Žloutkové věnečky z odpalovaného těsta

moje hodnocení:

4,6

hodnotilo: 9
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 0,3
      l mléko
    • 100
      g máslo
    • 160
      g hladká mouka
    • sůl
    • 0,5
      lžička prášek do pečiva
    • 5
      ks vejce 4 celá do těsta, 1 na potření
  • Krém
    • 0,5
      l mléko
    • 1
      balení vanilkový pudink
    • 1
      lžíce hladká mouka
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • 2
      lžíce hnědý rum
    • 80
      g cukr
    • 125
      g máslo

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Mléko s máslem a solí přivedu do varu, stáhnu plamen a najednou vsypu mouku, míchám až z toho vznikne jakoby "knedlík" a dno hrnce zbělá, tak poznáme, že těsto je správně odpálené. Po mírném zchladnutí postupně jedno po druhém vešlehám vejce a pečící prášek.
2
Na vymazaný a vysypaný plech si vykrajovátkem nebo sklenkou o průměru cca 5 cm, vyznačím kolečka, a pístovou zdobičkou nanesu těsto, potřu vejcem. Peču v elektické troubě na prostředním roštu, při teplotě 180-200 °C, zkraje neotvírat, aby těsto nekleslo. Věnečky hned po vyndání rozříznu, aby z nich vyšla pára a plním pístovou zdobičkou krémem.
3
Polevu nedávám, ani necukruji, z tohoto množství surovin je asi 50 věnečků (20 ks na plech).
4
Krém: z mléka, pudinku, hladké mouky, obou cukrů a rumu uvařím hustou kaši a do vlažné zašlehám máslo. Dělám-li věnečky pouze pro dospěláky, tak trochu rumu ještě zašlehám do už hotového krému.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • li
    li |

    20. 9. 2011 13:19

    myslím, že není třeba potírat to vajíčkem, není proč...jinak je lepší do krému dát o puding víc místo té hladké mouky. a prdopeč taky není třeba. plech stačí lehce vytřít máslem a nastříkané věnečky postříkat vodou.

  • Gita
    Gita |

    12. 4. 2011 10:29

    Vajíčok je tam 5 ks, 4 do cesta a jedno na potretie. Aj ja niekedy čítam rýchlo!

  • Tereza T
    Tereza T |

    12. 4. 2011 10:23

    Opraveno, díky.

  • Ladia
    Ladia |

    9. 4. 2011 22:30

    Kapku jsem pohledala na netu a našla správné znění surovin: Těsto: 1/4 l mléka, 100 g másla, 160 g hladké mouky, špetka soli, 4 celá vejce, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1 vejce na potření Krém: 1/2 l mléka, 1 vanilkový pudink, 1 vrchovatá lžíce hladké mouky, 80 g cukru, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce rumu, 1/8 másla (125 g) čokoládová poleva a fondat.poleva

  • Dana K.
    Dana K. |

    9. 4. 2011 21:05

    Ráda bych tyto věnečky vyzkoušela, ale mate mě, že v ingrediencích je napsaný 1 ks vejce a dále v popisu je psáno, že přidáváme jedno vejce po druhém. Tak kolik jich tam vlastně patří?

  • Markéta Jandová
    Markéta Jandová |

    20. 6. 2009 10:58

    Recept moc chválím, zkoušela sem ho ve variantě bezlepkové a povedl se na jedničku z hvězdičkou :-) akorát se mi nepodařilo udělat 30 kousků, ale možná je jen dělám velké...

  • Matyska
    Matyska |

    4. 4. 2008 14:28

    Věnečky byly na velikonoce hezkým zpestřením jídelníčku. Velmi dobrý recept, jen prosím nevysypávejte plech před pečením moukou. Připaluje se během pečení. Stačí plech vymazat a skleničkou namočenou v mouce lehce vyznačit obrysy koleček.

  • Eva Přecechtělová
    Eva Přecechtělová |

    2. 3. 2008 20:12

    Děkuji za recept. Věnečky byly výborné. Dávám 1.

  • Jirka Vařečka
    Jirka Vařečka |

    12. 2. 2008 20:39

    Jarmilo , jestli se ta poleva povede budu tě na rukách nosit podle receptu vypadá slibně , chystám se na ně tak za měsíc pak dám vědět DÍK :-)

  • Marsi
    Marsi |

    12. 2. 2008 20:27

    Lidko nesteka,uschne.Taky je dobra poleva,kterou tady popsala Jarmilka.Jinak je dobre ty vetrnicky po politi polevou neprikryvat nejakou dobu.

  • Jarmila Vaľová
    Jarmila Vaľová |

    12. 2. 2008 15:53

    Včera večer som pridala komentár aj s polevou ale ako vidím sa tu nenachádza tak ju píšem znova.Poleva:100g kryštál.cukru skaramelizujeme a zalejeme troškou vody, aby sa nám karamel rozpustil.Ešte horúci ho vlejeme do 100g práškového cukru a poriadne vymiešame.Pridáme pár kvapiek oleja, aby sa nám poleva leskla.Zova premiešame a polievame venčeky alebo veterníky.

  • Hela -
    Hela - |

    12. 2. 2008 13:11

    Lído, zadejte si do vyhledávače Karamelová polevaa máte tam 3 polevy na větrníky. Všechny jsou dobré a snadné!

  • Jarmila Vaľová
    Jarmila Vaľová |

    11. 2. 2008 20:21

    Lidka aj ked som už dala recept do nových receptov posielam recept na originnál karamelovú polevu sem do komentárov lebo takto je to rýchlejšie.Poleva:100g kryštálovéhocukru skaramelizujeme, zalejeme troškou vody aby sa karamel rozvaril a horúci ho vylejeme do 100g práškového cukru.Lejeme pomaly,lebo niekedy býva karamelu viac(závisí to od cukru a množstva vody ktorú pridáme), tak aby to nebolo celkom riedke.Vymiešame a po kvapkách pridáme trošku oleja aby poleva bola lesklá.Túto polevu robila moja starká a ona ju má od svojej mamky.Je celkom taká ako na kúpených veterníkoch.

  • Lída
    Lída |

    11. 2. 2008 19:23

    Marsí, ach jo a to je ten karamel tak hustý že nestéká z těch větrníků ?STRAŠNĚ MILUJU VĚTRNÍKY A VĚNEČKY a většinou je jen pocukruji, protože tu polevu neumím.Nezapomeň že cukru není nikdy dost :-))))

  • Marsí
    Marsí |

    11. 2. 2008 15:39

    Nenééé Liduš..už žádný cukr, karamel je slaký dost...:-))))no, ale kdybys měla málo....:-))))

  • Lída*
    Lída* |

    11. 2. 2008 15:00

    Marsí a potom do toho karamelu dáš ještě cukr ? Nebo ty větrníky patláš jen tím karamelem. Já tomu nějak nerozumím, asi si opět stojím na vedení.Lída

  • Marsí
    Marsí |

    11. 2. 2008 13:16

    Dámy a pane...:-))) já dělám polevu na větrníky tak, že nechám zkaramelizovat nejlépe na pánvi krystalový nebo krupicový cukr a když začne hnědnout a vonět, tak postupně přidávám po troškách vodu a míchám a míchám, až to má hustější konzistenci a svaří se to asi tak na nit ..:-)

  • Jarmila Vaľová
    Jarmila Vaľová |

    11. 2. 2008 10:45

    Ja robím venčeky podľa starého osvedčeného receptu od mojej starkej a je aj s polevou a sú vynikajúce.Pridávam recept.

  • Marie Svobodová
    Marie Svobodová |

    11. 2. 2008 00:40

    p. Míla - děkuji, nedočetla jsem včera všechny komentáře, příště se polepším. Věnečky jsou (byly) vynikající, jen mají jednu chybu velmi rychle mizí.í

  • Marie Svobodová
    Marie Svobodová |

    11. 2. 2008 00:36

    Jirko co tak kápnout do polevy malilinko oleje, aby poleva tak neztvrdla. Množství třeba odzkoušet.

  • Míla Kořínková
    Míla Kořínková |

    9. 2. 2008 20:43

    Marie-na str.4 na to s Di odpovídáme :-))

  • Olga
    Olga |

    9. 2. 2008 20:04

    Včera som písala komentár k týmto venčekom, ale nieje tu zaradený tak píšem znova. V obchode som našla výborný polotovar na tieto venčeky.Už iné ani nerobievam, vždy sa mi podaria, robím presne podľa návodu.

  • Olga
    Olga |

    9. 2. 2008 19:54

    Jirko, tieto komentáre čítam už asi piaty raz a idem sa popukať od smiechu na ohodnotení tvojich "adventných vencov", som rada, že ta to neodradilo od ďalších pokusov, držím ti palce.Ja tú cukrovú polevu tiež neviem robiť, tak venčeky jednoducho len pocukrujem alebo urobím čokoládovú, tá tiež pasuje na venčeky. Držím ti palce.

  • Jirka Vařečka
    Jirka Vařečka |

    9. 2. 2008 17:04

    Olgo , určitě to vychytám , to já jen tak z nudy , vždycky se do něčeho pustím a nedá mi to až to mám perfektně zmáklý , pak toho nechám a pustím se do něčeho jinýho , takže marmelády , zavařený houby , čalamády , kompoty atd..... už mám za sebou teď sem se pustil do pečení asi sem chytil druhou mízu :-))))))

  • Jirka Vařečka
    Jirka Vařečka |

    9. 2. 2008 16:57

    Milo , jo jo ňamka ještě musím vychytat ňákou dobrou polevu , cukrová mi moc nechutná ale na koupenejch jí mám rád nevím jak jí dělaj , moje křupala mezi zubama a to sem převařenou vodu třel s moučkovým cukrem až mě bolela ruka :-)

  • Marie Svobodová
    Marie Svobodová |

    9. 2. 2008 15:35

    Dnes jsem vyzkoušela, krásně naskočily , zkrátka výborně se povedly. Jen jsem jeden plech mírně přičmoudla, ale i tak se zbaští. Měla jsem jich přes 50 ks. Jen bych se chtěla zeptat jak dlouho se dají uchovat pro případ oslavy. Jestli je rozkrojit, naplnit, nebo nechat naprázdno a naplnit až před oslavou .Děkuji

  • Olga
    Olga |

    8. 2. 2008 20:14

    Jirko, tie tvoje venčeky musia byť naozaj "vence", ale to vôbec nevadí , ja ťa obdivujem , že si sa na také niečo dal ,asi ťa baví pečenie. Ešte jeden dva razy a prídeš na to.

  • Míla Kořínková
    Míla Kořínková |

    8. 2. 2008 20:01

    Aha,takže něco jako jackpot ve sportce - větší než obvykle :-)))), ale je to mňamka,co ?

  • Jirka Vařečka
    Jirka Vařečka |

    8. 2. 2008 19:23

    Mílo - Tak to máš pravdu moje byly trochu větší , to víš chlap :-) já dělal skoro adventní věnce hi hi , šoda že sem nejde vložit fotka asi by ses smíchy neudržela :-)))))

  • Míla Kořínková
    Míla Kořínková |

    8. 2. 2008 14:52

    Jirko - ty věnečky musíš mít sakra větší,28 ks z dvojité dávky? Já jich mám opravdu kolem 50 ks , jak píšu v receptu :-)))

  • Anonym
    Anonym |

    8. 2. 2008 12:39

    Víte, problém s počtem kusů bude jistě ve velikosti.Těch 50 ks je myšleno malých.Já dělám o venkovním průměru 3-4 cm.

  • Jirka Vařečka
    Jirka Vařečka |

    7. 2. 2008 20:32

    tak sem dodělal SUPER nestačily skoro ani vychladnout :-) dělal sem z dvojitý dávky , v receptu je napsáno že se udělá 50 ks , no nevím já jich z dvojitý dávky udělal 28 jsou teda asi o něco větší asi jako kupovaný v cukrárně , věnečky sem vytlačoval na plech jednorázovým zdobitkem z igelitu kterej se mi třikrát roztrhnulo , nejlepší je " hadrová " klasika . Pekl sem na 200 stupňu v el. troubě 30 min . Dik za recept :-)

  • Lusinda
    Lusinda |

    18. 12. 2007 16:29

    Danko stačí si dát do rozprašovače na květiny kvalitní olej-skvělé,levné.

  • Dapka
    Dapka |

    18. 12. 2007 15:17

    Naprosto luxusní!! Vzhledem k tomu, že ochutnáním se množství zmenšilo o 1/3, jdu dělat nové těsto!! Díky

  • Danka Snášelová
    Danka Snášelová |

    31. 7. 2007 15:12

    Děvčata, nevíte kde koupit speciální olej ve sprey - MISTR PEKAŘ, jak o něm píše Hanka 15.1.2007? Který obchodní řetězec ho prodává? Děkuji

  • Pája
    Pája |

    31. 7. 2007 14:31

    Věnečky jsou opravdu vynikající !! Děkuji za recept !!

  • Peter
    Peter |

    9. 3. 2007 20:35

    No ja som dopiekol teraz, sice nie tieto konkretne. Ak niekomu nenarastli tak skuste nechat cesto po odpalini postat kludne aj hodinu. Sice trochu zhustne ale toho sa nebojte krasne narastu. Ja som ich nepotieral nicim a su pekne leskle. A piekli sa pri 200 C.

  • Honza L.
    Honza L. |

    23. 2. 2007 17:47

    Dělal jsem dneska, věnečky i krém jsou bezva. Díky za skvělý recept.

  • Hanka
    Hanka |

    15. 1. 2007 15:43

    Ještě k tomu pečení. Na všechno používám speciální olej ve sprey - MISTR PEKAŘ. Je úžasný, nevymazávám, nevysypávám a nepoužívám pečící papír a nikdy se mi nic nepřipeče. Ani bábovka, ani fleky, prostě nic.

  • Hanka
    Hanka |

    15. 1. 2007 15:41

    Já místo věnečků upeču maličké větrníky a plním je česnekovou nebo křenovou náplní. Jsou super k vínu. Polovinu dělám naslano a druhou nasladko a úspěch je vždycky zaručen. Ani nevadí, že je někdy půlím už vychladlé, protože používám ostrý nůž - pilku a ten to zvládne na jedničku.

  • NMarta
    NMarta |

    18. 10. 2006 18:38

    Klidně použijte pečící papír, mám vyzkoušené a hlavně se pak lehce umyje plech.

  • Alča
    Alča |

    18. 10. 2006 12:06

    Hned je musím vyzkoušet.Mohu použít pečící papír místo vymazaného plechu?Děkuji.

  • Marsí
    Marsí |

    21. 8. 2006 14:31

    Já protože nemám ráda krémy s moukou, tak dělám do těchto skvělých věnečků krém z vanilk. pudingu a tvarohu. Do vlažného uvařeného pudingu vmíchat tvaroh, přisladit a je hotovo. Zkuste.

  • Martinka Griscenko
    Martinka Griscenko |

    17. 8. 2006 20:50

    Venecky jsou vynikajici, nikdy se mi odpalovane testo nepovedlo,ale tenhle recept je opravdu super.Dekuji

  • Marcela Mucková
    Marcela Mucková |

    13. 3. 2006 21:08

    Věnečky nemají chybu,jsou výborné.Na krém jsem ještě nastříkala šlehačku a za chvíli se po nich jen zaprašilo.Díky.

  • Anonym
    Anonym |

    7. 3. 2006 07:02

    Důležité je správné odpálení těsta.Chce to trošičku trpělivosti.Vejce až do prochladlého a postupně!!A nepotírat vejcem ze stran,jen z vrchu.Nebo nepotírat vůbec(to pak ale nejsou lesklé) a pak pocukrovat.

  • V. V.
    V. V. |

    6. 3. 2006 22:12

    Podstata pečení, aby se těsto povedlo a vyskočilo je to, že se vloží do vyhřáté trouby, která se nesmí ze začátku vůbec otevírat, protože když se otevře, tak odejde pára, která to těsto zvedá a tvary spadnou a už to není nikdy povedené. Pečení se může sledovat pouze přes okénko ve dveřích trouby. A jak říjkají ostatní péci na těch 230 °- 250°C.

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    6. 3. 2006 16:25

    Vejce zašlehávejte až do vlažného těsta, troubu dobře vyhřejte, po 10 minutách prudkého pečení snižte teplotu na 150°C a ještě 10 minut pečte. Odpalované těsto není složité, ale má své zákonitosti. Snad se Vám příště povede, nevzdávejte to:-)

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    6. 3. 2006 16:18

    Andreo, pekla jste při nejvyšším stupni ? Já peču věnečky při 250 st., což je nejvyšší stupeň na mé elektrické troubě a vždycky se povedou a že je už peču dost dlouho....

  • Andrea
    Andrea |

    6. 3. 2006 16:08

    Tak jsem tyhle věnečky dělala přesně podle návodu a jak vidím tak jsem asi první komu se moc nepovedly. Což o to chuťivě byly báječné, ale vzhledově už tak ne. Věneček mi moc nevyskočil a tak jsem něměal krém skoro kam dávat. Troubu jsem otevřela až při vyndávání. Nemůže mi někdo poradit proč se mi to stalo? Díky moc Andrea

  • Alu§ka
    Alu§ka |

    25. 2. 2006 16:16

    Dneska jsem je dělala a opravdu jsou výborné.

  • Anonym
    Anonym |

    12. 12. 2005 06:25

    Zkuste jeden věneček vyndat a rozkrojit - vnitřek nesmí být syrový a může být dutý.

  • Mila Kořínková
    Mila Kořínková |

    11. 12. 2005 23:51

    Věnečky se krásně "nafouknou " a zezlátnou. Má-li trouba okénko, tak to hned uvidíš, máš-li troubu s plnými dvířky, tak prvních 10 minut ji neotvírej,protože těsto by splasklo, pak tam jukni a už to ohlídáš :-)))

  • robisek robisek
    robisek robisek |

    11. 12. 2005 18:07

    Chtěla bych recept vyzkoušet, ale nevím jak dlouho péct věnečky v troubě.Poradíte mi prosím?

  • Lucie Pitelová
    Lucie Pitelová |

    1. 8. 2005 14:19

    Nejsem moc zdatná kuchařka, ale tyhle věnečky se mi povedly a sklidila jsem chválu celé naší rodiny! Moc dobrý recept, děkuji za inspiraci.

  • Jarka L.
    Jarka L. |

    28. 7. 2005 08:37

    Je pravda, že z dávky mám 50 - 60 věnečků, ale problém se snězením vůbec není. Zvlášť když rozkřiknu po rodině, že se na ně chystám. Na tyhle Vaše věnečky máme skutečnou slabost. Ale určitě je to dobré vědět. Zmrazovat bych se sama o sobě neodvážila. Ovšem když je vše ověřeno, to je jiná. Určitě pred vánoci budu praktikovat :o)) Další dík, paní Mílo.

  • Míla Kořínková
    Míla Kořínková |

    20. 7. 2005 21:07

    Věnečky se dají také zmrazit, když se nesnědí najednou a nebo když si chceme pomlsávat bez té práce s nimi, tak je po naplnění poskládám do krabiček od polárkáče a dám do mrazáku. Stačí vyndat 2 hod. před konzumací, jsou jak čerstvé.Kamarádka naší mamky takhle zmrazuje i kremrole plněné sněhem, jsou vynikající - ovšem nesmí se dát do mrazáku pocukrované.

  • Di
    Di |

    1. 7. 2005 10:34

    lepší, protože se proleží. Ale nelze je nechávat dlouho, rozmočily by se.

  • Misa
    Misa |

    30. 6. 2005 21:53

    Chci delat venecky, ale potrebuji vedet jaky jsou druhy den kdyz je dam do lednice

  • Mirka Mikulaskova
    Mirka Mikulaskova |

    16. 6. 2005 18:36

    Ja jsem zase pouzila smetanu. Mirka

  • Anonym
    Anonym |

    31. 5. 2005 07:39

    K tomu jalovějšímu těstu: já dělám sice těsto z vody, ale dávám mnohem více tuku, mouky i vajec - viz recept na odpalované větrníčky.

  • Jarka L.
    Jarka L. |

    30. 5. 2005 10:31

    Děkuji za zařazení receptu, paní Mílo. Ihned jsem vložila do oblíbených a uvažuji o tom, že si recept přepíšu do svých rodinných receptů. Skutečně jsou tyto věnečky neskutečně výborné. Zkoušela jsem jednou udělat s vodou na místo mléka. I tak byly dobré, ale takové nějak "jalovější". Určitě zůstanu u mléka. Ještě jednou díky!

Poslední navštívené:

Abecední seznam: