Hnětynky

moje hodnocení:

4,1

hodnotilo: 7
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Máslo utřeme se cukrem, postupně přidáme žloutky. Poté vmícháme hladkou mouku, vanilkový cukr a rum. Těsto vyválíme na placku asi 1/2 cm a vykrajujeme z něj formičkami různé tvary.
2
Pečeme v předehřáté troubě do růžova. Když upečené hnětynky vychladnou, potřeme je cukrovou nebo čokoládovou polevou a ozdobíme ozdobami na hnětynky nebo můžeme použít lentilky.
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr Hladká mouka Hnědý rum Máslo Vanilkový cukr Žloutek
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • FOUS
    FOUS |

    10. 10. 2016 12:39

    Možná pokusit se zeptat se strýčka googla?-))

  • Eva
    Eva |

    15. 10. 2015 18:52

    Tradice jsou určitě všude jiné,ale když se ptám na hnětynky tak je jinde neznaji.Pocházím ze Stakonicka a v Č.Bubějovicích už to také neznaji.

  • eva
    eva |

    18. 4. 2013 16:19

    Já jsem taky ze Středočeského kraje jinak bydlím ve Břežanech u Rakovníka taky peču hnětynky. Pocházím ze Šumavy

  • Teri
    Teri |

    4. 11. 2012 14:08

    Zdravím, Koukám, že všude mají trochu jiné tradice. U nás je posvícení na Martina. Jinak nesouhlasím s tím, že by se pekli hlavně v Jižních Čechách. Jsem ze Středočeského kraje a neznám nikoho, kdo by to tu nedělal. Je fakt, že asi na vesnicích se to drží více než ve městech. :-)

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    14. 10. 2008 21:04

    Jo jo, tento týden opět bude posvícení. Tento recept je na hnětynky vykrajované (tedy těsto je jako linecké), ten původní - Hnětynky - posvícenská specialita z Prácheňska - na hnětynky lité. Ty jsou takové nadýchanější, nedrobivé, my je máme raději. Dělají se tu oba druhy....

  • Máří
    Máří |

    3. 10. 2007 15:33

    Podívejte se na diskusi k receptu "Hnětynky" - posvícenecká specialita z Prácheňska. Je tam i fotka - přesně takové si je pamatuju z dětství.

  • Miroslava Marková
    Miroslava Marková |

    3. 10. 2007 12:13

    Hnětynky jsou vlastně takové vykrajované placičky (nebo tvary kytičky, srdíčka...) s polevou a ozdobené. Je to krajová záležitost, hlavně v jižních a západních Čechách. Pečou se na posvícení - na Havla. Já si už udělala generálku minulý víkend a vonělo to u nás jako o Vánocích. Někdo místo speciálního těsta na hnětynky používá linecké těsto.

  • Lenka
    Lenka |

    3. 10. 2007 09:49

    Ještě bych chtěla dodat, že hnětynky se mohou dozdobit například lentilkami, želé bonbonky. Z těch se mohou nakrájet plátky a barevně zdobit.

  • Lenka
    Lenka |

    3. 10. 2007 09:08

    Na hnětynky jsou zvláštní formičky tvar květu, průměr 10 - 15 cm. Mohou se dělat samozdřejmě i jiné velikosti. Je to linecké pečivo, které se polévá bílkovou nebo čokoládovou polevou a zdobí se speciálními ozdobami na hnětynky. Jsou vyrobeny z bílkového sněhu a jsou v různých barvách a tvarech /květy, berušky,lístečky,kachničky....fantazii se meze nekladou. Myslím, že již na těchto stránkách o hnětynkách je již pěkně psáno. Zkuste hledat hnětynky, hnetynky. Určitě byly vysvětleny i zvyky, proč se pekly dříve. Je to hezká tradice. Ozdoby je možné zakoupit v potravinách, cukrárnách ale určitě se nechají zakoupit v Blatné (jižní Čechy) na pouti v srpnu.

  • Pavlina Valešova
    Pavlina Valešova |

    3. 10. 2007 08:04

    Nejsem autorem receptu, ale vím, že se pečou v jižních Čechách na posvícení. Pavlína

  • Iva Bednarova
    Iva Bednarova |

    2. 10. 2007 19:38

    A co to teda jako maji ty hnetenky byt?

Abecední seznam: