Jablková žemlovka

moje hodnocení:

4,7

hodnotilo: 28
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: princezna

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 8
      ks rohlík
    • 1
      l mléko teplé
    • 8
      ks jablka oloupaná bez jadřinců
    • 1
      hrnek cukr
    • 3
      ks vejce 2-3
    • 1
      lžička skořice - mletá nebo skořicový cukr
    • 1
      balíček vanilkový cukr

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Nakrájíme rohlíky na kolečka a namočíme je do teplého mléka. Nastrouháme jablka na hrubém struhadle a smícháme s cukrem, skořicí (nebo skořicovým cukrem). Namočené rohlíky pokládáme do vymazaného pekáče. Poklademe na rohlíky jablka a opět rohlíky... Posypeme vanilkovým cukrem a polijeme rozšlehanými vajíčky. A dáme do trouby péct. Až je žemlovka do zlatova až hněda upečená, tak hned podáváme a můžeme ještě posypat skořicovým cukrem.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Olga
    Olga |

    30. 9. 2016 15:09

    To bude tím že umíš (promiň) hovno. Uvar si čaj, ale ať ho nespalis.

  • Olga
    Olga |

    30. 9. 2016 15:04

    Tak asi umis (promiň) ale hovno. Uvar si caj ale at ho nespalis. Ale at ho nespalis

  • Květuše
    Květuše |

    18. 8. 2016 06:37

    Anebo,místo rohlíků,nebo veky dáte obyč.vánočku.To nám dělala naše mamina.S jablky,nebo s tvarohem,spíš s obojím.Aby to prý mělo výživu :-)

  • foltpa
    foltpa |

    23. 7. 2016 21:16

    Milujeme zemlovku.Ja dávám poslední vrstvu jablíčka a poleju vejcem.Obcas kombinujeme s oříšky,kokosem a rumem.Muzete použít hrušky i jiné pokrajene ovoce. ;-)

  • berka
    berka |

    4. 11. 2015 10:58

    Maminka Tě asi neučila, že na jído se neříká fuj nebo hnus !! Pokud to někomu nechutná, tak se to učitě dá říci i lépe. Právě třeba tím : "Mě to vůbec nechutnalo". Sto lidí - sto chutí !!

  • Ondřej Cikánek
    Ondřej Cikánek |

    4. 11. 2015 10:36

    Je to super to že ti to nechutnalo nebo že neumíš vařit je věc druhá :-P

  • Ondřej Cikánek
    Ondřej Cikánek |

    4. 11. 2015 10:36

    Je to super to že ti to nechutnalo nebo že neumíš vařit je věc druhá

  • Alexandr
    Alexandr |

    14. 8. 2015 09:55

    To byl hnus :'(

  • Ota
    Ota |

    1. 3. 2015 11:51

    To je dort Česká kuchyň nemá konkurenci.

  • Jačna
    Jačna |

    24. 1. 2014 17:10

    Já miluju žemlovku :3

  • Sadilkovi30
    Sadilkovi30 |

    16. 1. 2014 06:34

    super jednoduchý recept, všem moc chutnal. díky :-)

  • Zuzana
    Zuzana |

    28. 9. 2011 13:29

    Děkuji za recept, uvařeno bylo skutečně rychle a jednoduše! :-*

  • MartikK
    MartikK |

    12. 3. 2011 15:09

    Abych se přiznala tento recept mám sice mezi oblíbenými, ale žemlovku vždy dělám podle komentáře od Zdeny z JM z 11.2.2008 ;-) je vynikající a příprava je opravdu jednoduchá. Ještě do tvarohu přidávám buď rozinky a v poslední době více oblíbené brusinky.

  • 1
    1 |

    11. 2. 2011 13:21

    <3

  • lkadlecova
    lkadlecova |

    8. 12. 2010 19:37

    Ahoj díky za recept na výbornou žemlovku jen mi přišlo že rohlíky byly moc nasáklé ale jinak výborné!! Dávám 1

  • IVANA jACÁKOVÁ
    IVANA jACÁKOVÁ |

    25. 10. 2010 18:00

    ;-) :-P :-D moc dobrý jídlo :-) :-\ :-D

  • Iveta Janatová
    Iveta Janatová |

    14. 5. 2010 20:37

    Máme rádi toto jídlo a střídám jablka nebo rebarboru s tvarohem.

  • Lucka Gal
    Lucka Gal |

    18. 2. 2010 10:35

    Tak to zkouším zas :-) Jablka mám na plátky a rohlíky jsem v mléce jenom "protáhla". Jablka jsem musela zase osladit, nejsou moc sladká. Ten sníh z bílků do žemlovky taky nevypadá špatně. Ale dneska jsem na šlehání byla líná.Dopadlo to dobře, i když to po vytažení z trouby chvíli vypadalo, že je tam vody zase trošku moc, tak se hned vsákla výsledek byl mňam :-)

  • recepty 73
    recepty 73 |

    20. 1. 2010 20:55

    Také jablka dávám na plátky pokrájená a používám pouze vanilkový nebo skořicový cukr,kterým posypávám rohlíky máčené v mléce s vejcem.Jiří

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    20. 1. 2010 19:25

    Lucko Gal - já tedy plátky rohlíků či veky jen tak "protáhnu" mlíkem, od kterého jsem rozšlehala vejce a rozmíchala cukr. Naskládám, posypu plátky jablek (nestrouhám je, možná proto mi z nich šťáva nějak neteče). Také si myslím, že když se do jablek přidá cukr, pustí šťávu. Takže já jablka krájím na plátky, posypu jimi vrstvu rohlíků, přidám trochu skořice a rozinek a dávám další vrstvu veky (rohlíků), kterou opět jen protáhnu oslazeným mlékem s vajíčkem. Pokud mi toto mléko zbyde, naliju zbytek na hotovou žemlovku (mívám ji z 5 vrstev, tedy houska - jablka - houska - jablka - houska.) Na horní vrstvu dám lupínky másla a upeču...

  • Olga Zehnalová
    Olga Zehnalová |

    20. 1. 2010 19:23

    Lucka, neviem prečo si mala v žemlovke veľa vody, možno boli jablká veľmi šťavnaté. Ja robím žemľovku takto: do vlažného mlieka dám trocha rozpusteného masla, trocha cukru, žľtka - premiešam, pridám nakrájané rohlíky, nechám chvíľu postáť a primiešam vyšľahaný sneh z bielkov, vznikne taká ľahká zmes, z ktorej polovicu dám do vymasteného a strúhankou vysypaného pekáča, na to dám jablká postrúhané na plátky zmiešané so škoricou a cukrom, niekedy dám aj ochutený tvaroh s hrozienkam a na to druhú polovicu rohlíkovej zmesi. Dám piecť do vyhriatej rúry do zlatej farby.Žemľovka je ľahučká, pretože je tam ten sneh.Doporučujem. Niekedy miesto jabľk dávam marhuľový kompot.

  • Lucka Gal
    Lucka Gal |

    20. 1. 2010 16:06

    Jsem ve vaření docela začátečník, tak pro ty ostatní, co je to netrklo: Jablka pořádně vymačkat .. Žemlovka mi během pečení plavala a musela jsem vodu několikrát ubírat. Možná jsem udělala chybu ještě i jinde, třeba ty rohlíky jsem nemusela máčet až do změknutí? Ale jinak je žemlovka dobrá a příště to zkusím zas :-) Budu ráda za každou radu, aby příště neplavala :-)

  • Eva K.
    Eva K. |

    21. 8. 2009 13:22

    Dobrý den, mohu se zeptat, na kolik žemlovku a jak dlouho pečete?? Děkuji :)

  • recepty 73
    recepty 73 |

    22. 4. 2009 10:13

    Právě jsem vyndal z trouby!Neměli jsme jí snad už půl roku.Starší pečivo ale potřebovalo využít.Vejce vůbec nepoužívám,mléko nemusí být teplé a jablka stačí pokrájet.Vynikající i za studena,ale to už není tak nadýchaná.Jiří

  • Drahomíra Dunajová
    Drahomíra Dunajová |

    23. 11. 2008 09:44

    Zkuste do mléka nasypat vanilkový pudink a vanilkový cukr má to lepší chuť

  • pavel cipis
    pavel cipis |

    22. 11. 2008 10:19

    taak uz sem naloupal jabka a zbytek nechám na mamince doufam zhe se ji povede :D

  • Petra
    Petra |

    4. 3. 2008 07:59

    Tak hotovo! Je dobrá a ač není jako od maminky, tak je fajn.

  • Petra
    Petra |

    3. 3. 2008 15:35

    Právě jsem jí dala do trouby a jsem zvědavá jaká bude. Brala jsem to trochu od oka, ale zatím to voní zajímavě tak snad ok :-)

  • Evik
    Evik |

    17. 2. 2008 08:19

    Tede super. Děkuji všem,co sem píší své zkušenosti. V kuchařce jsem nenašla žádnou žemlovku a tak mě napadlo podívat se sem. A jsem mile překvapená. Jdu do toho a pak napíšu,jak se povedla.

  • Jana T.
    Jana T. |

    11. 2. 2008 14:54

    Dělám taky jednoduše. Rohlíky nakrájím do mísy, zaleju mlékem s rozšlehanými vejci - množství podle potřeby. Zamíchám, dám do hodně vymazaného pekáčku, nebo remosky, na to vrstvu předem připravených nastrouhaných a podle chuti upravených jablek. Navrch zbytek rohlíkové směsi a pokladu kousky másla. Pěkně do růžova upeču. Moc se mně líbí postup Zdeny s nakrájenými jablky, určitě příště vyzkouším, člověk se zkrátka může učit pořád.

  • Zdena z JM
    Zdena z JM |

    11. 2. 2008 12:37

    Žemlovku dělám velmi jednoduše:nadrobím do mísy asi 8 rohlíků (popř.zbytky-koláče nebo buchty s tvarohem,zbytek vánočky apod.).Zaleju mlékem (množství neodměřuji-zkrátka tolik mléka, aby se vsáklo).Přidám 4 vejce, 125 g másla nebo rostlinného rozpuštěného tuku a cukr podle chuti.Do této hmoty přidám asi 4 na kostičky nakrájená jablka a vše promíchám.1/2 dám do remosky, na to přijde ochucený tvaroh (1/2 kg) a zbytek rohlíkové směsi.A upeču.Je to velmi rychle připravené,žádné krájení a máčení rohlíků.

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    11. 2. 2008 12:08

    Na žemľovku namáčam rožky v studenom mlieku, jablká strúham na plátky a posypem cukrom a škoricou. Vajíčkami nezalievam. Hotovú posypem práškovým cukrom. Niekedy dávam vrstvu jabĺk a vrstvu tvarohu zmiešaného s vajíčkom a cukrom s vanilkovým cukrom.

  • Iva
    Iva |

    10. 2. 2008 11:26

    taky jsem vždycky prokládala jablka a rohlíky, ale bylo to suché. Nyní jsem ocucená jablka (i rumem) smíchala s namočenými rohlíky v mléce, sněhem a ušlehanými žloutky s cukrem a máslem (podobně jako u rýžového nákypu) a bylo to "boží" Prostě Einotopf.

  • Pavel
    Pavel |

    28. 9. 2007 13:25

    Co ten anonym z 1. 5.07 pise?!Jsem v Anglii taky a rohliky jsou na kazdem rohu!Zemlovku delam stejne jako v Cesku a nevidim zadny rozdil.

  • Táňa Miňová
    Táňa Miňová |

    20. 9. 2007 10:31

    Žemlovka se může potřít použe ušlehaným sněhem s bílků a cukru a pak upéct.

  • Di
    Di |

    20. 9. 2007 09:29

    U nás doma se Barunko taky žemlovka nezalívá vajíčky. Vrství se jen rohlíky, namočené v tochu oslazeném mléce, a jablková náplň - může se pod ni dát i tvarohová náplň. Záleží na chuti a zvyklostech.

  • Barunka
    Barunka |

    19. 9. 2007 20:04

    Nevadi, kdyz jsem na konec nezalila vajicky ?

  • Anonym
    Anonym |

    1. 5. 2007 17:36

    Jelikoz jsem v Anglii a rohliky tu nejsou tak jem se rozhodla to zkusit z toustoveho chleba.No je to v celku dobre a nemusi se to moc sladit pac toustovi chleb tady je sladky.Pochutnala jsem si.

  • Anonym
    Anonym |

    23. 2. 2007 23:28

    6emlovka se u nás doma dělá z vánočky a je vynikající-nemusí se tolik sladit...

  • helena sumarová
    helena sumarová |

    23. 2. 2007 07:39

    Moje žemlovka má více vrstev, žemle, jablka, žemle, tvaroh - jako do buchet, žemle. Rohlíky namáčím do mléka s vejcem, nahoru plátky másla. Jinak vše obdobné.

  • Máří
    Máří |

    22. 2. 2007 16:15

    Rohlíky nenamáčím, někdy místo nich použiju plátky veky nebo vánočky, střídám vrstvy s jablky s cukrem a skořicí a sekanými ořechy. Nejdřív zapeču nasucho a až začne vrchní vrstva růžovět, zaliju hrnkem mléka s rozšlehaným vejcem a dopeču. Žemlovka je pak víc křupavější. Pokud dělám navrch sněhovou čepici, ušlehám bílky s cukrem a nechám je jen krátce zapéct.

  • Sarka Honzakova
    Sarka Honzakova |

    22. 2. 2007 13:55

    Majko, to je dobry napad s tim snehem. Mamka dela jednu buchtu se snehem a mam to rada, zkusim to na zemlovce ;-) Ja davala cela vajicka do mleka s vanilkovym cukrem. Jinak davam do zemlovky rozinky, bez tech to proste neni ono. Nekdy i orechy. Tchyne dava i vrstvu tvarohu na jablka, ale ten se mi po upeceni zda takovy vysuseny.

  • Majka Rončáková
    Majka Rončáková |

    22. 2. 2007 12:53

    Nedávám do mléka celé vajíčka, ale jenom žloutky. Bílky ušlehám a před dopečením je namažu nahoru a až sezlátnou je hotovo.

  • Jitka
    Jitka |

    22. 2. 2007 12:40

    Já dělám žemlovku trochu složitější. Rohlíky máčím ve šlehačce. Na ně natřu meruňkovou marmeládu, dále nastrouhaná jablka, posypu cukrem a skořicí a mletými ořechy. Není nutné moc sladit, marmeláda je dost sladká. Po navrstvení zaliju žloutky rozšlehanými v mléce. Po zapečení udělám sníh a nechám ho zrůžovět.