Jahodový dort bez pečení

moje hodnocení:

4,5

hodnotilo: 6
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Di

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Na piškotové dno
    • 160
      g cukrářské piškoty
    • 100
      g máslo
  • Tvarohová hmota
    • 1
      ks tvaroh Polotučný
    • 1
      ks šlehačka
    • 3
      ks lučina
    • 50
      g moučkový cukr (Podle chuti více či méně)
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • citronová kůra
    • 3
      lžíce citronová šťáva
    • 20
      g želatina (Já dávám sáček značky Labeta)
    • 1
      dl mléko
    • jahody (Maliny)
    • 1
      balíček červená želatina Poleva od Dr. Oetkera

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Brzy bude na našem trhu spousta čerstvých domácích jahod. Zkuste si s nimi udělat dort, který není náročný na přípravu. Piškoty rozdrtíme, dobře promícháme s rozpuštěným máslem a napěchujeme do dortové formy, kterou vyložíme papírem na pečení. Želatinu rozpustíme v horkém mléce (postupujeme podle návodu na použitém sáčku). Našleháme tvaroh s lučinou a citrónovou kůrou a šťávou. Zvlášť ušleháme šlehačku s cukrem. Opatrně smícháme dohromady a vlijeme rozpuštěnou želatinu. Masu rozprostřeme na piškotové dno a necháme ztuhnout. Na ztuhlý tvarohový krém narovnáme stále ještě ve formě jahody a zalijeme želatinovou polevou, kterou připravíme podle návodu na sáčku.
2
Jahody můžeme ozdobně naaranžovat do vrchu, potom je pouze přetřeme štětečkem namočeným do polevy - mezi sebou i napovrchu. Máme-li méně ovoce, zalijeme vršek polevou, do které pohodíme pár kousků malin nebo jahod. V zimě jsme zkusila udělat dort s plátky pomerančů, ovšem s bílou polevou. Po ztuhnutí uvolním ráfek formy a dort i s papírem přesuneme na podnos. Můžeme ozdobit lístky meduňky.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Dagmar Suchomelová
    Dagmar Suchomelová |

    7. 7. 2010 17:43

    Moc dobrý dortík, a na řezu vypadá taky úžasně.Hádala jsem se s babičkou, jestli je kupovaný od profi cukrářky, nebo můj výtvor :-)Díky za bezva recept.

  • recepty 73
    recepty 73 |

    10. 6. 2010 17:43

    Já jsem dnes dělal z želatiny od Dr.Oetkera a ztuhlo to krásně.Labelu mám taky odzkoušenou-O.D.Kaufland.Ovoce míchám rovnou do mléčné hmoty-zlehka,aby se nerozmačkalo,dělá hezkou mozaiku.Piškoty jsem nedělal do podoby korpusu,jen jsem je vkládal do formy.Foto dám jen do galerie,jelikož vzhled dortu bez pečení se liší.Jiří

  • Ivana Samcová
    Ivana Samcová |

    3. 7. 2009 18:11

    Pro velký úspěch mám už v lednici druhý dort. Želatina byla celý roky pro mne velký problém, většinou se mi nepodařila, až jak jsem našla želatinu od Natury (raději na slaná jídla) a teď dělám ráda z Varomy. Přijde mi opravdu spolehlivá. Stejně jako dort - želé od dr. Oetkera. Dělám ho přesně podle návodu a je to perfektní, žádná guma a tuhne spolehlivě. Di, i vám krásné a pohodové léto. Ivana

  • Di -
    Di - |

    2. 7. 2009 21:53

    Tak to jsem ráda, že se dort povedl a že jste si pochutnali, teď je na dort z čerstvých jahod ta pravá chvíle. Želatina je vždycky tak trochu sázka do loterie: ztuhne nebo ne? Ale ty nové přípravky jsou snad už spolehlivější, než byla dříve želatina, která se sháněla po drogeriích, pamatujete? Přeji hezký víkend a vůbec celé léto.

  • Ivana Samcová
    Ivana Samcová |

    2. 7. 2009 18:27

    Di, z vašeho dortu jsem prostě nadšená. Vypadá perfektně a chuť, to můžu říci jen mňam, mňam. Chtěla jsem zkusit z jahod něco jiného a při prohlížení jsem objevila váš recept. Sice bez citrónové šťávy (nebyla) a jen ze 2 lučin (přidala jsem zakysanou smetanu), jinak podle receptu. Do dortu jsem dala želatinu od Varomy, zkusila jsem to, jak píšete do mléka a určitě to je lepší než do vody. Nádherně mi to s tvarohovou hmotou během chvilky v lednici ztuhlo. Použila jsem červenou želatinovou polevu od dr. Oetkera (ale ne za studena) a je perfektní, vůbec není gumová. Velký dík za recept. Už se vidím, jak ho o víkendu dělám znovu. Zdravím. Ivana

  • DI
    DI |

    17. 6. 2008 13:33

    Obsah sáčku želatinového ztužovače Dr. Oetkera je 50 g. Stačila jsem ho mezitím koupit.

  • Di
    Di |

    17. 6. 2008 11:55

    Petro, já to dělala poprvé a podle návodu na sáčku. Jeho obsah (nevím, kolik vážil) jsem smíchala s 1 dl vlažné vody a 3O vteřin šlehala metličkou, až směs zhoustla. Pak jsem přidala trochu připravené našlehané tvarohovo-šlehačkové hmoty, promíchala a vlila do zbytku hmoty a znovu prošlehala.

  • Petra Špačková
    Petra Špačková |

    17. 6. 2008 11:48

    Di, můžu poprosi o podrobnější popis použitím želatiny za studena? Mám ji doma již několik měsíců, ale ještě jsem ji nepoužila, nevím si rady. Prosím poraďte mi. Dortím mě zaujal a chtěla bych udělat. Moc Děkuji

  • Di
    Di |

    17. 6. 2008 07:17

    Také jsem ho dělala a použila jsem nový výrobek Dr. Oetker - želatinu za studena určenou právě na jogurtové, šlehačkové a tvarohové dorty. Množství akorát stačí. Hmota po utuhnutí nebyla tak jednolitě gumová, jako když se používá klasická želatina, bylo to fajn. Místo citrˇonu jsem dala voňavější limetku.

  • Blanka Vr.
    Blanka Vr. |

    17. 6. 2008 07:10

    Je opravdu vynikající. Stejně jako Pavča jsem neměla lučinu a dala jsem jogurt. Jinak jsem dodržela recept a vznikl fakt dobroučký dort. Kdo máte stejně jako já letos kopu jahod, vyzkoušejte.

  • pavča
    pavča |

    5. 6. 2007 09:39

    Výborný!Nejlepší je odleželý druhý den, ale to už moc nezbyl. Jen jsem si ho malinko upravila, neměla jsem lučinu, tak jsem přidala k tvarohu zakysanou smetanu, a nahoru kopu jahod.Mnam!

  • lukas jer
    lukas jer |

    3. 4. 2007 17:13

    VELMI DOBRY DORT doporucuju

  • Anonym
    Anonym |

    24. 4. 2005 09:05

    Ten jsem se naučila od manželovy maminky. Základem masy je tvaroh, kousek másla, mléko, v němž se rozpustí želatina, babička přidávala také vajíčko. Dělala ho do věncové formy - na dno tvarohovou masu, pak meruňky a broskve, piškotry namočené rumem a šťávou z kompotu a tak dokola. Navrchu byly piškoty lochou stranou nahoru. Dort se vyklopil, ozdobil šlehačkou a strouhanou čokoládou.

  • Jana Tichá
    Jana Tichá |

    23. 4. 2005 15:20

    Výborný tip. Znám hodně podobný, jen v tvarohu není šlehačka, na dno se dávají kulaté piškoty a dovnitř vrstva z kompotovaných meruněk. Na ozdobení šlehačka.

  • Di
    Di |

    22. 4. 2005 17:59

    Díky za opravu překlepu. Takové množství piškotů, jaké jsem omylem uvedla, by kuchařka musela nejspíše rozdupat.

  • Kuchařka on-line
    Kuchařka on-line |

    22. 4. 2005 14:01

    Di: v originálu receptu bylo uvedeno 160 dkg cukrářských poškotu, domnívám se tedy, že šlo o překlep. Pokud je uvedené množství jiné než výše uvedené, ozvěte se. Pokud souhlasíte s uvedením kontaktu musíte vyplnit e-mail.