Borůvkový koláč mojí babičky

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 500
      g celozrnná mouka např.špaldová
    • 100
      g máslo nebo 5 lžic rostlinného oleje
    • 100
      g hnědý cukr hnědý nebo melasa
    • 250
      ml mléko
    • 1
      ks žloutek nebo celé vajíčko
    • 1
      špetka sušené droždí nebo tzv.solidroždí
  • Posypka
    • máslo
    • hnědý cukr melasa
    • celozrnná mouka

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Uděláme kvásek z cukru droždí a mléka. Jakmile vzejde (dělá se pěna), tak zaděláme vláčné těsto přidáním ostatních surovin. Necháme v teple kynout. Celozrnná mouka je těžká a kyne hůře než bílá. Vyválíme tence na plech a posypeme hustě borůvkami a posypkou. Posypku připravíme z másla, cukru a mouky mnutím mezi prsty. Až se vytvoří hrudky, tak ji nadrobíme na koláč. Koláč pečeme na 100 °C asi půl hodiny.
2
Babiččin recept jsem trošku upravila do zdravější varianty. Lze samozřejmě použít bílou mouku i bílý cukr.

Komentáře k receptu

  • Lenka Kaňová
    Lenka Kaňová |

    10. 4. 2008 01:50

    Droždí dávám podle oka, asi 30 gramů. (Droždí totiž kupuji na váhu, říkám si o množství "tak na prst" a vyjde mi z toho na 2x.) Celozrnná mouka hůře kyne než bílá, já z ní peču v Austrálii. Prosím vyzkoušejte doma a napište, jak se vám povedl.

  • Laďka
    Laďka |

    29. 3. 2008 15:37

    Lenko, kolik dáváte droždí? Celou kostku tzn. cca 40g?