Ovocné koláče

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Na těsto
    • 500
      g hrubá mouka
    • 1
      ks droždí (Kostka)
    • 125
      ml mléko (Horké)
    • 80
      g cukr
    • 100
      g máslo
    • 2
      ks vejce
  • Na tři náplně
    • 300
      g třešně (Angrešt)
    • 1
      kg ovoce (Jahody, maliny, borůvky)
    • 4
      ks vejce
    • 60
      g cukr
    • 200
      g zakysaná smetana
  • Na žmolenku k angreštu
    • 150
      g hrubá mouka
    • 75
      g máslo
    • 75
      g cukr
  • Na drobné ovoce
    • 2
      ks červená želatina (Sáčky)

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Do mísy prosijeme mouku. Uprostřed vyhloubíme jamku a do ní rozdrobíme droždí. Přelijeme třemi lžícemi vlažného mléka, posypeme lžičkou cukru a poprášíme trochou mouky. Necháme čtvrt hodiny uležet, aby mohl vzejít kvásek. Do mísy přidáme rozpuštěné máslo, vejce a zbývající mléko s cukrem. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme 30 minut kynout. Na pomoučeném vále vyválíme z těsta placku. Položíme ji na pečícím papírem vyložený plech a necháme ještě 15 minut kynout. Očistíme a omyjeme ovoce. Smísíme vejce s cukrem a kysanou smetanou. Rukama zpracujeme všechny přídsady na žmolenku. Troubu rozpálíme na 200 °C. Nyní jsou tři možnosti. Těsto potřeme vrstvou krému z kysané smetany. Pokud pečeme angreštový koláč, posypeme jej žmolenkou. Višně pouze pocukrujeme. Koláč pečeme asi 35 minut. Když pečeme koláč s drobným ovocem, odebereme 200 g a rozmačkáme je. Pyré vmícháme do smetany. Tou potřeme těsto a pečeme 35 minut. Na vychladlý koláč rozložíme ovoce a přelijeme podle návodu připravenou žmolenkou.
Zařazení: Moučníky

Komentáře k receptu

  • Lucie
    Lucie |

    2. 8. 2013 14:10

    Místo hrubé jsem použila polohrubou mouku, nahoru dala tvaroh a směs rybízů a borůvek a výsledek je dokonalý, lepší koláče neexistují <3 :-*

  • Gábina Houšková
    Gábina Houšková |

    23. 3. 2007 07:55

    Želatinu připravíte podle návodu na sáčku a zalejete ovoce na koláči - místo žmolenky

  • Adrian Cermak
    Adrian Cermak |

    22. 3. 2007 17:49

    Recept sa mi paci akurat ho skusam mam jednu otazku co urobim s zelatinou?