Hovězí s houbovou omáčkou a knedlíky

Hodnocení:

Moje:

80 minut
4
porce

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 800
      g hovězí maso hovězí krk nebo tzv. květová špička
    • 1
      l hovězí vývar
    • 1
      ks cibulka malá
    • 2
      lžíce máslo
    • 200
      g čerstvé houby nebo předem namočené
    • 1
      lžíce hladká mouka
    • 250
      ml smetana ke šlehání (33%)
    • sůl
    • 1
      špetka cukr
    • pepř mletý bílý
    • 1
      špetka muškátový oříšek mletý
    • pažitka sekaná (na dochucení)
  • na knedlíky:
    • 300
      g hrubá mouka + na obalení
    • 8
      ks žemle starší, pokrájené na menší kostičky
    • 0,5
      l mléko osolené
    • 2
      ks rozšlehané vejce
    • sůl

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
//Recept je podle Marie Úlehlové-Tilschové.//
2
----
3
Maso pozvolna uvařte ve vývaru doměkka (podle druhu a stáří masa to bude trvat 3/4 hodiny až hodinu).
4
Na omáčku osmažte na másle cibulku, až zesklovatí. Vsypte pokrájené čerstvé houby nebo slité sušené a na mírném plameni restujte asi 10 minut. Zaprašte moukou a přilijte trochu studené vody nebo vývaru. Promíchejte, aby se v omáčce neudělaly žmolky.
5
Pak přilijte ještě asi hrnek vývaru z masa a smetanu. Okořeňte, dobře promíchejte a na mírném plameni povařte 10 až 15 minut, až omáčka zhoustne. Dochuťte.
6
Na knedlíky přelijte v míse pokrájené pečivo osoleným mlékem s rozšlehanými vejci a nechte tekutinu do pečiva vsáknout. Ke směsi přidejte mouku, až vznikne hustší těsto. Tvarujte z něj rukama namočenýma ve studené vodě kulaté knedlíky, lehce je obalte v mouce a ihned zavařujte do vroucí osolené vody.
7
Povařte asi 20 minut a vyberte je děrovanou naběračkou nebo slijte přes cedník. Podávejte s omáčkou a vařeným masem, pokrájeným na plátky.
Zařazení: Maso Pokrmy Hovězí Z hub

Komentáře k receptu

  • kateřina
    kateřina |

    12. 3. 2014 18:10

    můžu použít čestvé žampiony?