Jablečný mouřenín

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 8
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Berča

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 300
      g polohrubá mouka
    • 200
      g cukr
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 100
      g hera
    • 2
      ks vejce
    • 2
      lžíce kakao
    • 2
      lžíce hnědý rum
    • 1
      ks zakysaná smetana
    • 1
      ks prášek do pečiva

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Cukr, máslo, vejce rozšleháme ručním šlehačem. Přidáme mouku, prášek do pečiva, kakao, zakysanou smetanu. Zdá-li se těsto řidší můžeme místo mléka přidat ještě rum. Rozetřeme na vymaštěný a vysypaný plech.
2
Na těsto dát nahrubo (vymačkám z nich ještě šťávu) nastrouhaná jablka. Dáme péct. Na ještě horký moučník nalijeme čokoládovou polevu. Poleva se totiž krásně vsaje do jablek. Moučník je vynikající, určitě ho vyzkoušejte a napište jak se povedl.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Zuzana
    Zuzana |

    26. 2. 2016 19:41

    Výborná. Dělala jsem ji poprvé a zcela jistě ne naposled :) Měla obrovský úspěch :) Kombinace jablek a čokolády je fakt skvělá !!!!!!

  • Berča
    Berča |

    21. 6. 2012 11:01

    A nepřipadá vám chuť těsta jako na "krtkův dort"? Akorát by chtělo, aby někdo vymyslel tu šlehačkovo-banánovou dobrohu nahoru. ;-)

  • martincovaj
    martincovaj |

    21. 4. 2012 20:32

    Tak ta je luxusní. Použela jsem Čokoládovou polevu na dorty od Ivy Přikrylové.

  • dudysek
    dudysek |

    23. 1. 2012 18:16

    Dávám jedničku, protože tento koláč je opravdu výborný !!! Jablka jsem nevyšťavila, posypala skořicí, ořechy, hrozinkami a na konec polila domácí čoko polevou (cukr, kakao, máslo, rum), která byla řidší, takže není vidět, ale je krásně vpitá a manžel se nemůže zastavit v sebeládování :). Píšu do osobní kuchařky, bomba!

  • Kateřina Zubrycká
    Kateřina Zubrycká |

    18. 1. 2008 13:45

    Výborný!!Peču už podruhé.Díky za recept :)

  • Eva Vajsová
    Eva Vajsová |

    2. 8. 2007 10:32

    Používám polevu z čokoládových tyčinek "ledové kaštany", již to zde v komentářích také někdo psal. Akorát jako tuk používám máslo. Poleva je řidší a krásně se vpíjí do jablek.

  • Kateřina Lašáková
    Kateřina Lašáková |

    9. 12. 2006 18:22

    Moučník jsem dnes upekla. Moc nám chutná. Jen se trošku hůře roztírá těsto na plech.Lepí se to na stěrku, trhá se to. A čokoláda se mi zrovna moc nevpila do jablek. Jakou čoko polevu dáváte? Tabulku čoko na vaření nebo něco jiného? I tak ho určitě ho udělám znovu.

  • Anonym
    Anonym |

    12. 3. 2006 19:17

    muzete mi prosim upresnit , kolik je "1 kelimek zak.smetany"?dekuji

  • Macek
    Macek |

    19. 8. 2005 06:49

    Včera jsem zkoušela. Ale ne "Jablečný mouřenín", nýbrž broskvový. Byl vynikající. Jen se po něm zaprášilo. Čokoláda se krásně vsákla, takže byl krasně vláčný. Děkuji Berenice za skvělý tip a dávám jedničku s hvězdičkou.

  • Zuzka
    Zuzka |

    25. 5. 2005 16:37

    Výborný moučník, šťávu z jablek jsem vůbec nevymačkala, je to pak vláčnější. Čokoláda se nevsákla, možná jsem jí dala málo. Vřele doporučuji.

  • marie krejzarova
    marie krejzarova |

    16. 12. 2004 11:20

    Docela to šlo,ale štávu není opravdu potřeba vymačkat. Koláč je křehčí a vláčnější.

  • HANKA
    HANKA |

    20. 11. 2004 11:12

    Výborný,pekla jsem ho na 150°,jablka jsem ochutila skořicí,rozinky,ořechy a štávu z jablek jsem moc nemačkala.Píšu 1.

  • Ivana Nováková
    Ivana Nováková |

    2. 11. 2004 10:06

    Moučník jsem vyzkoušela ihned po přečtení. Byl moc dobrý. Příště však do jablek přidám ořechy , rozinky a trochu skořice. Polevu to chce řidčí, jinak se do jablek moc nevsákne.

  • Marcela Matúšů
    Marcela Matúšů |

    30. 10. 2004 20:54

    Moučník jsem vyzkoušela a byl docela dobrý. Alë asi jsem od něj čekala více,takže mezi rodinné recepty nezaúadne.

  • Marcela
    Marcela |

    29. 10. 2004 22:13

    Taky jsem vyzkoušela. Jablky se opravdu nesmí šetřit, musí se dát pořádná vrstva. Navrch jsem ji ještě trochu posypala vlašskými ořechy a na polevu jsem použila tu nejlevnější polskou čokoládu na vaření, vsákla se jedna radost :) Celé rodině to moc chutnalo, takže doporučuju zkusit...

  • Katka Gejdošová
    Katka Gejdošová |

    22. 10. 2004 02:48

    Hned na druhý den po přečtení jsem recept vyzkoušela,dělala ho taky jen ze3/4 dávky a musím upřímně říct,že jsem velký fanda všech moučníků,tady ten však patří mezi ty fádnější.Jablka se mi zdála na povrchumoc vysušená a poleva se do nich moc nevsákla.

  • Eva
    Eva |

    20. 10. 2004 15:35

    Já ho také zkoušela. Těsto musí být hustší podle receptu, aby jablka zůstala napovrchu těstaa nevsákla se. Já jsem těsto dala na plech a měla jsem tloušťku tak 1,5 cm. Záleží na tom, jak velký plech používáte. Polevu jsem dělala z "ledových kaštanů" (2 tyčinky ledových kaštanů a 2 pol. lžíce ztuženého tuku rozhřát - a byla výborná - krásně se vsákla do jablek. Berenika napsala "zdá-li se těsto řidší můžete místo mléka přidat rum" - určitě myslela hustší. Velice nám chutnal. Zařazuje do rodinných moučníků.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    18. 10. 2004 09:11

    Moučník jsem vyzkoušela. Je moc dobrý, ale příště přidám ještě trochu mléka, udělám jej pouze ze 3/4 dávky, dám více jablek (měla jsem jen slabší vrstvu) a ta čokoládová poleva musí být ŘIDŠÍ, než na dort, protože ta hustá se do koláče moc nevsákla! Chuťově je velice dobrý, ale pro příště jej udělám trošku po svém.

  • Berenika
    Berenika |

    12. 10. 2004 13:45

    Jablek na moučník dávám vrstvu asi do 1 cm. Jablka samozřejmě musí být oloupaná.

  • Anna
    Anna |

    11. 10. 2004 16:30

    Jen jsem chtela pripomenout,ze v ingrediencich chybi mnozstvi jablek.Urcite ho vyzkousim ........