Bochánek - třený

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 500
      g polohrubá mouka
    • 110
      g máslo nebo Hera
    • 110
      g cukr krupice
    • 2
      ks žloutek
    • 30
      g droždí
    • 5
      g sůl
    • vanilkový cukr nebo vanilkové aroma
    • 250
      ml mléko cca
    • rozinky
    • hnědý rum
    • mandle
    • sušené brusinky
    • citronová kůra
    • vejce na potření

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Rozinky si předem necháme nabobtnat v rumu. Připravíme si kvásek z droždí a části mléka a cukru. Máslo utřeme s cukrem a žloutky do husté pěny. Mouku smícháme se solí, cukrem, rozinkami (brusinkami), mandlemi, citronovou kůrou, vanilkou. Pak přidáme máslovou pěnu, kvásek a zbytek mléka (dle potřeby). Vše propracujeme v hladké, nelepivé těsto. Těsto se snažíme míchat delší dobu, pak je nadýchanější. Těsto necháme na teplém místě odpočinout asi 20 minut. Pak ho ještě jednou řádně propracujeme a necháme dalších cca 30-40 minut kynout. Vykynuté těsto si ještě jednou propracujeme, uděláme z něj bochánek, který už posadíme na plech s pečícím papírem.
2
Bochánek necháme v teple vykynout a před pečením ve vyhřáté troubě ho potřeme rozšlehaným vejcem. Nazdobit ho můžeme i nasekanými nebo celými mandlemi. Prvních 10 minut bochánek pečeme na vyšší teplotu, pak troubu ztlumíme a dopékáme zvolna dozlatova. Vyzkoušíme špejlí-těsto se na ní nesmí chytat.
Zařazení: Moučníky

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.