• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Piknik
  • Recepty.cz
  • Vodová ančka (žitná kaše), základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Vodová ančka (žitná kaše), základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 90 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Vodová ančka (žitná kaše), základní recept
Vodová ančka (žitná kaše), základní recept
Vodová ančka (žitná kaše), základní recept
Vodová ančka (žitná kaše), základní recept
Vodová ančka (žitná kaše), základní recept
Vodová ančka (žitná kaše), základní recept
4fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 80
      g celozrnná žitná mouka polohrubá
    • 15
      g celozrnná žitná mouka hladká
    • 850
      ml voda
    • 3
      špetka sůl (3/4 lžičky)

Postup přípravy receptu

1
1 hodinu před vařením smíchat mouky v 0,25 l nádobě. V 0,5 l nádobě v 300 ml studené vody kvedláním rozmíchat z mouk záklechtku. Mouky samy skoro nesají vodu, přisypávat postupně, rozkvedlat do hladka. Nechat zakryté odstát 20 - 60 minut. V teplých dnech i v ledničce, mouka má snahu začít v teple samovolně kvasit (vznikl by nepravý hořký kvásek).
2
V hrnci se silným dnem, ohřát 550 ml vody sestupným ohřevem, na velmi mírném plameni přivést k varu, osolit. Promíchat připravenou záklechtku. Středně rychle ji nalít do vroucí vody a míchat u dna lžící. Nejlepší je vodorovně kmitat lžicí ze strany na stranu. Směs mírně lepí, nelze lít pomalu. Po nalití rozmíchat, proti připalování u dna. Rozpoznávacím projevem zvyšující se teploty je hustota směsi. Pro nalití je směs řidší. Potom napřed mírně zhoustne, při varu je naopak ještě řidší než po nalití. Většinou tvoří velmi tenkou vrstvu na lžíci - většina steče dolů při teplotě varu.

RADA: Jak poznat kvalitní mouku?

3
Vařit velmi mírným ohřevem. Znakem varu je citelná změna hustoty vařené směsi - je tekutější blízko varu. Doba do varu je 15 - 25 minut podle tepla. Jakmile jsou vidět známky varu na hladině, není nutné déle vařit, je to dostatečná tepelná úprava (ověřil autorův žaludek). Lze naředit na požadovanou hustotu.
4
Nalít do mísy 1 - 1,2 l. Zakrýt proti osychání, nechat chladnout 12 - 15 minut. Kaše jde jíst jedině teplá, výrazným chladnutím se mění v hustou směs. Po vychladnutí se stane rosolem. Ohřev je možný, nutné je naředění. Opět se připaluje u dna.
5
Poznámka autora receptu: Jiný název Solomacha, rye gruel. Hladká mouka=jemná=výražková. Vždy je u dna připálená slabá vrstva mouky v závislosti na teplotě zdroje tepla (slabý ohřev i bez připálení u dna). Nutno hlídat teplotu, jinak se mouka u dna připaluje více a je cítit pach spáleného. V případě velkého tepla nebo bez hlídání mouka přeteče tak, že se vzedme ode dna a 2/3 obsahu vyteče ven. Přeteče zejména jemně mletá mouka. Středně mletá tvoří vodovější směs. Pozor - jemně mletá mouka je lepivá, tudíž při vaření se chová jako velmi hustá směs. Je nutné kombinovat ji s polohrubou. Jídlo je jednoduché. Název je z Krkonoš. Z pšeničné mouky šlo o jídlo staršího názvu matlafous. Tento typ jídla byl jídlem chudých a hubených (i zdravých) lidí v ČR ještě kolem r. 1950 na vesnicích. Jde uvařit i jen z jednoho druhu mouky, z jemně mleté vznikne hodně hustá směs, dost lepí při vaření i při chladnutí. Bio žitná mouka způsobí konzistenci mezi rosolem a gelem. Zhorší se provaření, zůstane hodně žmolků. Ze středně mleté mouky je vodovější, nemá výraznější chuť. Je také možnost sypat mouku přímo ze sítka do vařící vody, ale je nutné počítat s tím, že na sítku pára vytvoří slepenou vrstvu mouky a v případě sypání na hladinu bez sítka bude ve vodě velké množství žmolků. Je to také časově podstatně náročnější.
6
Poznámka 2: Pro řidší polévku upravit množství mouk: 40 g žitné mouky polohrubé, 10 g žitné mouky hladké. Volitelně, pro zasycení: 80 g zeleného hrachu (namočit na 5 - 11 hodin, vařit z nové osolené vody 20 minut); nebo 80 g zelené čočky (bez namočení, vařit z osolené vařící vody 13 - 14 minut); nebo vařená ryba (kostka tresky). Vložit do vařící osolené vody, krátce povařit. Uvařená část ryby plave u hladiny. Nebo 1/3 - 1/2 masa z krůtího křídla. Může být i máslo (podle chuti).
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept

Ovesná kaše s mákem (overnight oats,…

Jáhlová kaše s hrachem, základní recept

Jáhlová kaše s hrachem, základní…

Dhál indický, falešný (čočková kaše s rýží), základní recept

Dhál indický, falešný (čočková kaše s…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny
Vaření Chlazení Česko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Celozrnná žitná mouka Sůl Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kapr na česneku - Balkán

Kapr na česneku - Balkán

Mrkvový salát trochu jinak

Mrkvový salát trochu jinak

Čokoládové muffiny

Čokoládové muffiny

Jahodové pokušení

Jahodové pokušení

Špagety se šunkou

Špagety se šunkou

Medové řezy s Lučinou a mrkví

Medové řezy s Lučinou a mrkví

Slaný koláč se špenátem a kozím sýrem

Slaný koláč se špenátem a kozím sýrem

Zeleninový salát s cottage sýrem

Zeleninový salát s cottage sýrem

Bábovkový dort

Bábovkový dort

Doporučujeme

20 minut
Zapečené brambory se sýrovou strouhankou

Zapečené brambory se sýrovou…

20 minut
Chřest v parmské šunce s olivovou majonézou

Chřest v parmské šunce s olivovou…

20 minut
Koláč s ricottou a bílou čokoládou

Koláč s ricottou a bílou čokoládou

70 minut
Kuřecí paličky BBQ

Kuřecí paličky BBQ

20 minut
Kosmatice naslano

Kosmatice naslano

20 minut
Těstoviny s rajčaty a vodkou

Těstoviny s rajčaty a vodkou

65 minut
Šneci z listového těsta se slaninou a paprikou

Šneci z listového těsta se slaninou a…

30 minut
Lososové špízy s teriyaki

Lososové špízy s teriyaki

30 minut
Domácí pribiňák s jahodami

Domácí pribiňák s jahodami

Poslední sledované recepty

219
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
50
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
42
Klasické lečo
Klasické lečo
38
Jednoduchá koprová omáčka z mléka
Jednoduchá koprová…
32
Čočka na kyselo
Čočka na kyselo

Zajímavé články

Co se starým pečivem a jak z něj vykouzlit svačinu, oběd či večeři? Máme odpověď!
Co se starým pečivem a jak z něj vykouzlit…
Od pondělí do pátku: Večeře bez masa, které budou chutnat i zapřisáhlým masožravcům
Od pondělí do pátku: Večeře bez masa, které budou…
Sweet bar: Čím pohostit svatebčany, aby na váš den nikdy nezapomněli?
Sweet bar: Čím pohostit svatebčany, aby na váš…
Kopr dozrává! Vychutnejte si ho v oblíbené omáčce, polévce nebo svěžím salátu
Kopr dozrává! Vychutnejte si ho v oblíbené omáčce…
Marináda na gril podle Zdeňka Pohlreicha, kterou zvládne každý
Marináda na gril podle Zdeňka Pohlreicha, kterou…
AHA.cz Strach o Petru Janů: ODŘÍZLI JI OD SVĚTA! Nemohou se jí dovolat

Strach o Petru Janů: ODŘÍZLI JI OD SVĚTA! Nemohou se jí dovolat

Mimibazar Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Dáma.cz Anální sex jako potěcha pro muže: Co čekat, když vás žádá o anální stimulaci?

Anální sex jako potěcha pro muže: Co čekat, když vás žádá o anální stimulaci?

Blesk pro ženy Mají nejlepší vztah se svou matkou: Kozoroh a další 3 znamení patří mezi největší mamánky!

Mají nejlepší vztah se svou matkou: Kozoroh a další 3 znamení patří mezi největší mamánky!

Ženy.cz Jaké si na léto pořídit šortky? Letí džínové ve stylu 90. let i oblekové bermudy

Jaké si na léto pořídit šortky? Letí džínové ve stylu 90. let i oblekové bermudy

Blesk.cz XXL modelka vrátila úder haterům: Jsem nejhezčí kráva na pastvině!

XXL modelka vrátila úder haterům: Jsem nejhezčí kráva na pastvině!

SportRevue.cz FOTO: 38 žen známých (ex)tenistů. Kdo má (nebo měl) doma největší kočku?

FOTO: 38 žen známých (ex)tenistů. Kdo má (nebo měl) doma největší kočku?

Maminka.cz Tohle se jen tak nestává: Máma porodila dvojčata na přelomu roku. Každé tak v jiný den, měsíc i rok!

Tohle se jen tak nestává: Máma porodila dvojčata na přelomu roku. Každé tak v jiný den, měsíc i rok!

Blesk Horoskopy Ravenův horoskop na červen: Miláčky osudu budou Blíženci

Ravenův horoskop na červen: Miláčky osudu budou Blíženci

Abecedazahrady Ložnice jako na zámku: DIY tipy, jak na to

Ložnice jako na zámku: DIY tipy, jak na to

Další doporučené recepty:

Vločky k snídani
Vločky k snídani
Vločmínkové sýrušenky (Vločkovo-semínkové sýrové sušenky)
Vločmínkové sýrušenky (Vločkovo…
Vodácký Tuplákový HermBurger
Vodácký Tuplákový HermBurger
Volarské tvarohové koláčky
Volarské tvarohové koláčky
Volská oka speciál
Volská oka speciál
Volské oko v chlebu
Volské oko v chlebu
  • Recepty.cz
  • Vodová ančka (žitná kaše), základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí