Autor:

Vánočka z Počernic

150 minut PT0H150M
Snadné
Porce: 16
Ingredience
Hladká mouka 250 g
Polohrubá mouka 250 g
Droždí 30 g
Cukr krupice 90 g
Vanilkový cukr 1 balení
Mléko
cca
160 ml
Žloutek 3 ks
Sůl 1 špetka
Hera
nebo jiný tuk
125 g
Rozinky
namočených v 50ml rumu
50 g
Mandle
nasekané
50 g
Citronová kůra
ze 3/4 citronu
 
Rozšlehané vejce
na potření
1 ks
Mandle - loupané
sekané na plátečky na posypání
 
Vánočka z Počernic

Postup přípravy:

Zařazení: Ostatní, Pečiva

Suroviny dejte na pokojovou teplotu.
V misce utřete droždí se lžící cukru, přilejte 120 ml vlažného mléka a vsypte lžíci hladké mouky - udělejte kvásek.
Až vzejde droždí, vsypte mouky, přidejte žloutky, zbytek mléka, zbyltek cukru, sůl, citronovou kůru a Heru.
Vařečkou a poté rukou vypracujte těsto, podle potřeby přidejte mléko nebo mouku, zapracujte rozinky a mandle.
Dejte do tepla vykynout přikryté utěrkou, aby byl objem dvojnásobný.
Po nakynutí rozdělte na 6 stejných dílů a uválejte prameny. Upleťte vánočku ze 6-ti pramenů. Pokud neumíte, můžete si udělat 9 pramenů a uplést nejprve ze 4 pramenů, pak ze 3 a ze dvou. Tyto pak dáte na sebe a zajistíte špejlemi proti svezení se během pečení.
Upletenou vánočku posypte mandlemi a potřete rozšlehaným vejcem a nechte ještě cca 30 minut kynout na plechu. Poté pečte na 200°C 3 minuty a pak teplotu stáhněte na 160°C a pečte cca 1hodinu. Jestli je upečená zjistíte tak, že do ní píchnete špejlí - pokud na ní není nalepené těsto, je hotová. Pokud by byla vánočka z hora hodně opečená, přikrejte ji alobalem a tím ji ochráníte proti spálení.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 5 x
2+
4.2 5 5 1

Komentáře k receptu: Vánočka z Počernic

Komentáře

  1. Radka   20.12.2016 | 11:00 | reagovat |

    Je dost hutná, špatně kynula. Chtěla by určitě víc mlíka do těsta.

  2. MJG   11.12.2014 | 9:15 | reagovat |

    Super recept, vcera jsem opet pekla, mleka davam asi 200ml.

  3. Alena Němcová   21.06.2014 | 16:55 | reagovat |

    Vynikající recept, moc nám chutnala a jinou už péct nebudu :-) Můj tip: k rozinkám přidávám ještě hrst brusinek.

  4. zozole   31.01.2014 | 18:45 | reagovat |

    Jsem moc ráda, že se recept líbí a vánočka chutná.
    Já už peču jenom po dvou kusech, jedna je hned pryč, tak aby bylo alespoň druhý den co k snídani ;-)

  5. MJG   27.12.2013 | 9:06 | reagovat |

    Nejlepsi vanocka, jakou jsem kdy upekla. Pletla jsem poprve ze sesti a nemelo to chybu. Je krasne nadychana, drzi tvar, pri peceni se nerozjela, jako ta pletena z deviti dilu. Super recept, diky.

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nečekejte, až vás klepne! Jaké jsou příznaky mrtvice a kdy zavolat záchranku? Nečekejte, až vás klepne! Jaké jsou příznaky mrtvice a kdy zavolat záchranku?
Tři kamarádky shodily za čtyři měsíce přes čtyřicet kilo! Jak se jim to povedlo? Tři kamarádky shodily za čtyři měsíce přes čtyřicet kilo! Jak se jim to povedlo?
Víte, jak si správně vybrat hořčík? Ne každý je stejně účinný! Víte, jak si správně vybrat hořčík? Ne každý je stejně účinný!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web