
    Pečená mrkev s mrkvovým pestem

    Pečená mrkev s mrkvovým pestem

    85 minut
    Gratinované brambory a batáty

    Gratinované brambory a batáty

    100 minut
    Kefírový koláč s jablky a čokoládovou polevou

    Kefírový koláč s jablky a čokoládovou…

    45 minut
    Ořechové řezy

    Ořechové řezy

    90 minut
    Croissanty: recept na francouzskou klasiku

    Croissanty: recept na francouzskou…

    40 minut
    Milionářské řezy se slaným karamelem

    Milionářské řezy se slaným karamelem

    Poslední sledované recepty

    108
    Ořechové řezy
    Ořechové řezy
    38
    Nejlepší sekaná na světě, která nepraskne
    Nejlepší sekaná na světě…
    33
    Kuřecí prsa na kari se smetanou
    Kuřecí prsa na kari se…
    32
    Houby v sádle s bylinkami
    Houby v sádle s bylinkami
    32
    Jednoduchá rajská omáčka
    Jednoduchá rajská omáčka

    Zajímavé články

    Sladké pečivo našeho dětství: Upečte si domácí loupáky, koblihy a koláčky
    Sladké pečivo našeho dětství: Upečte si domácí…
    Šmorn neboli „slepičí žrádlo“: Pod hanlivým názvem se skrývá výborná staročeská specialita!
    Šmorn neboli „slepičí žrádlo“: Pod hanlivým…
    Kuřecí Ondráš à la stripsy: Připravte si hříšně dobré kuře v těstíčku!
    Kuřecí Ondráš à la stripsy: Připravte si hříšně…
    Zelný salát Coleslaw: Vitaminová bomba a skvělá příloha v jednom!
    Zelný salát Coleslaw: Vitaminová bomba a skvělá…
    Domácí karamel: Rady a tipy, díky kterým připravíte ten nejlepší!
    Domácí karamel: Rady a tipy, díky kterým…

    Sledujte nás

    AHA.cz Janda po infarktu: Nečekaně děsivý následek z narkózy?

    Janda po infarktu: Nečekaně děsivý následek z narkózy?

    AHA.cz Ladislav Štaidl (75) - Třetí týden ve vážném stavu: PRVNÍ SLOVA RODINY!

    Ladislav Štaidl (75) - Třetí týden ve vážném stavu: PRVNÍ SLOVA RODINY!

    AHA.cz Deník Aha! 26.1.2021

    Deník Aha! 26.1.2021

    Dáma.cz Horoskop na tento týden: Kdo by si měl užívat života?

    Horoskop na tento týden: Kdo by si měl užívat života?

    Dáma.cz Chce vás partner opustit kvůli milence? Víme, jak nad ní zvítězit a získat ho zpět!

    Chce vás partner opustit kvůli milence? Víme, jak nad ní zvítězit a získat ho zpět!

    Ženy.cz Sociální síť Clubhouse: O co jde s proč se o ní teď všude mluví?

    Sociální síť Clubhouse: O co jde s proč se o ní teď všude mluví?

    Maminka.cz Poporodní deprese! Máma ukázala dvě odlišné fotky a sklidila neuvěřitelnou podporu!

    Poporodní deprese! Máma ukázala dvě odlišné fotky a sklidila neuvěřitelnou podporu!

    Reflex.cz Bohumil Pečinka: Čas nejvyššího státního zástupce Zemana vypršel

    Bohumil Pečinka: Čas nejvyššího státního zástupce Zemana vypršel

    E15.cz OBRAZEM: Stromy či sauna. Co nabízejí nejzajímavější české kanceláře

    OBRAZEM: Stromy či sauna. Co nabízejí nejzajímavější české kanceláře

    Abecedazahrady I v zimě můžete pěstovat bylinky

    I v zimě můžete pěstovat bylinky

    • Recepty.cz
    • Jelitová polévka (Prdelačka)
     
    • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
    • Autorská práva k publikovaným materiálům
    • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
    • Informace o zpracování osobních údajů
    • Cookies
    • Nastavení soukromí