Brusinkové mini meringue koláčky

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
doba přípravy: 35 minut
počet porcí: 12 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: TheKacabi

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 4
      lžička cukr
    • 150
      g hladká mouka
    • máslo
    • 1
      ks žloutek
    • 2
      lžíce voda studená
    • 1
      špetka sůl malá
  • náplň
    • 2
      hrnek brusinky
    • 1
      hrnek cukr
    • 1
      ks pomeranč pokud možno krvavý
    • 2
      špetka skořice
    • 1
      špetka hřebíček mletý
    • 3
      lžíce škrob zarovnané
  • meringue
    • 3
      ks bílek větší
    • 3
      lžíce cukr
    • 1
      špetka vinný kámen

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Z ingrediencí na těsto vypracujte hladké těsto. Máslo by mělo být povolené a žloutek rozšlehaný, aby se vám s tím lépe pracovalo. Je možné, že budete potřebovat o trošku více vody. Možná bude potřeba trochu mouky navíc k vyválení.
2
Vyválejte plát asi 3 mm široký a vykrojte z něj větší kolečka. Budete je vkládat do formy na muffiny, tak by průměr měl být alespoň o 3 cm větší než průměr díry na muffin. Můžete použít i menší zapékací misky. Opět průměr by měl být větší než je mistička.
3
Vložte kolečka těsta do formiček tak, aby vytvořily alespoň 1,5 cm vysokou hranu. Dno lehce propíchněte vidličkou, zasypte sušenými fazolemi - nemusíte se bát, chuť to nijak neovlivní. Používají se proto, aby se dno zatížilo a neudělala se bublina.
4
Vložte alespoň na 15 minut do lednice. Pak pečte na 170°C 15 minut. Vyndejte z trouby, vysypte fazole a vyndejte z formiček. Vraťte na plech a dopečte dalších 5 minut, aby krásně zezlátlo i dno.
5
Mezitím si připravte náplň. Dejte do menšího hrnce 1 hrnek brusinek (čerstvé nebo mražené), půl hrnku cukru a půl hrnku vody a přiveďte k varu. Jakmile se začne směs vařit, ztlumte plamen a nechte vařit asi 5-8 minut za občasného míchání. Když jsou brusinky měkké, rozmixujte tyčovým mixérem nebo propasírujte. (Do tohoto receptu můžete v této fázi přidat sirup z brusinek, který vám zbyl při dělání kandovaných brusinek - http://www.recepty.cz/recept/kandovane-brusinky-s-vanilkou-a-pomerancem-157091)
6
Pak přidejte do směsi koření, cukr a zbylé brusinky, chvilku povařte - ale jen tak, aby nově přidané brusinky moc nezměkly. Přidejte nastrouhanou kůru z pomeranče a pomeranč vymačkejte. Ve šťávě z pomeranče rozmíchejte škrob a vlijte do brusinek. Nechte ještě 1-2 minutky povařit. Můžete plnit do již upečených košíčků. Tato směs by vám měla vystačit na 12 kousků (stejně jako těsto) - ale záleží na velikosti vašich formiček.
7
Meringue: Bílky vyšlehejte do tuha. Během šlehání postupně přidávejte cukr. Vinný kámen není nutný přidávat, napomáhá při šlehání. Sníh by se měl krásně lesknout. Naplňte jím cukrářský pytlík a ozdobte jím štědře košíčky s náplní. Pečte další asi 2 minuty nebo dokud meringue nezezlátne. Nechte vychladnout a můžete baštit. :-)

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.