Vánočka z Počernic

moje hodnocení:

4,2

hodnotilo: 5
150 minut
16
porce
neuvedeno
autor: zozole

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 250
      g hladká mouka
    • 250
      g polohrubá mouka
    • 30
      g droždí
    • 90
      g cukr krupice
    • 1
      balení vanilkový cukr
    • 160
      ml mléko cca
    • 3
      ks žloutek
    • 1
      špetka sůl
    • 125
      g hera nebo jiný tuk
    • 50
      g rozinky namočených v 50ml rumu
    • 50
      g mandle nasekané
    • citronová kůra ze 3/4 citronu
    • 1
      ks rozšlehané vejce na potření
    • mandle - loupané sekané na plátečky na posypání

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Suroviny dejte na pokojovou teplotu.
2
V misce utřete droždí se lžící cukru, přilejte 120 ml vlažného mléka a vsypte lžíci hladké mouky - udělejte kvásek.
3
Až vzejde droždí, vsypte mouky, přidejte žloutky, zbytek mléka, zbyltek cukru, sůl, citronovou kůru a Heru.
4
Vařečkou a poté rukou vypracujte těsto, podle potřeby přidejte mléko nebo mouku, zapracujte rozinky a mandle.
5
Dejte do tepla vykynout přikryté utěrkou, aby byl objem dvojnásobný.
6
Po nakynutí rozdělte na 6 stejných dílů a uválejte prameny.
7
Upleťte vánočku ze 6-ti pramenů. Pokud neumíte, můžete si udělat 9 pramenů a uplést nejprve ze 4 pramenů, pak ze 3 a ze dvou. Tyto pak dáte na sebe a zajistíte špejlemi proti svezení se během pečení.
8
Upletenou vánočku posypte mandlemi a potřete rozšlehaným vejcem a nechte ještě cca 30 minut kynout na plechu.
9
Poté pečte na 200°C 3 minuty a pak teplotu stáhněte na 160°C a pečte cca 1hodinu.
10
Jestli je upečená zjistíte tak, že do ní píchnete špejlí - pokud na ní není nalepené těsto, je hotová. Pokud by byla vánočka z hora hodně opečená, přikrejte ji alobalem a tím ji ochráníte proti spálení.
Zařazení: Ostatní Pečiva
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Radka
    Radka |

    20. 12. 2016 11:00

    Je dost hutná, špatně kynula. Chtěla by určitě víc mlíka do těsta.

  • MJG
    MJG |

    11. 12. 2014 09:15

    Super recept, vcera jsem opet pekla, mleka davam asi 200ml.

  • Alena Němcová
    Alena Němcová |

    21. 6. 2014 16:55

    Vynikající recept, moc nám chutnala a jinou už péct nebudu :-) Můj tip: k rozinkám přidávám ještě hrst brusinek.

  • zozole
    zozole |

    31. 1. 2014 18:45

    Jsem moc ráda, že se recept líbí a vánočka chutná. Já už peču jenom po dvou kusech, jedna je hned pryč, tak aby bylo alespoň druhý den co k snídani ;-)

  • MJG
    MJG |

    27. 12. 2013 09:06

    Nejlepsi vanocka, jakou jsem kdy upekla. Pletla jsem poprve ze sesti a nemelo to chybu. Je krasne nadychana, drzi tvar, pri peceni se nerozjela, jako ta pletena z deviti dilu. Super recept, diky.

  • Hanka Kuchtova
    Hanka Kuchtova |

    20. 12. 2013 08:17

    Dnes se bude pect vypada dobre

  • Monika
    Monika |

    10. 11. 2013 00:54

    zkoušela jsem poprvé vánočku a zkusila jsem právě tuto a povedla se tak moc,že jí budu dělat znova.Děkuji za recept!!! :-[

  • zozole
    zozole |

    10. 1. 2013 11:41

    Jsem ráda, že se povedla ;-)

  • pexeso
    pexeso |

    5. 1. 2013 11:25

    Naprosto luxusni :) jen jsem dopekla tak jsem musela ochutnat.