Autor:

Vánočka - třená

Obtížné
Ingredience
Polohrubá mouka 750 g
Máslo 170 g
Cukr krupice 170 g
Vanilkový cukr
nebo aroma
 
Žloutek 3 ks
Citronová kůra
nebo aroma(nemusí být)
 
Mandle
sekané:4-5dkg
 
Rozinky 30 g
Hnědý rum
(nemusí být)
2 lžíce
Droždí 1 kostka
Mléko
cca
400 ml
Sůl
malá
1 lžička
Rozšlehané vejce
na potření
 
Mandlové lupínky
na posypání(nemusí být)
 
Vánočka - třená

Postup přípravy:

Zařazení: Ostatní, Pečiva

Nejprve si připravíme v hrnku kvásek z části mléka, cukru a kostky droždí. Máslo utřeme s cukry a žloutky do hladké pěny. Mouku, rozinky, citronovou kůru (cca 1 lžičku), rum, mandle a sůl si smícháme v míse, pak přidáme utřenou máslovou pěnu, kvásek, zbytek mléka a vše propracujeme v hladké nelepivé těsto (mléko dle potřeby).

Na přípravě těsta velmi záleží, snažíme se míchat tak, že těsto vařečkou nabíráme od spodu a ze všech stran. Vháníme tak do něj vzduch, který nám pomáhá mít vánočku hezky nadýchanou.

Těsto necháme na teplém místě kynout (cca 30 minut). Až se začne ,,zvedat,, tak ho znovu propracujeme a necháme kynout dalších 35 - 45 minut. Když máme těsto vykynuté, uděláme si z něj bochánky na prameny = tolik bochánků, z kolika chcememe vánočku plést. Hlídáme si jejich váhu, aby byly stejné. Na vrchní cop můžeme snížit gramáž - nemusí být tak tlustý, aby zbytečně ,,neujížděl,, při pečení z vánočky.

Bochánky prohněteme a vyválíme si z nich stejně dlouhé prameny,z kterých budeme plést copy.

Postup pletení nebudu rozepisovat, jelikož na Googlu nebo YouTube je názorný a dobře pochopitelný postup z různých počtů pramenů (vybere si každý).

Hotovou, upletenou vánočku přeneseme na plech s pečícím papírem a necháme jí nejméně 45 minut kynout (dle potřeby) na teplém místě. Proti sjíždění pramenů vánočku můžeme zajistit zapíchnutím špejlí nebo párátky, které po upečení vyndáme!

Před pečením jí potřeme vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě prvních 10 minut na vyšší teplotu,pak zmírníme a dopékáme zvolna. Doba pečení cca 45 minu t= zkoušíme špejlí (těsto se nesmí na špejli chytat). Hotovou vánočku můžeme sypat moučkovým cukrem.

Pokud se rozhodnete pro pečení této vánočky,zachovejte postup přípravy těsta! Zkoušel jsem dělat ze stejných surovin, ale klasicky a není to ono :-). Rozinky můžeme dávat do těsta předem namočené v rumu.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 3 x
1
5 3 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 3x)

Komentáře k receptu: Vánočka - třená

Komentáře

  1. RauM   19.01.2012 | 23:34 | reagovat | závadný

    letos jsem opětovně po asi 3 letech vyzkoušela.. čím byla "starší", tím lepší byla.. nejlepší by byla, když u nebyla.. :'(

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto! 5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto!
Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek! Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek!
Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které  naopak zimu? Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které naopak zimu?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web