Nápoje můžeme rozdělit několika způsoby. Na aperitivy, podávající se před jídlem nebo digestivy, podávající se po jídle. Na teplé a studené a také na alkoholické či nealkoholické.
Husté nápoje, které vznikají mixováním ovoce, zeleniny, zmrzliny a dalších pevných přísad nazýváme koktejly nebo smoothies a jsou v současnosti velmi oblíbeným typem zdravějšího stravování.
Mezi nápoje patří také míchané koktejly. Ty jsou z pravidla alkoholické, jejich nealkoholická verze se označuje slovem virgin.
Rybíz odstopkujeme, umyjeme, rozmačkáme, přidáme vodu, aby byl ponořený (nebo více dle vlastní úvahy). Necháme do druhého dne, občas promícháme. Nesmí... více o Rybízový sirup
Do větší sklenice třeba od okurek vkládáme vrstvy jahod a cukru. Zalijeme alkoholem, uzavřeme a uložíme na tmavé místo při pokojové teplotě na 1 měsíc... více o Jahodový likér
Do vychladlé vody převařené s cukrem rozkrájíme citrony na kolečka, přidáme květy a necháme 7 dní kvasit. Pak stočíme do lahví s pevným šroubovým... více o Šumivý nápoj z květu bezu
Všechny suroviny vložíme do vysoké nádoby a šlehačem důkladně vyšleháme dohladka. Likér necháme vychladit a servírujeme v ozdobných sklenicích. Můžeme... více o Lehká napodobenina známého likéru
Pěkně žlutý banán oloupeme a rozmačkáme vidličkou. Přidáme mléko, zmrzlinu a vše dobře rozmixujeme. Servíruje ve vychlazené sklenici. Zdobíme kopečkem... více o Ledový banánový koktejl
Cukr rozpustíme ve vodě, opláchnuté květy dáme do vody a za občasného míchání louhujeme asi 20 minut. Odstraníme z ohně a necháme vychladnout. Květy... více o Bezový sirup II.
Čerstvě natrhané listy jahodníku obecného, maliníku obecného, ostružiníku - pouze planě rostoucí rostliny (nejlépe směs všech tří bylin) se nechají... více o Čaj z fermentovaných bylin
Fíky nakrájíme na kostičky, a společně s rozinkami naložíme do pálenky. Necháme uležet 1 týden při pokojové teplotě. Přecedíme (zbylé rozinky a fíky... více o Afrodisiakum
Višně propláchneme, rozmačkáme, můžeme přidat trochu vody, aby byly ponořené a necháme 24 hodin odležet, nesmí ale moc zkvasit. Pak přes gázu zlehka... více o Višňový sirup s příchutí griotky nebo punče
Salko, tatra mléko a rum zamícháme a pak zašleháme cappucino nebo čokoládu a nakonec vanilkový cukr. Pak přelijeme do láhve a dáme do lednice. Je to... více o Vaječný koňak bez vajec
Dobře vymícháme žloutky s cukrem (ručně alespoň 1/2 hodiny, elektrickým šlehačem to jde podstatně rychleji). Přidáme Salko a líh. Pokud je to moc... více o Domácí vaječný koňak
Převaříme a vychladíme vodu, nalijeme jí na květy bezinek, přisypeme cukr a vložíme rozkrájený citron bez jader. Lahev uzavřeme, ale ne víčkem,... více o Bezinková limonáda - jako sekt
Do vysoké sklenice dáme cukr, 1/4 limetky nakrájené na kousky, (i se slupkou) asi 10 lístků máty a drtíme je (jde to i klasickou kvedlačkou ,ale lepší... více o Mojito bez alkoholu
Květy propláchneme studenou vodou, přelijeme vařící vodou, přidáme omytý na kolečka nakrájený vypeckovaný citron, promícháme a necháme 24 hodin stát.... více o Med ze sedmikrásek
Do 3 litrové sklenice nasypeme vrstvu cukru, přidáváme rybíz a prosypáváme jej cukrem, až rybíz spotřebujeme. Zbylý cukr nasypeme ve vrstvě opět... více o Šťáva z černého rybízu II.
Opláchnuté květy svaříme s oloupaným nakrájeným citronem v 1 litru vody 20 minut. Necháme louhovat 24 hodin, pak vymačkáme přes utěrku a do vzniklého ... více o Med z bezinkových květů
Bobulky černého rybízu vaříme s omytými listy ve 3 l vody 20 minut. Přecedíme přes látku, přidáme do šťávy cukr, kyselinu citronovou a vaříme 20 minut... více o Šťáva z černého rybízu
Červený rybíz prolisujeme a odměříme množství šťávy. Na 1,5 l šťávy přidáme 2,1 l vody a kyselinu benzoovou a necháme přes noc stát. Potom přecedíme... více o Nevařená rybízová šťáva
Pampeliškové květy svaříme s pokrájeným citronem v 1 litru vody a svařené necháme louhovat 24 hodin. Poté scedíme přes utěrku, kterou ještě vymačkáme... více o Pampeliškový med II.
Vše smícháme dohromady a nalejeme do láhví.... více o Domácí griotka
Výhonky dobře umyjeme, necháme okapat. Plníme velkou 5-litrovou láhev tak, že dáme vrstvu výhonků, asi 5 cm vysokou, přesypeme cukrem, položíme 2... více o Sirup proti kašli
Kopřivy umyjeme a vložíme do hrnce. Citróny nakrájíme na kolečka a přidáme ke kopřivám. Všechny suroviny necháme 24 hodin louhovat v chladu. Poté... více o Zdravý sirup z kopřiv
Okurku nakrájíme na kostky, dáme do mixéru, přidáme minerálku, acidofilní mléko, trošku soli a pepře a pořádně umixujeme. Nalijeme do vysokých sklenic... více o Zdravé okurkové osvěžení
Smícháme sypké směsi, přidáme jemně nastrouhanou Margotku, vejce, přidáme mléko, šlehačku a olej. Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech (nebo peč... více o Jiřinčin mls
Omyjeme ředkvičky, rajče a pažitku. Ředkvičky pokrájíme na plátky, rajče na kostičky a pažitku nadrobno. Oloupeme a rovněž nadrobno nasekáme cibuli.... více o Sýrový koktejl
Šlehačku ušleháme s cukrem, dokud nám krásně nezhoustne. Přimícháme jogurt a Baileys. Rozdělíme si do 4 mističek, posypeme cukrem krystal. Dáme pod... více o Baileys brulee
Ve velké nádobě smícháme všechny ingredience, rozlijeme do sklenic, přidáme kostky ledu a na vrch ozdobíme proužky okurky. Výborné k Tymiánovým... více o Svěží rajčatové Campari
V hrnci rozpustíme máslo a nasypeme na něj cukr, na mírném ohni uděláme karamel, zaleme vínem a rumem, mícháme do rozpuštění. Když začne směs vařit... více o Dámský grog
Cukr upražíme na karamel a zalijeme malým množstvím teplé vody. Mírně povaříme, až se karamel úplně rozpustí. Do teplé směsi postupně přiléváme rum.... více o Karamelový grog
Růžové lístky sbíráme brzo po ránu (nejlépe kolem 4 h.), naložíme do alkoholu a necháme ve stínu a chladu odstát 3 dny. Vodu svaříme s cukrem na hustý... více o Růžový likér
Oloupáme řepu, jablka a očistíme zázvor. Nakrájíme (nebo nahrubo nastrouháme) a postupně dáváme do odšťavňovače: nejdříve řepu, pak zázvor, nakonec... více o Nápoj z červené řepy - nejen pro Terezku
Do 3 dcl skleničky nalejeme rum, nasypeme kávu (raději méně jak více, nápoj by byl potom hořký) a dolejeme colou nebo kofolou. Podáváme s ledem.... více o Námořnická káva
Do velké skleněné nádoby nalijte alkohol, přidejte všechny přísady a přikryjte. Nádobu postavte na okno vystavené slunci a nechte 1 měsíc louhovat.... více o Likér čtyř vůní
Citron oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Do nádob dejte meduňku, brutnák, citronovou kůru, kolečka citronu a cukr. Přidejte vodu, víno a brandy... více o Pohár lásky
Z vína a koření uděláme klasický svařák. Do 3 dcl skleniček nalejeme 20 ml becherovky, 20 ml griotky a dolejeme svařákem. Ochutíme cukrem, citronovou... více o Lavina
Do poháru dáme instantní kávu, seřízneme likérovou špičku bez piškotového spodku a přidáme do poháru, zalijeme vařící vodou a přidáme šlehačku s... více o Špičková káva
Pomeranč omyjeme, nakrájíme na kousky a zbavíme pecek. Společně s kompotem uvaříme doměkka. Rozmixujeme a přecedíme. Vodu svaříme s cukrem a smícháme... více o Džus z kompotu
Na kostičky nakrájenou dýni zasypeme cukrem a kyselinou, zalijeme vodou a necháme 24 hodin stát. Pak přidáme omyté a na plátky nakrájené citrony bez... více o Dýňový džus
Víno, skořici, hřebíček a cukr svaříme, pak přilijeme čaj, rum a citronovou šťávu.... více o Šumavský čaj
Ovoce nakrájíme na malé kousky, vsypeme na plech, dáme borůvkový kompot a vše ostatní, promícháme a dáme do trouby péct asi tak půl hodiny. Vzniklou... více o Pečené ovoce sestry Pavlínky
Vymačkejte citrony a vylejte do vody. Dejte do skleničky a ozdobte plátkem pomeranče, a přidejte led!... více o Dětská bowle II.
Karotku odrhneme kartáčkem nebo oškrábeme a spaříme vařící vodou. Nastrouháme na struhadle a vylisujeme šťávu. Podáváme ji bez cukru, nebo jen mírně... více o Šťáva z mladé mrkve pro děti
Do vařící se vody přidáme bylinky - například heřmánek, odstavíme a necháme 10 - 15 minut louhovat pod pokličkou. Procedíme a vlažný podáváme.... více o Čaj dětský bylinkový
V čisté nádobě nejlépe z varného skla přivedeme vodu do varu, přidáme propláchnuté šípky a 5-10 minut povaříme. Před koncem varu osladíme a necháme 10... více o Čaj ze sušených šípků
Vodu svaříme s kmínem nebo fenyklem a po procezení podáváme vlažné po lžičkách. Když jej dítě odmítá, přisladíme 1/2 lžičkou cukru.... více o Dětský čaj při nadýmání
1/2 l vody dej svařit s novým kořením (2-3), 6 celých pepřů, 10hřebíčků, kousek celé skořice, kousek citr. kůry(asi z půlky citronu) a šťávu z celého... více o Švejkův grog
Žloutky, cukr, kondenzované mléko a kakao mícháme šlehačem 5 minut. Postupně přidáváme rum a šleháme ještě 15 minut.... více o Kakaový likér II.
Do 3 dcl poháru nalejeme rum, pomerančový džus, citron a přidáme tolik ledu, aby byl pohár plný. Nápoj je výborný v létě.... více o Pichlavá včela
Smícháme mléko, Salka, rozmíchané žloutky a cukry. Za stálého míchání přivedeme do varu - až do zhoustnutí. Sundáme z plotny a za stálého míchaní... více o Vaječný koňak s ořechy
3 hodiny vaříme salko (zavřené v plechovce), mírným varem. Po vychladnutí otevřeme. Potom vše společně mixujeme. Necháme uležet, alespoň tři dny.... více o Baileys II.