Sýrové prasečí čumáčky

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 2
doba přípravy: 120 minut
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Simča S.

Suroviny

Vložit do nákupu
  • těsto
    • 300
      g polohrubá mouka
    • 100
      g tavený sýr bez příchutě
    • 250
      g tuk máslo, Hera, Stella a pod.
  • na náplň
    • 100
      g tavený sýr
    • 100
      g tvrdý sýr např. Eidam
    • 100
      g uzené maso nebo uzenina
    • 1
      ks pórek
    • 1
      ks vejce
    • 2
      lžíce mléko
  • na dokončení
    • 5
      ks černé olivy

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Ingredience na těsto smícháme a propracujeme do vláčné konzistence. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme uležet v lednici.
2
Mezi tím si nachystáme náplň: Nastrouháme tvrdý sýr, přisypeme najemno nakrájené maso (nebo uzeninu) a na tenulinké kroužky nakrájený pórek nebo cibulku. Do hrnku rozklepneme vajíčko, vidličkou prošleháme a přidáme 2 lžíce mléka. Zhruba 3/4 této hmoty přilejeme k směsi sýrů, masa a zeleniny, zbylou 1/4 závěrem použijeme na potření hotových čumáčků. Přidáme tavený sýr, můžeme lehce opepřit a dobře umícháme. Solit většinou není třeby, sýry jsou dost slané. (Samozřejmě směs můžeme ochutnat a podle chuti případně přisolíme).
3
Těsto vyndáme z lednice, rozválíme cca 2 - 3 mm silně (buď mezi foliemi, nebo můžeme podsypávt moukou) a připravíme si formičky. Vykrájíme stejný počet koleček velkých, středních a malých, do malých koleček vypíchneme picím brčkem dva otvory (nozdry) kousek pod polovinou.
4
Potom potřeme střední kolečka vajíčkem a na každé kolečko střední položíme kolečko malé s otvory. Nedáváme ho na střed, ale naopak ke spodnímu okraji. Na každé velké kolečko dáme malou neplnou lžičku připravené náplně a na tuto položíme střední kolečko s přilepeným malým. Střední kolečko opatrně přitiskneme okolo náplně, aby nevytekla. Ze zbytku těsta vyválíme proužek a šikmo (cik - cak) z něho krájíme trojúhelníčky které vždy dva přilepíme na hlavičku jako uši. Je pěkné špičku přehnout. Jako oči vložíme malé kousky černé olivy. Já jsem ji neměla, dělala jsem tečky potr. barvou po upečení.
5
Čumáčky poklademe na pečící papír, ještě je povrchu potřeme vajíčkem a dáme péci do trouby vyhřáté na cca 150 °C do růžova. Z tohoto množství jsem měla cca 70 čuníků (záleží, jak velké formičky použijete).
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Lalinka
    Lalinka |

    11. 2. 2013 15:24

    Teplý teda žádná sláva,... snad až to vystydne, tak to bude lepší :-)

  • Emik
    Emik |

    6. 12. 2012 22:08

    Jen technicka - prasatka nemaji cumacky, ale rypacky :-P

  • Krinďa
    Krinďa |

    27. 3. 2012 13:09

    Pracné, ale stojí to za to

  • nnln
    nnln |

    12. 6. 2011 22:40

    tak i na čumáčky už došlo:) nešel mi ale net, tak jsem dělala po paměti a ne vše jsem si pamatovala.. těsto jsem dělala podle babiččina receptu na sýrové tyčinky, bylo hodně podobné, ale ze strouhaného tvrdého sýra. zapomněla jsem upéct uši, tak jsem je krájela až z upečeného kolečka, drobilo se, ale šlo to. a nepekla jsem i s náplní, ale jen samotná kolečka a plnila je až upečené. místo pórku jsem dala jemně nakrájenou červenou papriku. bez toho receptu to prostě byl trochu boj, ale čuníci byli výborní a už samo nejsou:)) pár čuníků jsem jen vykrojovala vykrajovátkem na linecké. tak stačilo jen namazat a nalepit oko. ńebyli tak zajímaví, ale rychlí a stejně dobří ;-)

  • nnln
    nnln |

    26. 5. 2011 15:52

    Díky! chystáme oslavu, tak tohle bude určitě příjemná slaná změna oproti obvyklým chipsům.. a navíc veselá:) díky, nelka

  • Simča S.
    Simča S. |

    26. 5. 2011 15:26

    nnin - naprosto nejlepší jsou TEPLÉ hned z plechu.... Když mi má přijít návštěvy, tak si to nachystám na plech, šoupnu to do špajzu a až lidi přijdou, tak to lupnu do trouby a za cca 12 minut podávám. Přeji dobrou chuť...

  • nnln
    nnln |

    26. 5. 2011 15:14

    Simčo, prosím, je lepší čuníky jíst čerstvé, nebo je lepší udělat je dopředu a nechat rozležet? díky!

  • Simča S.
    Simča S. |

    24. 5. 2011 22:38

    Tak tento recept vznikl ze kombinace našeho ridinného receptu (ale pekli jsme vždy jen plněná kolečka) a nápadu z posledního čísla časopisu Knihovnička RECEPTY, kde je ve tvaru prasečího čumáčku pečený chleba....

  • Máša
    Máša |

    24. 5. 2011 21:13

    Někde jsem takové rypáčky viděla tady v receptech nasladko. Ale nepopírám dobrý nápad udělat naslano.

  • nnln
    nnln |

    24. 5. 2011 14:38

    ti jsou skvělí! k sežrání :-* simčo, kam na ty nápady chodíš?? myslím, že na první oslavě se vyzkouší:)

  • Ladia
    Ladia |

    24. 5. 2011 12:24

    Chro, chro, to je super nápad! <3