Autor:

Vánočka se šafránem

30 minut PT0H30M
Střední
Ingredience
Špaldová mouka
(lze i polohrubá)
500 g
Mléko 250 ml
Droždí
(jedna kostka)
41 g
Cukr krupice 50 g
Máslo 70 g
Šafrán 1 špetka
Sůl 1 špetka
Žloutek 2 ks
Ořechy
(není nutné)
50 g
Na potření...
Vejce 1 ks
Máslo  
Med  
Vánočka se šafránem

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Zákusky

Mouku prosejte do mísy, uprostřed udělejte dolík a rozdrobte do něj droždí. Přidejte asi 2 lžíce vlažného mléka, lžičku cukru a z okrajů dolíku přihrňte trochu mouky. Přikryjte čistou utěrkou a nechte asi 15 minut, aby vzešel kvásek. Mléko rozehřejte s máslem a vmíchejte šafrán – jeho barvivo a vůně se uvolní v teplé tekutině.

Vzešlý kvásek vmíchejte do mouky. Přilijte šafránové mléko, vsypte zbylý cukr, sůl, žloutky a zpracujte nejdřív v míse a pak na lehce moukou posypané pracovní ploše nebo válu ručně v hladké, pružné a tužší těsto (v této fázi můžete do těsta zapracovat i nahrubo nasekané ořechy).

Vraťte jej do mísy a zakryté utěrkou nechte na teplém místě stranou průvanu kynout (těsto na vánočku je tučnější a tužší, takže kyne poměrně dlouho). Vykynuté těsto rozdělte na devět stejných dílů. Každý z nich vyválejte ručně na tenčí váleček o délce přibližně 50 cm. Nejprve začněte splétat základ vánočky.

Čtyři válečky si na pracovní plochu naskládejte tak, jak vidíte na šestém obrázku. K docílení opravdu symetrického spletení všech těstových pramínků je nejlepší začínat splétat od prostředka vždy přehozením krajních válečků zleva doprava a prostředních naopak zprava doleva. Pak otočte o 180° a pokračujte z druhé strany.

Přemístěte na pečicím papírem pokrytý plech, hranou ruky udělejte v základu prohlubeň a do té umístěte prostřední díl vánočky, spletený jako klasický cop – ze tří pramenů. Opět vytvořte prohlubeň a navrch položte část stočenou ze dvou válečků těsta. Konce stočeného těsta podhrňte z obou stran pod vánočku a nechte na plechu při pokojové teplotě ještě asi hodinku nechat kynout.

Pak potřete rozšlehaným vejcem a doporučujeme nejméně na třech místech zpevnit vpíchnutou špejlí (vánočka lépe drží tvar a nerozjede se při pečení). Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a asi 10 minut zprudka zapečte. Pak teplotu stáhněte na 160 °C a vánočku pečte ještě asi 25 až 40 minut, aby byla propečená a na povrchu krásně zlatavá (kdyby se začala zabarvovat příliš, překryjte ji alobalem). Upečenou potřete máslem s medem a vychladlou poprašte vanilkovým cukrem.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 3 x
3-
2.67 3 5 1
Carbonnade à la Flamande Belgické speciality Články z

Komentáře k receptu: Vánočka se šafránem

Komentáře

  1. Schwarzbergerova   24.12.2011 | 14:52 | reagovat |

    Je jedna špetka šafránu ve vánočce cítit?

    1. pippiva   24.12.2011 | 18:21 | reagovat |

      Pravdu dic - neni :-D . Spis je tam pro barvu. Vyzkouseno. Krasny Stedry vecer !

  2. pippiva   21.12.2011 | 15:04 | reagovat |

    Jelikoz jsem se vyspala dobre :-P (na rozdil od nekoho jineho...), pustila jsem se do me prvni vanocky. Cukr jsem dala trtinovy 100 g, kvasnic jen polovinu, misto orechu nasekanou cokoladu, do testa 2 lzice grappy na vuni a musim konstatovat, ze chutnalo cele rodine <:-) . Budu muset zopakovat na Stedry den, jen rozdelim testo na 2 poloviny, jednu vanocku s cokoladou pro deti a druhou s rozinkami a orechy. Davam 1 8-)

  3. pippiva   15.12.2011 | 23:24 | reagovat |

    Procpak ta petka? Zase se nekdo spatne vyspal?

    1. Lucie Kadera   16.12.2011 | 10:51 | reagovat |

      :-D

  4. pippiva   09.12.2011 | 12:16 | reagovat |

    To je zajimave s tim safranem a super, ze je i fotopostup. Vanocku jsem jeste nikdy nedelala, je nacase abycch italskemu narodu predvedla dobrou ceskou vanocku <3 <:-) ;-)

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Klape vám to ve vztahu? Poznáte to podle toho, jak spíte! Klape vám to ve vztahu? Poznáte to podle toho, jak spíte!
Pozor, demence hrozí i vám! Těchto pět triků vám pomůže se jí vyhnout Pozor, demence hrozí i vám! Těchto pět triků vám pomůže se jí vyhnout
Největší zdravotnická soutěž v ČR učí ordinace komunikovat s pacienty online Největší zdravotnická soutěž v ČR učí ordinace komunikovat s pacienty online
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web