Vánočka podle babičky

Hodnocení:

Moje:

-
2
porce

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      kg polohrubá mouka
    • 200
      g cukr krystal
    • 250
      g máslo nebo Hera
    • 50
      g droždí
    • 6
      ks žloutek
    • 100
      g rozinky
    • 1
      hrst mandle
    • 1
      hrst vlašské ořechy
    • 0.5
      l smetana ke šlehání na dietu mléko
    • 0.5
      lžička muškátový oříšek strouhaný, necelá
    • 1
      ks citronová kůra z
    • 1
      lžička sůl
    • 1
      dl hnědý rum nemusí být

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Udělat kvásek - cukr, droždí, smetana. Zadělat těsto, řádně propracovat, nechat na teple kynout nejméně 5 hodin. Jelikož je těsto velmi tučné, proto kyne tak dlouho. Z této dávky uděláme 2 vánočky nebo 2 mazance. Dáme na pečící papír, necháme ještě chvíli na teple kynout, aby nám nespadla, tak ji zafixujeme špejlema alespoň na 4 místech. Potřeme rozšlehaným vejcem a hustě posypeme sekanými ořechy a mandlemi. Dáme péci cca na 3/4-1 hod. na 150-180 °C. Jestli je upečená poznáme, když vyndáme prostřední špejli. Musí být suchá.
Zařazení: Moučníky Buchty
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Víla Elvíra
    Víla Elvíra |

    15. 12. 2013 19:35

    Dnes jsem poprvé pekla vánočku a vybrala jsem si tento recept. Povedla se, je výborná a dávám za jedna. Jiný recept zkušet nebudu. Dělala jsem ji z poloviční dávky a upekla dvě menší vánočky.

  • jana
    jana |

    2. 3. 2013 22:43

    tak jsem pekla vánočku a doporučuji.Je výborná a nemá chybu.Recept si nechávám a jiný na vánočku nehledám.

  • Monika OV
    Monika OV |

    25. 12. 2012 19:39

    Tuhle vánočku už jsem dělala několikrát a fakt skvělá. Dávám teda máslo - trošku míň 230g. Jo a za sebe mohu doporučit pletení ze 6ti pramenů, není nutné fixovat špejlemi a vypadá výborně ;-) . Dělala jsem předtím z 9ti pramenů, což není těžké, ale vánočka je vysoká a i se špejlemi mi vždycky na jedné straně spadla :'( Už jsem několikrát předala recept a z uvedené dávky jsou skutečně 2 velké vánočky, dávám šikmo na velký plech po jedné :-) A peču v horkovzdušné troubě na 155 stupňů cca 40 minut a během pečení jednou obrátím, když ji mám šikmo na plechu, tak ať je propečená rovnoměrně ze všech stran. <3

  • Drahunkas
    Drahunkas |

    5. 4. 2012 12:50

    Je naprosto výborná, vždy se jen zapráší. O vánocích vánočka, o velikonocích mazanec... prostě super :-)

  • MartikK
    MartikK |

    13. 3. 2011 23:03

    Výborná vánočka, připravuji z poloviční dávky (aby se mi vešla do trouby :)) a raději s mlékem (se smetanou je až moc "plnotučná" :)). Dávám za 1.

  • Nikitta
    Nikitta |

    21. 12. 2010 07:53

    Pekla jsem jako svou první vánočku a je úplně výborná, povedla se. Jen se po ní zaprášilo. Díky za skvělý recept. Doporučuji všem, dávám za 1* :-)

  • Gabriela Roskova
    Gabriela Roskova |

    16. 1. 2010 23:02

    Pekla jsem poprve a byla naprosto uzasna!!

  • Eliška Prošková
    Eliška Prošková |

    10. 12. 2009 19:19

    Také jsem pekla vánočku poprvé a byla výborná. Doporučuji.

  • Zlatka Plocková
    Zlatka Plocková |

    28. 12. 2007 21:53

    Tuto vánočku jsem pekla jako svou první vánočku v životě a byla výborná, dokonce i moje babička přiznala že ji chutnala víc než její vlastní. Těsto jsem zadělala den předem a nechala kynout přes noc. Vánočka je úžasně vláčná a není přeslazená, opravdu skvělý recept.

  • Jana Č.
    Jana Č. |

    19. 12. 2007 12:33

    Tato vánočka je opravdu výborná a nejlepší ze všech!!!!!Mám přesně tento recept od tchýně mé sestry a dělám ho už asi 5 let několikrát do roka.Mohu jen a jen doporučit!!!!

  • Blanka Kočeová
    Blanka Kočeová |

    23. 12. 2006 20:26

    Přesně takto dělám vánočku již 8 let a musím říct, že je nejlepší ze všech receptů, které jsem nasbírala. Chutnala i mojí babičce, která byla na pečení machr, letos jsem jí dělat nechtěla, kvůli úmrtí mojí babičky, ale rodina mě prostě ukecala. Ještě jsem chtěla, že po vyndání z trouby jí ještě horkou pomažu rozpuštěným máslem, pak je úpně skvělá.

  • Jana V.
    Jana V. |

    22. 11. 2006 12:04

    Na vánočku je dobré mouku na těsto před zaděláváním prosít,je mnohem chutnější.A důkladně vymísit těsto,aby kvasnice mohly dobře nakynout.Smetanu nedávám,jen mléko.Vánočka u nás patří ke klasickému jídelníčku na vánoční stůl každý rok.Dokonce i když jsem měla jeden rok čerstvě zlomenou nohu a myšlenky na vaření a pečení mě vážne opustily,rodina si vánočku vymohla.Manžel dle pokynů navážil těsto,já vymíchala,po vykynutí mi dali vál na peřinu a já pletla za asistence celé rodiny vánočku.Dokonce ji ani nepřipállili!

  • Hana
    Hana |

    22. 11. 2006 07:07

    Tak tuhle vánočku dělala moje babička.Dělám ji podle stejného receptu,ale nikdy tak skvělá jako od babičky není.Hana