Autor:

Vánočka (Cirkus Petrus)

180 minut PT0H180M
Obtížné
Ingredience
Polohrubá mouka 1/2 kg
Máslo 120 g
Cukr krupice 100 g
Žloutek 3 ks
Sůl
menší
1 lžička
Vanilkový cukr
(ne vanilínový cukr - to je náhražka), ještě lepší je čerstvá vanilka
1 balení
Citronová kůra
(nebo citronová šťáva, pokud není bio citron)
1 špetka
Mléko 1/4 l
Droždí
čerstvé
30 g
Rozinky
propláchnuté
50 g
Mandle
větší část nasekat a dát dovnitř vánočky, menší část nakrájet na plátky na posypání vánočky
60 g
Hnědý rum
dle chuti
2 lžíce
Vánočka (Cirkus Petrus)

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Koláče

Z trochu vlahého mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí uděláme kvásek. Necháme vyběhnout 20 minut při 40C.

V míse utřeme máslo, cukr, žloutky, přidáme vanilku, citronovou kůru, sůl, rum, vykynutý kvásek a vlahé zbylé mléko. Po částech přimícháme mouku, loupané nakrájené mandle a rozinky. Těsto vypracujeme nejdříve vařečkou, pak na vále dobře hněteme (lze použít robot na hnětení). Dáme vykynout na teplé místo 60 minut při 40C.

Po vykynutí uděláme z těsta delší váleček a nakrájíme z něj 9 stejně velkých dílů. Z každého kousku vyválíme tenký dlouhý váleček. Ze čtyř upleteme cop, uprostřed jej trochu zploštíme, na něj položíme cop ze 3 pramenů, opět střed trochu zploštíme a do stran vytlačíme a navrch dáme 2 stočené prameny. Aby se nerozplétaly upevníme je na koncích tak, že konce zasuneme pod vánočku si ve vzdálenosti 8 cm od sebe. Vánočku dáme kynout (cca 45 min), pak ji potřeme vejcem, posypeme plátky mandlí. Aby vánočka udržela pěkný tvar, tak ji zhruba na 3 místech propíchneme špejlí.

Dáme péct 10 minut při 190-200C (zprudka, aby se vánočka nepřekynula) přikrytou alobalem (lehce přikrýt - nepřiplácnout, jinak se přilepí na vánočku), 25 minut při 180C stále s alobalem a 25-minut při 180C bez alobalu.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
1
5 2 5 1
Reklama
Tip na víkend: Kávové dezerty Články z

Komentáře k receptu: Vánočka (Cirkus Petrus)

Komentáře

  1. Schwarzbergerova   24.12.2011 | 14:50 | reagovat |

    Vánočku dělám stejně a je výborná :)

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nejstarší modelka světa Carmen Dell'Orefice (85): Jaké je její tajemství nestárnoucí krásy? Nejstarší modelka světa Carmen Dell'Orefice (85): Jaké je její tajemství nestárnoucí krásy?
5 kuchařských triků, jak uvařit nejlepší segedínský guláš 5 kuchařských triků, jak uvařit nejlepší segedínský guláš
Drtí vás stres? Vyzkoušejte tyto rychlé triky, jak se ho zbavit! Drtí vás stres? Vyzkoušejte tyto rychlé triky, jak se ho zbavit!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web