Autor:

Vánočka z Počernic

150 minut PT0H150M
Snadné
Porce: 16
Ingredience
Hladká mouka 250 g
Polohrubá mouka 250 g
Droždí 30 g
Cukr krupice 90 g
Vanilkový cukr 1 balení
Mléko
cca
160 ml
Žloutek 3 ks
Sůl 1 špetka
Hera
nebo jiný tuk
125 g
Rozinky
namočených v 50ml rumu
50 g
Mandle
nasekané
50 g
Citronová kůra
ze 3/4 citronu
 
Rozšlehané vejce
na potření
1 ks
Mandle - loupané
sekané na plátečky na posypání
 
Vánočka z Počernic

Postup přípravy:

Zařazení: Ostatní, Pečiva

Suroviny dejte na pokojovou teplotu.
V misce utřete droždí se lžící cukru, přilejte 120 ml vlažného mléka a vsypte lžíci hladké mouky - udělejte kvásek.
Až vzejde droždí, vsypte mouky, přidejte žloutky, zbytek mléka, zbyltek cukru, sůl, citronovou kůru a Heru.
Vařečkou a poté rukou vypracujte těsto, podle potřeby přidejte mléko nebo mouku, zapracujte rozinky a mandle.
Dejte do tepla vykynout přikryté utěrkou, aby byl objem dvojnásobný.
Po nakynutí rozdělte na 6 stejných dílů a uválejte prameny. Upleťte vánočku ze 6-ti pramenů. Pokud neumíte, můžete si udělat 9 pramenů a uplést nejprve ze 4 pramenů, pak ze 3 a ze dvou. Tyto pak dáte na sebe a zajistíte špejlemi proti svezení se během pečení.
Upletenou vánočku posypte mandlemi a potřete rozšlehaným vejcem a nechte ještě cca 30 minut kynout na plechu. Poté pečte na 200°C 3 minuty a pak teplotu stáhněte na 160°C a pečte cca 1hodinu. Jestli je upečená zjistíte tak, že do ní píchnete špejlí - pokud na ní není nalepené těsto, je hotová. Pokud by byla vánočka z hora hodně opečená, přikrejte ji alobalem a tím ji ochráníte proti spálení.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 6 x
2-
3.67 6 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 2- (hodnoceno 6x)

Komentáře k receptu: Vánočka z Počernic

Komentáře

  1. MJG   11.12.2014 | 9:15 | reagovat | závadný

    Super recept, vcera jsem opet pekla, mleka davam asi 200ml.

  2. Alena Němcová   21.06.2014 | 16:55 | reagovat | závadný

    Vynikající recept, moc nám chutnala a jinou už péct nebudu :-) Můj tip: k rozinkám přidávám ještě hrst brusinek.

  3. zozole   31.01.2014 | 18:45 | reagovat | závadný

    Jsem moc ráda, že se recept líbí a vánočka chutná.
    Já už peču jenom po dvou kusech, jedna je hned pryč, tak aby bylo alespoň druhý den co k snídani ;-)

  4. MJG   27.12.2013 | 9:06 | reagovat | závadný

    Nejlepsi vanocka, jakou jsem kdy upekla. Pletla jsem poprve ze sesti a nemelo to chybu. Je krasne nadychana, drzi tvar, pri peceni se nerozjela, jako ta pletena z deviti dilu. Super recept, diky.

  5. Hanka Kuchtova   20.12.2013 | 8:17 | reagovat | závadný

    Dnes se bude pect vypada dobre

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač
VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy
Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění? Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web