Francouzská tradiční cibulová polévka

moje hodnocení:

4,7

hodnotilo: 12
doba přípravy: 30 minut
počet porcí: 4 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: Ef1412

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 4
      ks cibule podle množství osob - na každou jednu
    • 2
      lžíce máslo
    • 2
      lžíce hladká mouka kolik másla tolik mouky
    • 1
      l hovězí vývar
    • 3
      špetka mořská sůl
    • 2
      špetka pepř celý
    • 3
      ml červené víno nebo brandy, toho ale méně
    • 4
      plátek toastový chléb

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Cibuli nakrájíme na proužky nebo na kolečka (na kolečka lépe) a na mírném plameni ji smažíme na másle. Když cibule změknou a ještě nejsou hnědé, zasypeme je moukou a mícháme, aby se mouka pěkně osmažila.
2
Poté přidáme vývar, ideálně pravý hovězí, ale může být i z kostky. Přidáváme ho STUDENÝ a po troškách a stále mícháme. Osolíme, opepříme, přivedeme k varu a přikryté vaříme na mírném ohni 30 minut.
3
Kdo má rád, může do polévky přidat trochu vína nebo brandy, zvýrazní to chuť polévky (nepřidáváme na konci vaření, ale cca 10-15 minut před koncem, aby se alkohol vyvařil).
4
Při servírování vyložíme talíř nebo misku velkým plátkem toastového chleba, nalijeme polévku a nakonec posypeme Guyerem (v krajním případě nahradí ementál, ale nedoporučuji to) nebo parmazánem.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Mourek
    Mourek |

    26. 8. 2016 18:42

    Jakýkoli recept, kde je připuštěné přidat chemický bujón je neprofesionální a amatérský paskvil. Červené víno do pravé cibulačky nepatří. Ajajaj, lidé na web pověsí cokoli a nazývají to receptem.

  • LukášT
    LukášT |

    4. 7. 2016 11:34

    Opravdu někdo přidává do francouzské cibulové červené vímno?!!! Proboha tam patří jedině bílé!!! O:-) O:-)

  • Katerina
    Katerina |

    26. 7. 2015 13:24

    My ji mixovali, protoze jsme nechteli zahustovat mokou. Dve tretiny mixovane (je to hustsi) plus tretina pridana dovnitr. Mne to chutnalo, hutne, vyborne. Chleba jsme davali a zapekali navrch se syrem

  • bararich8
    bararich8 |

    8. 7. 2015 21:25

    Výborná a jednoduchá! ;-)

  • bararich8
    bararich8 |

    8. 7. 2015 21:24

    Výborná a jednoduchá! ;-)

  • Bara
    Bara |

    17. 5. 2015 11:11

    Cibule bude rozmixovana... ;-)

  • Markéta
    Markéta |

    28. 1. 2015 11:32

    Vynikající

  • Markéta
    Markéta |

    28. 1. 2015 11:31

    Vynikající

  • P
    P |

    19. 1. 2015 23:27

    Co se stane kdyz cibuli rozmixuji?

  • Bouton
    Bouton |

    28. 5. 2014 18:03

    u servýrování mi teče kref z vočí.

  • anet
    anet |

    25. 1. 2014 12:06

    Dělali zme to staťkou a mě to moc chutnalo :-)

  • Gramatika.cz
    Gramatika.cz |

    25. 10. 2013 17:21

    Pěkný recept, až na gramatické hrubky. "po trochách" bych ještě zvládla, ale servýrovat je trochu moc. :-( ;-)

  • DandulkaD
    DandulkaD |

    18. 8. 2012 00:09

    Vařila jsem dnes poprvé a je luxusní, mňam :-P

  • zlobiq
    zlobiq |

    20. 4. 2012 19:26

    výtečná polévka, vařím podle tohoto receptu casto, děkuji.