Jemný jablečný dort s ovocným krémem

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 2
80 minut
neuvedeno
neuvedeno
autor: F.O.O.D.

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 360
      g hladká mouka
    • 2
      lžička mletá soda bicarbona
    • 1
      lžička sůl
    • 125
      g máslo pokojové teploty
    • 240
      g cukr krupice světlý přírodní
    • med několik lžic
    • 2
      ks vejce velká
    • 2
      ks přesnídávka jablečná
    • 1
      lžička skořice - mletá případně špetka mletého kardamomu
  • Na krém
    • 400
      g mascarpone
    • zavařenina pikantní (několik lžic)
    • cukr podle chuti
    • sněhové pusinky hotové cukrářské pusinky nebo makronky na ozdobu

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Troubu předehřejte na 175 °C. Ve velké míse spolu promíchejte mouku, sodu, sůl a koření. Dejte stranou.
2
V jiné míse nejlépe elektrickými metlami zpěňte máslo a cukr, až bude směs lehká a nadýchaná. Po jednom zašlehejte vejce, snižte obrátky motoru a pomalu zatírejte moučnou směs. Nakonec vetřete jablečné pyré.
3
Otevírací koláčovou formu (můžete použít i věncovou) lehce vymažte tukem a přesuňte do ní těsto. Povrch uhlaďte a pečte 50 až 60 minut. Do středu těsta pak vpíchněte špejli, těsto by mělo být uvnitř stále trochu vlhké, na špejli by tedy měly ulpět vlhčí drobečky. Nechte ve formě vychladnout na mřížce asi 10 minut, pak korpus vyklopte a nechte dochladnout. Korpus pak rozřízněte a potřete krémem utřeným z uvedených surovin. Zbylý krém naneste na povrch dortu, doprostřed umístěte zkopírovanou fotografii, chcete-li, a dort ozdobte makronkami (recept na domácí najdete na následující straně) a převažte slavnostní stuhou.
4
KNOW-HOW Tento korpus je díky jablečnému pyré velmi vláčný a prospěje mu i několikadenní uležení v chladu, práci si tedy můžete rozložit na etapy. Krém i ozdoby můžete samozřejmě použít libovolné a podle vlastní chuti.
Zařazení: Moučníky Dorty

Komentáře k receptu

  • Jana
    Jana |

    15. 4. 2015 14:34

    Pikantní marmeláda je např. rybízová. Nejlépe domácí, doporučuji..

  • Lumen
    Lumen |

    22. 2. 2015 04:42

    Já bych upřímně strašně rád viděl tu "pikantní" zavařeninu :D

  • Strom50
    Strom50 |

    15. 2. 2014 08:11

    To vypadá dobře mňam :-)

  • biggi-smajlik
    biggi-smajlik |

    30. 11. 2011 11:54

    Proč jsem tenhle dort neměla na moje narozky? :-( No tak to v březnu bude mít ségra! ;-)