Houskové knedlíky - jistota

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 2
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: krausici

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Vše v mililitrech uvádím z důvodu, že né vždy je váha po ruce a pokud se uvádí hrnkové množství, né každý hrnek je obsahově totožný (jinak množství odpovídá 2,5 "větším" hrnkům mouky, jednomu "většímu" hrnku mléka a dvěma "větším" hrnkům nakrájené housky). Mouku nasypeme do mísy společně s práškem do pečiva a solí, přidáme na kostičky nakrájenou housku (může být použit toustový nésladký chléb, normální i kmínový chléb, žemle atd.). Housku doporučuji před přidáním nechat v mikrovlné troubě (cca 5 až 20 minut - nutno vyzkoušet) tak dlouho pokud trochu neztvrdne. Nahradí to osmahnutí na oleji - je to zdravější, rychlejší a potom se z houskou při zadělávání těsta lépe pracuje. Mouku s houskou a vejci zaděláme vlažným mlékem a vypracujeme těsto, kreré rozdělíme na dvě až tři části (podle toho jak veliký máte hrnec).
2
>Já dělám knedlíky v ubrousku, mám vyčleněnou jednu bílou utěrku, do kreré zabalim z každé strany jeden váleček testa, kraje utěrky ohnu a vložím na dvacet minut do vroucí vody. Knedlíky jsou krásně stejnoměrné a nejsou rozvařené. Knedlíky je dobré hned po vyndání s vody nakrájet nití na kolečka.
Použité ingredience v tomto receptu: Houska Mléko Polohrubá mouka Prášek do pečiva Sůl Vejce

Komentáře k receptu

  • Miroslav Kraus
    Miroslav Kraus |

    5. 3. 2009 00:51

    Vážení přátelé, musím se přiznat, že jsem netušil, jak tvrdé jádra mají zastánci jednotlivých druhů příloh. Nechtěl jsem působit dojmem, že jen a jen ty mé tuhé knedle jsou ty pravé. Co čech to gurmán, co gurmán to jiný jazyk. Důležité je to, že nám chutná a je úplně jedno, jestli jeden je na vdolky a druhý na holky. A proto tuhým i nadýchaným knedlíkum zdar a sláva.

  • ilis ilis
    ilis ilis |

    4. 3. 2009 21:06

    Mám neblahý dojem,že jeden a týž recept hodnotí roztrojená osoba -(Jiří,Eda a Marie).Z komentů to tak vyplývá,že jedna a táž osoba to zahrála do autu.Přeberte si to jak chcete,ale je to vcelku nefér...

  • recepty 73
    recepty 73 |

    4. 3. 2009 19:50

    Edo!Už jsem se lekl,že jsem se naklonoval.Jsem rád,když se ozve mužská část populace.Já raději tužší a prdelky taky...Jiří.Tak zase někdy nashle,až vás sem žena pustí!Jiří

  • Marie Šindelová
    Marie Šindelová |

    4. 3. 2009 19:41

    Jiří netvrdil,že mu nechutnaly,ale že to nejelo rodině.A já mám také raději tužší knedle,ale nikdo jiný je nechce,tak se podřídím.Asi se naučím ty vaše kulaté na stará kolena. Omlouvám se,že jsem nedopatřením nedopsal minulý komentář.Jsem tu prvně-na popud manželky.Prý ať se také pokochám.Tak mi napište ten váš recept,nebo kde ho najdeme.Eda

  • Marie Šindelová
    Marie Šindelová |

    4. 3. 2009 19:27

    Dano,nějak si v komentářích protiřečíte.Nejdřív,že nejsou typicky české,pak jsou také klasicky české,tak nevím.Já mám rád,,prdelky,,z knedlíků a s vaším synem vcelku souhlasím.Jen jim doma prostě nenutím to,co chutná jenom mě.Takže jak sama tvrdíte:Žij a nech žít!Jiří

  • Di -
    Di - |

    4. 3. 2009 19:04

    To je samozřejmé, že těm, kdo mají rádi péřové knedlíky, připadají ty naše tuhé jako sražené. U mého syna zase platí, že čím "sraženější", tím lepší. Myslím, že velkou roli hraje to, jaké knedlíky Vám vařili doma, když jste byli malí. Rozhodně ale jsou i ty tuhé klasické české!

  • recepty 73
    recepty 73 |

    4. 3. 2009 18:38

    Tak jsem nevydržel a zkusil jsem -pod náporem komentářů.Odezva byla taková-,,Zase jste se kochal,pane doktore?!,,-rodina si myslela,že se mi srazily...,jelikož jsou naučení na mé,,péřáky,,.No nevadí-zítra je dostanou opečené na másle s vajíčky a salátem.Ještě,že jsem je dělal před desátou,stihnul jsem i ty naše.Jiří

  • Olga Zehnalová
    Olga Zehnalová |

    4. 3. 2009 16:46

    Všetko je vec chuti. U nás na Slovensku sme zvyknutí na ľahké nadýchané knedlíky, ba hovorí sa , že podľa knedlí sa vidí aká je ktorá kuchárka . Keď sú knedle ľahké , nadýchané ako páperie, to znamená, že ich robila skúsená kuchárka. Ja so m robila v rekreačnom zariadení, kde bola vlastná kuchyňa a kuchárky robili svoje knedle . Hostia prišli hocikedy pochváliť tieto knedle, že také výborné ešte nejedli a pýtali sa na spôsob ako ich robia a kuchárky boli šťastné a pyšné na svoju prácu. Keď som sa vydala, ja som knedle vedela robiť a tým som si riadne šplhla u mojej svokry, lebo tá bola výborná kuchárka. Teraz si knedlu ale kúpim, lebo sa mi s tým nechce doma prplať a u nás dostať veľmi dobré .V Čechách sa robia knedlíky tuhšej konzistencie, tak im chutia také , každý si predsa môže vybrať to, čo mu chutí.

  • ilis ilis
    ilis ilis |

    4. 3. 2009 15:05

    Také preferuji klasické české kynuté knedlíky,mnou vyrobené.Ono to ani jinak ke klasickým českým omáčkám nejde...

  • ilis ilis
    ilis ilis |

    4. 3. 2009 14:26

    Také preferuji klasické české kynuté knedlíky,mnou ručně vyrobené.Ono to ani jinak nejde...ke klasickým českým omáčkám...

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    4. 3. 2009 13:07

    Také se přidávám do klubu "tuhých" :-). My děláme knedlíky hodně podobné tomuto receptu - nevím, zda by rozpis byl stejný, já to nemám na "hrnky", ale spíš od oka - každá mouka je jiná a vezme jiné množství tekutiny. Rozdíl je ten, že já nedávám prdopeč a to, aby knedlíky nebyly jako šutr se dosáhne tím, že se těsto musí pořádně vymíchat - až se tvoří bubliny. Teprve potom dávám housky, nechám odležet - tak 20 minut, aby se houska natáhla a spojila se s těstem a tvořím na vaření také koule a ne šišky.

  • Di -
    Di - |

    4. 3. 2009 12:53

    Tak tady zase musím souhlasit s Terezkou. Moje životní kredo je Ží a nechat žít. A v jídle je to tak nějak podobně. Doporučit, co mám rád, ale nikomu nic nevnucovat. A že chce jíst třeba mravence v čokoládě nebo pajšl, tak ať si nechá chutnat! Svoboda je krásná věc ....

  • Mirka G.
    Mirka G. |

    4. 3. 2009 12:19

    V našej rodine máme radi všetci len nadýchané kysnuté knedle. Tuhé jednak neabsorbujú vôbec omáčku, ktorá ostane na tanieri ale mi aj môj žalúdok má s nimi viac roboty. Raz som skúsila uvariť tuhé knedle a boli považované za nepodarok. Takže je to naozaj len o zvyklostiach a chuti, nič nie je lepšie ani horšie.

  • Zdena z JM
    Zdena z JM |

    4. 3. 2009 09:25

    Já se přiznám, že k omáčce mám nejraději lehké, nadýchané kynuté knedlíky. K zelí a ke špenátu tuhé bramborové.

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    4. 3. 2009 09:21

    Pán Kraus, ja z vášho záveru dobrý pocit nemám. Nič nie je vedľa, žiadne jedlo, žiadny recept. Koľko ľudí, toľko chutí. Iný kraj, iný mrav. Nemyslím si, že je správne odsúdiť niečo na vedľajšiu koľaj len preto, lebo to mne nechutí.

  • Miroslav Kraus
    Miroslav Kraus |

    4. 3. 2009 06:18

    Zavěrem krátké diskuse kynuté vs. nekynuté mám dobrý pocit, že pěnové knedle jsou vedle.

  • Irena Strehleová
    Irena Strehleová |

    3. 3. 2009 18:25

    Ještě ke knedlíkům které vařím.Nedělám knedlíky pěnové,ty nemám ráda,ale vařím pevné s dostatkem housky a neabsorbující omáčku.Ještě se mi nestalo aby se rozmočily.Ale každý podle svých chutí.

  • Di -
    Di - |

    1. 3. 2009 15:09

    Vidíte, Miroslave, toho jsem si nevšimla. V každém případě patřím do klubu a o tom, že lepší jsou lehké kynuté knedlíky, mě nepřesvědčí ani výborná kuchařka Terezka, podle níž často vařím. Sním je, ale není to ono. Ostatně nejsem moc knedlíková. Dlouhá léta jsem dělávala knedlíky z Knemixu, i když z pytlíku jinak prakticky nevařím. Nyní jsem si oblíbila malé kulaté (typ vídeňských), jejichž základem je nakrájená houska, která se spojuje jen trochou mouky, vajíčkem a tekutinou. Dělat kouličky mi připadá rychlejší a jednodušší než válet knedlík, který většinou zkounčil jako kroucenina (to je tou absencí kvasnic). Rozhodně raději mám kynuté knedlíky s ovocem, ale jako diabetik je nevařím a dávám přednost tenkému tvarohovému těstu. i

  • Vladan M
    Vladan M |

    1. 3. 2009 10:33

    Ještě doplním: dělám s hrubé mouky,mléko dávám studené,prášku do pečiva půl,2,5,rohlíků a ostatní viz níž.

  • Vladan M
    Vladan M |

    1. 3. 2009 09:49

    My doma jiné knedlíky nevaříme,akorát dávám vejce jedno a trochu oleje.Nikdy bych za kynuté knedlíky neměnil. Když se dobře uvaří tak i něco nasají :-).Tyto knedlíky jsou 1A. Zrovna je jdu vařit

  • Miroslav Kraus
    Miroslav Kraus |

    1. 3. 2009 02:27

    Vážená paní Dano, uvedený recept jsem vkládal já a proto vím, že v ingrediencích kvasnice nejsou. Já jsem jen reagoval na komentář paní Strehleový, která vybízela k vyzkoušení kynutých knedlíků. Věřím, že spoustu lidem chutnají a tímto bych se jich nechtěl dotknout, ale mě prostě kynuté knedlíky nejedou. Nicméně mě těší, že jste jedna z nás - tuhým houskovým knedlíkům tříkrát sláva....

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    28. 2. 2009 10:01

    Pán Kraus, u nás sa iné ako kysnuté knedlíky nerobia, a bez žemle, čistý krásky, ľahučký v ústach sa rozplývajúci:))))

  • Di -
    Di - |

    28. 2. 2009 09:23

    Pane Krausi, když si uvedený recept opravdu přečtete, zjistíte, že vůbc nejde o typické české kynuté knedlíky s kvasnicema (vždyť ani v ingrediencích nejsou!), které opravdu sají omáčku jako houba. Ty nemám ráda ani já. Tyhle budou hezky tuhé a rozhodně nesajicí!

  • Miroslav Kraus
    Miroslav Kraus |

    28. 2. 2009 02:01

    To je to, že já drtivou většinu kynutých knedlíků moc nemusím. Podle mého mlsného jazýčku by knedlík neměl moc absorbovat omáčky, měl by zůstat knedlíkem a né houbou a hlavně by měl být houskově tuhý a né pěnový. Možná že vaše knedlíky jsou jiné, ale omlouvám se - kynutý knedlík - bojím bojím.

  • Irena Strehleová
    Irena Strehleová |

    26. 2. 2009 18:36

    Určitě jsou knedlíky které vaříte dobré a rychlé,ale zkuste taky kynuté a uvařte je na páře,lepší neznám.Myslím, že se povedou každému.

Další doporučené recepty: