• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Články
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
  • Zapomenuté heslo Založit nový účet
  • Recepty.cz - logo
    Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
    Vložit recept
    Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Kuchaři
    • Recepty.cz
    • Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
    Napište svůj komentář k receptu

    Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)

    autor: recepty73
    0.0
    moje hodnoceni
    4.8
    hodnotilo: 19
    doba přípravy: neuvedeno
    počet kalorií: neuvedeno
    Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
    Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
    Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
    Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
    Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
    Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
    Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
    Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
    Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
    Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
    Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
    Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
    Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
    Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
    11fotografií
    Nahrát fotku
     

    Suroviny

    2 porce
      • kuřecí maso pro dvě osoby, nebo vepřové, králičí, krůtí
      • sůl
      • pepř mletý
      • olej
      • máslo
      • 1
        ks cibule velká
      • 1
        lžíce zázvor čerstvě nastrouhaný
      • 1
        lžíce česnek nasekaný (cca 3 stroužky)
      • 250
        ml vývar cca
      • 100
        g červená paprika
      • 100
        g čerstvé žampiony nebo scezené sterilované
      • 100
        g rajčatové pyré
      • tymián sušený nebo snítka čerstvého (lze i rozmarýn)
      • 2
        lžíce harisa - není nutná

    Postup přípravy receptu

    1
    Základem receptu na pomalu dušené kuře, které můžeme připravovat i v hrnci TAJINE, je maso zbavené kůže, ale použít můžeme i maso králičí nebo krůtí, případně i vepřové, hovězí...
    2
    Dvě porce kuřete (paličky, čtvrtky, prsní řízky...) zbavíme kůže, osolíme a opepříme. V hrnci si rozpustíme kousek másla s trochou oleje a ze všech stran kuře osmažíme. Maso vyndáme, do výpeku přisypeme pokrájenou cibuli, tu necháme zesklovatět a poté přidáme i krátce osmažit i nasekaný česnek a nastrouhaný zázvor. Vše zalijeme vývarem, přidáme smažené maso, hrubě pokrájenou papriku, žampiony, bylinky nebo koření dle chuti (adžika, čubrica...) a rajčatové pyré. Místo pyré můžeme použít cca 3-4 oloupaná rajčata. Kdo má rád chuť Harissy, může ji přidat také. Vše mírně osolíme, případně i opepříme (záleží na použitém koření a bylinkách), zaklopíme poklicí a zvolna, na co nejmenším plameni dusíme BEZ míchání, podlévání a téměř i BEZ nakukování alespoň 1,5 hodiny. Pokud použijeme hovězí maso na kostky pokrájené, doba dušení může být i 5 hodin (to už je někdy nutné nepatrně podlít). Maso by mělo být velmi křehké, šťavnaté a díky tomu, že ho ušetříme zbytečného míchání, bude držet pohromadě.
    3
    Omáčku není třeba ničím zahušťovat, rozdušená cibule, česnek... a rajčatové pyré bohatě stačí.
    4
    Podáváme s rýží, bramborem, kuskusem, bulgurem, jáhlami, pečivem...
    5
    Pokud budeme maso dělat v hrnci Tajine, nikdy nevaříme na přímém ohni nebo elektrické plotýnce, aby nádoba nepukla (pokud je keramická a glazovaná), používáme mřízky a podložky, které nám teplo rovnoměrně rozloží pod hrncem. Už se dají běžně koupit i hrnce z ušlechtilé nerez oceli, kdy puknutí nehrozí, ale v klasickém nevelkém kastrolu si doma uvaříte pomalu dušené kuře zrovna tak dobré a nemusíte kvůli tomu běžet do obchodu.
    6
    Tajine / tažín není konkrétní recept, ale spíše styl vaření ve speciálním hrnci s kónickou vysokou poklicí, kde se využívá stékání přebytečné páry zpět do hrnce. Používáme libovolnou zeleninu, pokrájenou na větší kusy (cuketu, lilek, rajčata, fazolky, mrkev...), různé druhy koření (cayenský pepř, římský kmín, mletý zázvor... a dokonce i skořice). V mnoha dalších úpravách se přidává například i červená čočka, cizrna, fazole... v některých receptech se najdou dokonce i rozinky, fíky...
    7
    Tažín se dá uvařit i rybí a nebo zcela bezmasý, fantazii se zde meze nekladou a možností a chutí je neskutečně mnoho a každý si určitě najde tu svou.
    Podělte se s přáteli o recept

    Podobné recepty

    Dušené kuře po anglicku

    Dušené kuře po anglicku

    Kuře na víně se zeleninou

    Kuře na víně se zeleninou

    Kuře se zeleninou z jednoho pekáče

    Kuře se zeleninou z jednoho pekáče

    Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

    Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
    Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .
     

    Komentáře k receptu

    • Yvetta
      Yvetta | 9. 1. 2017 11:24

      Neuvěřitelně chutné maso i omáčka. Určitě budu dělat častěji.

    • Šárka Baťková
      Šárka Baťková | 11. 12. 2016 16:14

      Bylo výborné a měli jsme ho s rýží. Velký kus masa snědl i náš dvouletý Matýsek, kterému masíčko vždycky přednakrájím, ale tohle křehké maso jedl i bez této procedury.

    • marwillcz | 20. 8. 2016 00:41

      5 hodin něco dusit už je celkem hardcore, nesetkal jsem se s tím ani v Maroku. Tam bylo cca 20 tažínů vedle sebe, dělalo se na dřevěném uhlí a v každém bylo něco jiného. Celkem max. 2 hodiny, a ani to snad ne. A bylo to vše krásně měkké a šťavnaté. Hlavně jde o koření. Ale pokrmy z tažínu jsou jiné než klasicky dušené, takové ty sterilní. Tady to má svoji nádhernou vůni, takže super, doporučuji.

    • Iva Šumová
      Iva Šumová | 19. 5. 2016 13:18

      Bylo to vynikající <3 <3 <3 . Žádné dlouhé pobíhání kolem plotny a jak pravil manžel: nulová námaha se skvělým skóre :-D . Děkuji za recept a doporučuji všem, kdo se rádi dobře najedí :-D

    • Helena
      Helena | 29. 4. 2016 13:59

      Toto je mimořádně povedený recept. Maso je křehké a omáčka delikatesní. Děkuji.

    Vyberte, co chcete vytisknout
    Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Kuřecí Králičí Zelenina
    Maso Pokrmy Zdravě i chutně Ostatní Králičí Ze zeleniny Dietní Drůbeží Oběd Večeře Dušení Dietní Děti Vánoce Velikonoce Narozeniny Výjimečný den Svatba Posvícení Oslava Silvestr Návštěva Slovník pojmů
    Použité ingredience v tomto receptu: Čerstvé žampiony Červená paprika Česnek Cibule Harisa Kuřecí maso Máslo Olej Pepř mletý Rajčatové pyré Sůl Tymián Vývar Zázvor
    Podělte se s přáteli o recept

    Mohlo by vám zachutnat

    Cuketová polévka se salámem

    Cuketová polévka se salámem

    Marokánky

    Marokánky

    Květáková polévka s mrkví

    Květáková polévka s mrkví

    Rybízová pěna

    Rybízová pěna

    Rychlý koláč s broskvemi a tvarohem

    Rychlý koláč s broskvemi a tvarohem

    Šneci z listového těsta se zelím - zelňáky

    Šneci z listového těsta se zelím -…

    Rýžové nudle se zeleninou a tuňákem

    Rýžové nudle se zeleninou a tuňákem

    Naložená kuřecí křídla

    Naložená kuřecí křídla

    Kuře / králík na zelenině (nejen) z remosky

    Kuře / králík na zelenině (nejen) z…

    Doporučujeme

    20 minut
    Banánové lívance s kokosem a mákem

    Banánové lívance s kokosem a mákem

    60 minut
    Domácí těstoviny

    Domácí těstoviny

    40 minut
    Omáčka z pečených paprik

    Omáčka z pečených paprik

    30 minut
    Flank steak s hráškem a fazolkami

    Flank steak s hráškem a fazolkami

    38 minut
    Čokoládové suflé

    Čokoládové suflé

    30 minut
    Luštěninový salát s rukolovým pestem a krutony

    Luštěninový salát s rukolovým pestem…

    40 minut
    Milionářské řezy se slaným karamelem

    Milionářské řezy se slaným karamelem

    35 minut
    Pavlova s citronovým krémem

    Pavlova s citronovým krémem

    Poslední sledované recepty

    31
    Tvarohová bábovka
    Tvarohová bábovka
    26
    České buchty
    České buchty
    25
    Domácí kuřecí čína
    Domácí kuřecí čína
    25
    Pizza těsto z pizzerie
    Pizza těsto z pizzerie
    22
    Tradiční belgické vafle
    Tradiční belgické vafle

    Zajímavé články

    Domácí karamel: Rady a tipy, díky kterým připravíte ten nejlepší!
    Domácí karamel: Rady a tipy, díky kterým…
    Recepty z mletého masa: 6 bezkonkurenčně nejlepších obědů
    Recepty z mletého masa: 6 bezkonkurenčně…
    Nepečené recepty frčí! Zkuste 5 nejlepších dezertů do skleničky
    Nepečené recepty frčí! Zkuste 5 nejlepších…
    Přírodní vitamíny: Jak je propašovat do každého jídelníčku?
    Přírodní vitamíny: Jak je propašovat do každého…
    Shortbread: Recept na nejlepší sušenky k horkému čaji podle Britů
    Shortbread: Recept na nejlepší sušenky k horkému…

    Sledujte nás

    AHA.cz  To už stačilo! Slováček dal Gelemové nůž na krk

    To už stačilo! Slováček dal Gelemové nůž na krk

    AHA.cz Burešová kápla božskou: Takhle si žije s Forejtem z MasterChefa!

    Burešová kápla božskou: Takhle si žije s Forejtem z MasterChefa!

    AHA.cz Deník Aha! 23.1.2021

    Deník Aha! 23.1.2021

    Dáma.cz Jak se mění vagina ve 20, 30, 40 a v 50 letech. A jaký to má vliv na sex?

    Jak se mění vagina ve 20, 30, 40 a v 50 letech. A jaký to má vliv na sex?

    Dáma.cz Jak zhubnout povánoční kila: Odbornice radí odlehčený jídelníček na leden

    Jak zhubnout povánoční kila: Odbornice radí odlehčený jídelníček na leden

    Ženy.cz Svatba 2021: Jaké šaty, boty nebo květiny budou v kurzu?

    Svatba 2021: Jaké šaty, boty nebo květiny budou v kurzu?

    Maminka.cz Velký rodinný a vztahový horoskop pro rok 2021: Co čeká vaše znamení?

    Velký rodinný a vztahový horoskop pro rok 2021: Co čeká vaše znamení?

    Reflex.cz Podvody ministryně Schillerové: Z finanční pomoci ekonomice stát uvolnil jen zlomek

    Podvody ministryně Schillerové: Z finanční pomoci ekonomice stát uvolnil jen zlomek

    E15.cz OBRAZEM: Stromy či sauna. Co nabízejí nejzajímavější české kanceláře

    OBRAZEM: Stromy či sauna. Co nabízejí nejzajímavější české kanceláře

    Abecedazahrady Háčkované hračky: Inspirujte se, jaké krásné kousky můžete dětem vyrobit

    Háčkované hračky: Inspirujte se, jaké krásné kousky můžete dětem vyrobit

    Další doporučené recepty:

    Dušené kuře (králík) nejen na víně
    Dušené kuře (králík) nejen na víně
    Dušené kuře (králík) s cizrnou
    Dušené kuře (králík) s cizrnou
    Dušené kuře po anglicku
    Dušené kuře po anglicku
    Dušené maso (nejen) na špeku s dušenou mrkví
    Dušené maso (nejen) na špeku s dušenou…
    Dušené maso s dýní
    Dušené maso s dýní
    Dušené maso s hráškem
    Dušené maso s hráškem
    • Recepty.cz
    • Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
     
    • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
    • Autorská práva k publikovaným materiálům
    • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
    • Informace o zpracování osobních údajů
    • Cookies
    • Nastavení soukromí