Autor:

Třená bábovka klasik

Střední
Ingredience
Žloutek 4 ks
Máslo 75 g
Hera 75 g
Moučkový cukr 250 g
Vanilkový cukr 1 ks
Hladká mouka 400 g
Prášek do pečiva 1 ks
Citronová kůra  
Mléko 1/4 l
Kakao 2 lžíce
Sníh z bílku 4 ks
Třená bábovka klasik

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Bábovky

Ve šlehači ušleháme tuky s oběma cukry a postupně zašleháváme žloutky. Smícháme hladkou mouku s práškem do pečiva a citronovou kůrou. Ušleháme 4 bílky a připravíme si mléko.

Žloutkovou hmotu vyděláme do mísy, postupně zamícháváme mouku se sněhem a mlékem. Dobře promícháme, odebereme menší část, dáme do vymazané a strouhankou (nebo ořechy, či kokosem) vysypané formy na bábovku.

Větší část těsta smícháme se 2 lžícemi kakaa a dobře promícháme. Nalejeme na světlé těsto. Bábovku pečeme asi 35-40 minut při 160 °C. Toto těsto je možné místo bábovky upéct ve dvou formách na srnčí hřbety - ty půlkulaté.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 14 x
1-
4.71 14 5 1
Reklama
Retro štafetky Recept od čtenářky časopisu F.O.O.D.: Retro štafetky - chuť dětství Články z

Komentáře k receptu: Třená bábovka klasik

Komentáře

  1. Sláví   17.04.2016 | 17:40 | reagovat |

    Zase jsem se nechala nachytat, jak jsem stará tak jsem blbá. Bábovku jsem musela péct víc jak hodinu aby byla propečená, tudíž vznikla po celém povrchu tuhá tmavá krusta,nechápu jak se zadavatelce receptu povedlo aby jí měla tak světlou. Ale co hlavně, bábovka se nedělá z hladké mouky, je díky tomu málo nadýchaná,celkový výsledek nic moc :-(

    1. Jindřich   04.08.2016 | 17:18 | reagovat |

      Máte pravdu, a jste dobrá, že vám bábovka "nespadla". Vůbec nějak často narážím na recepty s hladkou moukou tam, kde vůbec nepatří. Holt se amerikanizujeme a splýváme se západem. Tam totiž jinou mouku než hladkou pšeničnou neznají. Jedině ještě tak v Německu (hlavně v Bavorsku) a v Rakousku, s nimi máme velmi podobné kuchyně.
      A všimla jste si ještě něčeho? Jmenuje se to "třená" bábovka a kde se v receptu něco tře? Šlehají to v šlehači, tak je to "šlehaná" bábovka. Třená znamená třít žloutky, cukr a máslo do bílé pěny. A je to pěkná dřina. Ale je to hrozně dobré. Když jsem byl malý, stával jsem nenápadně za babičkou nebo maminkou a čekal na vhodný okamžik, abych sáhl do mísy a ulíznul si dřív, než tam dají mouku. Většinou to dopadlo tak, že jsem dostal vařechou ťukanec do čela.

  2. Martina   06.04.2012 | 17:12 | reagovat |

    Opravdu VYNIKAJÍCÍ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jelikož miluju chuť citronu, kápla jsem krom cit. kury i trochu citronu :-) Ale děkuji za recept, netušila jsem, že z hl. mouky bude lepší jak z pol. :-* :-* :-*

  3. markéta   17.11.2011 | 19:27 | reagovat |

    Já ji obohatila kakaovými boby ve světlé části a místo moučkového cukru jsem tam dala třtinový a zakápla rumem a javorovým sirupem a je z toho luxusní moučník pro tchýnin mlsný jazýče :-) teda ne, že by šla nepovedená do kytek, ale povedená do mlsný papuly.... :-| <3 O:-) 8-) :-* :-\ :-D :-P ;-) :-)

  4. Peťa   22.10.2011 | 18:53 | reagovat |

    Akorát se peče, tak snad bude dobrá - voní teda výborně :-)

    1. Peťa   26.10.2011 | 17:42 | reagovat |

      tak poprvé byla moc dobrá, jen kdyby nám nevybuchla :D

  5. mňamka   15.10.2011 | 11:06 | reagovat |

    mnám vypadá dobře! :-) ;-) :-P :-D :-[ :-* 8-) O:-) :-)) <3 <:-)

    1. pepíno   07.12.2012 | 16:29 | reagovat |

      zrovna jsem ji šoupnul do pece voníííííí.

1 2 3 4 ... 6 7 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Cvičíte jógu, abyste zhubli? Blbost, tvrdí lektorka! K čemu se hodí? Cvičíte jógu, abyste zhubli? Blbost, tvrdí lektorka! K čemu se hodí?
5 andělů, kteří vám pomůžou najít a udržet lásku 5 andělů, kteří vám pomůžou najít a udržet lásku
Jak se nejlépe ubránit v zimních měsících nachlazení Jak se nejlépe ubránit v zimních měsících nachlazení
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web