Spaghetti aglio, olio e peperoncini

moje hodnocení:

4,8

hodnotilo: 21
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Smith-P.

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 0,5
      balení špagety
    • 3
      stroužek česnek
    • 4
      ks papričky peperoncini sušené
    • petrželka čerstvá, popřípadě sušená
    • 4
      lžíce olivový olej

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Špagety vaříme ve značně osolené vodě, až než jsou "al dente" (na zkus). Česnek nahrájíme ostrým nožem na velmi tenké plátky, sušené peperoncini a petržel (máme-li čerstvou) posekáme. Do pánve přidáme olivový olej, plátky česneku, a posekané peperoncini. Na mírném plameni ohřejeme, pozor nesmažíme! Česnek se nesmí zbarvit. Pánev sejmeme z plotny, přidáme scezené špagety, promícháme přidáme petržel, znovu promícháme a podáváme.
2
Tipy: petržel lze též ohřivat v oleji, podle toho, co komu chutná lépe. Peperoncini jsou z rodiny pálivých červených papriček, mají ovšem jiný stupeň pálivosti než chilli papričky a jsou menší. Lepší obchody s kořením je mají. V případě nouze lze použít i kořenící směs Piri-Piri, kterou lze zakoupit v hypermarketech. Kdo cítí pořebu, může si hotové jídlo na talíři ještě dosolit.
3
Toto tradiční a velmi jednoduché jídlo je známé v celé Itálii, v Neapolské variantě se jí těstoviny Linguine. Oproti různým fámám a české tradici podávání špaget s vidličkou a lžící je spravný způsob jezení špaget omotávání špaget kolem vidličky za současného tlačení proti okraji talíře. Používání lžíce je považováno spíše za nezdvořilé.
Zařazení: Pokrmy Z těstovin
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Zuzka
    Zuzka |

    24. 8. 2016 13:49

    Zůstaneme u boloňských, tohle neprošlo.

  • Jaja
    Jaja |

    1. 12. 2015 16:35

    Tak biologický extra virgin slyším poprvé. Zajímalo by mne, jaký je jiný. Že by z ropy? :-D

  • Iva
    Iva |

    15. 9. 2015 00:00

    Parmezan tam italove davaji, jak kdo :-[ Jinak recept je napsany srozumitelne, jen pozor na vyber olivoveho oleje, tady je jeho chut obzvlast znat takze cim vyssi kvalita, tim lepsi! Olio extra vergine, nejlepe biologicky ;)

  • Miches
    Miches |

    22. 11. 2013 22:45

    To s to lžičkou jsi někde opsala?

  • north face jackets on sale
    north face jackets on sale |

    24. 10. 2013 23:26

    Hi there,I read your new stuff named "Spaghetti aglio, olio e peperoncini - Recepty.cz - On-line kuchařka" like every week.Your doing what you're doing! And you can look our website aboot [url=http://mtmorrismotel.com/widgets/northfacesale.html]north face jackets on sale[/url]

  • Magda
    Magda |

    9. 8. 2013 16:40

    Zkusim na zkus! :-D

  • Týna
    Týna |

    7. 2. 2013 13:57

    Bylo to výborné , jen jsem neodhadla pálivost papriček :-S :-\ ;-)

  • PipiPuncocha
    PipiPuncocha |

    19. 10. 2012 18:39

    Vyborny recept :) Parmazan tam ale Italove nedavaji ;)

  • girlska
    girlska |

    19. 10. 2012 16:39

    Vůbec se mi to nepovedlo, nechápu proč. Zatím neznámkuju a zkusím to znovu někdy jindy :)

  • paw0
    paw0 |

    19. 7. 2012 13:10

    Josef je určitě pravý ital

  • evatp
    evatp |

    29. 12. 2011 16:44

    Výborný, rychlý, moc chutný. Díky.

  • Jaruška
    Jaruška |

    19. 10. 2011 20:32

    Mě chutnaly, manžel protetoval :-(

  • Tom
    Tom |

    11. 10. 2011 23:44

    fakt moc dobre... :-D

  • Jan
    Jan |

    3. 8. 2011 15:55

    Pravý Ital nejí aglio, olio s parmigianem

  • Josef
    Josef |

    7. 7. 2011 13:25

    a ještě parmazánek.. :-)

  • Tereza T
    Tereza T |

    7. 7. 2011 11:47

    Opraveno, díky.

  • Ladia
    Ladia |

    7. 7. 2011 11:39

    Není příloha

  • Zita Matejkova
    Zita Matejkova |

    3. 5. 2011 11:50

    Velmi rychlý a jednoduchý recept, který nezklame, foto přiloženo ;-)

  • tomasek
    tomasek |

    22. 11. 2010 23:50

    Recept, ktery je tak neskutecne snadny a pouziva vlastne jen tri suroviny (zapocitam-li olej), az jsem mu napoprve neveril. Sileny omyl, ta vune a chut cesneku a chilli papricek me naprosto omracila. Tedka, kdyz delam spaghetti aglio olio e peperoncino, tak jakmile hodim spagety na panev, pridam k nim jeste trochu te osolene vody, ve kterych se varily. Jednak se spagety dodelaji na al dente a jednak nebudou tak suche. A testoviny jsou nerady suche:-)

  • F. N.
    F. N. |

    30. 10. 2010 20:27

    Jen taková poznámka ke kombinaci vidlička+lžíce - to není žádná fáma, tuhle techniku mi kdysi vštípil rodilý Ital, pravda, dnes by mu bylo již přes 100 let, takže je možné, že to mezitím "vyšlo z módy", ale rozhodně nejde o "českou tradici" 8-)

  • Patrick Schmitt
    Patrick Schmitt |

    20. 3. 2008 19:28

    Já osobně většinu italských jídel taky nijak zvlášť neprožívám, především pokrmy jako lasagne či jiné jídla s tomatovou omáčkou. Jsou ale i taková jídla, která mi chutnají, jako např. toto jídlo nebo některé pokrmy z ryb. I italské pizza těsto mám velmi rád a tak si vyrábím pak vlastní náplně pro svou pizzu nebo si z něj vyrobím takovou vlastní Calzone (recept na to jsem zaslal již dřív). Musím se přiznat, že to, co se často prodává u nás v Česku jako pizza - tedy tlutá placka z těsta a s nějakou náplní a dodatečně přidaným kečupem ve velkém množství mi příjde nechutné, ale to jen dokazuje, že každý má jiné chutě a to je taky dobře. K mlaskání bych jen ještě řekl, že v některých zemích je to známka toho, že člověku jídlo chutná a že si ho užívá. Lidé v těchto regionech by mohli zase považovat za urážlivé, kdyby hosté žádné zvuky nevydávali. Ale pravda, že je těžké si zapamatovat, kdy a kde se má člověk jak chovat. Raději se ale už doopravdy bavme o receptu a ne o tomhle. :-)

  • milena kubikova
    milena kubikova |

    20. 3. 2008 17:31

    ja som raz nemala petrzlenovu vniatku a pouzila som ruccolu, ci to bolo dobre netusim...moj muz si ziada do aglio e olio skoro celu palicku cesnaku a habanero...pre mna je to absolutne nepozivatelne a originalnej talianskej kuchyni nejako zvlast neholdujem..mne sa zda najlepsia pizza na svete ta co robi jeden slovensky kuchar tuto v banskej bystrici :o))) to zas povazovali za barbarstvo ti znami taliani...ja som si na nu obcas kydla aj kecupn:o))), teraz to uz nerobievam, ale to je asi tak, ako ked anglicky futbalisti dostali v cechach vepro, knedlo, zelo a oni si to maso s kapustou naukladali na knedlu a jedli to ako sendvice...clovek sa uci tym, ze je tu kuchynu v original uprave.....ci uz s lyzicou ci bez nej...

  • iva nemcova
    iva nemcova |

    20. 3. 2008 17:00

    Jeste dodam malou vychytavku.Parkrat se mi stalo,ze jsem olej prece jen pripalila a snim i cesnek(ma pak horkou chut) tak jsem jednoduse nkrajela par strouzku cesneku,pridala cerstvou petrzel,vse jsem dala do lahve a lahev naplnila olivovym olejem a nechala ulezet. Tak po uvareni spaget jen pridam uz ochuceny olej a trochu drceneho peperoncino a je to.

  • iva nemcova
    iva nemcova |

    20. 3. 2008 16:52

    Tento recept je nejen vyborny,ale i velice rychly,ja jej delam minimalne 1x tydne.A ja i manzel(Ital) jej zasadne jime vidlickou,je pravdou,ze jist lzici spagety je neslusne.Ale nezbyva mi nez potvrdit,co rika p.Di a p.Kubikova,stolovani Italu ma do slusneho stolovani na hony daleko.... Ja jsem si jen horko-tazko zvykala(a dodneska jsem si tak uplne nezvykla) na priserne mlaskani meho tchana a to uz nemluvim o drobeni,utirani si pusy do ubrusu,mluveni s plnou pusou,proste zaklady slusneho stolovani zadne... Manzela se mi nastesti podarilo prevychovat :-) O chovani italskych deti ani nemluve,to mi kolikrat zustane rozum stat ajen ziram s otevrenou pusou,co vsechno si dovoli delat a to pod dohledem rodicu...Ale vratme se k receptu, davam za 1

  • Patrick Schmitt
    Patrick Schmitt |

    20. 3. 2008 16:11

    No jo...středoevropským turistům a ve středoevropských zemích se v italských restauracích lžíce pochopitelně podává, jelikož jsou na to zákazníci zvyklí, také nevylučuji, že někteří italové ji používají, nicméně rád přebírám kulturní zvyky patřící k jídlu, které zrovna jím a tak se řídím tím, co je v lepších podnicích v Itálii zvykem. K přebírání kulturních zvyků ale u mě samozřejmě nepatří chování, připomínající některé sociálně slábé rómské rodiny. ;-) Jinak navrhuji se vrátit k receptu :-)

  • Sylva Karešová
    Sylva Karešová |

    20. 3. 2008 16:00

    Já to se lžící umím a i mi to tak vyhovuje. :-) Jsem Čech, a tak na zvyky Italů nehledím. :-)Jinak tedy, paní Di, no nevím, zda je Česká mládež zrovna nejvychovanější... Poslední leta bych řekla, že spíše moc ne.. Je nějaká jiná doba.

  • milena kubikova
    milena kubikova |

    20. 3. 2008 13:23

    dokonca ta talianska pani si namotavala spagety na lyzici, potom to namotane klbko zosunula na lyzicu a susta jedla lyzcicou, islo jej to velmi sikovne.......aj ked popritom sustavne hovorila, gestikulovala, bozkavala svojho muza a kricala na celu restiku komunikujuc s personalom...napriek tomuto v mojich ociach, uplne barbarskemu spravaniu pri celkom honosnom obede....bola ocarujuca.

  • milena kubikova
    milena kubikova |

    20. 3. 2008 13:19

    jeda moja....Talianov mat na jedlo je skoro ako za trest...taliansky rodicia dovolia svojim detom skakat aj po hlave....a nielen im, ale aj vsetkym dospelym, cudzim nevynimajuc, naokolo.Taliansky tinedzer si svoju detsku slobodu takmer vo vsetkom priniesol aj do starsieho veku...boli sme na svadbe manzelovho kolegu priamo v Palerme a tam ked som videla ako 15 rocne deti chodili ku tortam a servirovali si ju priamo tak, ze si z nej rukou kus odrapili a sypali si ju do ust tym,z e zaklonili hlavu dozadu a pekne zvysky sup sup....skoro som odpadla....tak potom aj vyzerali ...a mamicky mladsich deti detto, lebo s tymi umazanymi rukami ich tisli na hrud a bozkavali. mozno sa povazuje pouzivat lyzicu za neslusne, ze ju nepoznaju :o)))) myslim to pochopitelne s nadhladom. v Nemecku su silne talianske komunity a s tymto spominanym parom, sme casto chodili na jedlo do ich restauracii a k spagetam nam podavali aj lyzicu aj vidlicku sucasne.

  • Di
    Di |

    20. 3. 2008 07:22

    Potvrzuji, že natáčení špaget na vidličku opřenou o talíř je snadné, ostatně já to naopak neumím se lžící. Ovšem s tím, co je v Itálii považováno za nezdvořilé, bych si nedělala starosti. Když jsem viděla, jak se v hotelu chovají jejich dospívající (a to nejen u jídla) nebo jak se chovají tady u nás, například při prohlídce památkového objektu, nemá to se zdvořilostí opravdu nic společného. Zlatá česká vychovaná mládež!!

  • Patrick Schmitt
    Patrick Schmitt |

    19. 3. 2008 16:20

    Peperoncini jsou ve srovnaní s feferonkama 10x pálivější, s maďarskými papričkami 5x pálivější ale na druhé straně 20x méně pálivé než ty úplně nejostřejší odrudy chilli papriček (např. Tepin a Habanero). Pálivost se odvijí od látek ze skupiny Caspanoidů, které papričky obsahují. Na základě toho se da pálivost takto srovnávat. Řekl bych tedy, že peperoncini patří spiše k mírnějším palivým papričkám, nicméně pálivé jsou přesto. Jinak sice nevím, co se Vám přihodilo s čínskými hůlkami - mně osobně to s už i docela jde - ale jezení špaget bez lžíce je snadné, nemusíte se bát :-)

  • Kateřina Dvořáková
    Kateřina Dvořáková |

    19. 3. 2008 12:27

    Jeee, pěkná legenda, děkuji :c) Ty Peperoncini jsou tedy pálivější než chilli papričky? Tak já zkusím příště špagety bez lžíce, ale aby to nedopadlo jako tenkrát, když jsem se učila čínskýma hůlkama... :c)

  • Sylva Karešová
    Sylva Karešová |

    18. 3. 2008 23:25

    Velmi rychle a chutne jidlo.