Autor:

Bochánek, který se vždy povede

Obtížné
Ingredience
Hladká mouka 350 g
Hrubá mouka 350 g
Droždí 40 g
Cukr krupice 140 g
Vanilkový cukr 1 ks
Máslo 180 g
Mléko 1/4 l
Žloutek 3 ks
Rozinky 60 g
Mandle 60 g
Sůl  špetka
Cukr
a 1 lžíce hladké mouky do kvásku
1 lžíce
Muškátový oříšek
strouhaný
1 špetka
Vejce
na potření a mandle na posypání
 
Bochánek, který se vždy povede

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Buchty

Nejprve si všechny přísady dáme do místnosti (třeba přes noc), aby měly stejnou teplotu. Do šálku dáme trochu mléka, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky a droždí. Necháme vykynout. Do mísy dáme mouku, cukr, sůl, vanilkový cukr, rozdrobené máslo, strouhaný muškátový oříšek a vykynutým kváskem, žloutky a zbylým mlékem zaděláme hustší hladké těsto. Dobře propracujeme, nesmí se chytat ani vařečky ani mísy. Dobře se zpracovává v robotu nebo hnětači (tam také zpracováváme tak dlouho, až se nelepí). Kdyby se lepilo, přidáme ještě trošku mouky.

Do zpracovaného těsta přidáme omyté rozinky a sekané mandle, zapracujeme a dáme na teplé místo asi 1 hodinu kynout. Z vykynutého těsta vypracujeme dva menší bochánky. Dáme je na plech vyložený pečícím papírem nebo vytřený tukem. Necháme ještě asi 30 minut kynout. Pak celé bochánky pomažeme rozšlehaným vajíčkem a bohatě posypeme sekanými loupanými mandlemi.

Do středu bochánků nastříhneme nůžkami nebo nožem křížek a pečeme v předehřáté troubě ! asi 3/4 hodiny až 1 hodinu. Nejprve zapečeme při 200 °C, potom snížíme teplotu na 160-170 °C a dopečeme. Zda jsou pečené zkoušíme špejlí, když se nelepí těsto na špejli jsou propečené. Hotové necháme na plechu vychladnout a potom pocukrujeme.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 44 x
1-
4.61 44 5 1
Crumble s jablky, mrkví a morkovou drobenkou Recepty z masa a kostí Články z

Komentáře k receptu: Bochánek, který se vždy povede

Komentáře

  1. Jarmila   21.04.2017 | 20:32 | reagovat |

    Pekla jsem již dvakrát, nyní mám v troubě potřetí. Myslím, že je to dobrý recept. Vylepšila jsem ho přidáním nasekaných sušených meruněk - vypadá to hezky barevně a meruňky jsou v těstu příjemně sladké.

    A při zadělávání těsta doporučuji používat fintu mojí maminky - zadělat veškeré ingredience jen přibližně s polovinou mouky - propracovat a pak teprve přidávat zbylou mouku. Těsto pak lépe kyne, protože je lépe propracované.

  2. Klárka :)   21.01.2016 | 7:14 | reagovat |

    Dobrý den,
    já nepeču, tak se chci zeptat jak je v popisku ta 1.mouka a hned po ní 2., tak která je hladká a která je hrubá ? :-) děkuji !!!! :)

  3. Véna   04.09.2013 | 13:08 | reagovat |

    NEPOVEDL SE

  4. werča   31.03.2013 | 20:10 | reagovat |

    povedl se a je výbornej díky moc ;-)

  5. Lilian   30.03.2013 | 15:44 | reagovat |

    Dobrý den, těsto jsem udělala dle receptu v robotu - bylo krásné, nelepilo, drželo pohromadě, tak, jak má vypadat. Ale NEVYKYNULO :-( nevím proč. Dala jsem ho do mísy, poprášila malinko hl. moukou, přikryla a dala na teplé a jen trošku se zvedlo. Pamatuji si, že u tchýně vyběhlo těsto až nad okraj mísy. Nevíte, co je špatně, jaká by mohla být příčina? Navíc když jsem ho dávala na plech, tak už samotné těsto bylo popraskané a nešlo mi z něj udělat hladký bochánek. Děkuji za jakoukoliv radu :-)

1 2 3 4 5 ... 10 ... 14 ... 18 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nečekejte, až vás klepne! Jaké jsou příznaky mrtvice a kdy zavolat záchranku? Nečekejte, až vás klepne! Jaké jsou příznaky mrtvice a kdy zavolat záchranku?
Tři kamarádky shodily za čtyři měsíce přes čtyřicet kilo! Jak se jim to povedlo? Tři kamarádky shodily za čtyři měsíce přes čtyřicet kilo! Jak se jim to povedlo?
Václav Kopta se svěřil: Sáhli jsme si se ženou na dno Václav Kopta se svěřil: Sáhli jsme si se ženou na dno
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web