Autor:

Gemerské koule

Střední
Ingredience
Brambory 1 kg
Rohlík 6 ks
Klobása
nebo uzené maso,na malé kousky
1 ks
Škvarky
mleté
150 g
Vejce 1 ks
Sůl 1 špetka
Česnek 4 stroužek
Mletá paprika 1 špetka
Pepř mletý 1 špetka
Majoránka 1 špetka
Slanina 100 g
Cibule 1 ks
Gemerské koule

Postup přípravy:

Zařazení: Přílohy, Knedlíky

Brambory nastrouháme na jemno (jako na bramboráky), přidáme na kostky nakrájené rohlíky, uzeninu, škvarky, vejce a ochutíme prolisovaným česnekem (nešetřit), solí, paprikou, pepřem a majoránkou. Dobre promícháme a necháme chvíli odstát. Pokud je těsto řídké, přidáme ještě rohlíky. Z těsta vlhkýma rukama děláme koule s průměrem asi 4 cm, vaříme je v osolené vodě na slabším plameni 5-10 min. Potom je vyjmeme, uložíme na talíř a polejeme - na kostky nakrájíme slaninu, přidáme sádlo nebo olej, osmažíme s na kostky nakrájenou cibulí.

Podáváme s ohřátým kysaným zelím.

Z vody, ve které se vařily koule, uděláme polévku, protože se do ní vyvaří částečky brambor, rohlíků nebo i uzeniny. Dochutíme kmínem, natí, na tuku osmaženou cibulí. Můžeme přidat nastrouhanou zeleninu a rozšlehané vajíčko.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 12 x
1-
4.67 12 5 1

Komentáře k receptu: Gemerské koule

Komentáře

  1. inna   08.05.2014 | 20:20 | reagovat |

    Vyzkousela js.a jsou VYBORNE. Teda je to sice kaloricka bomba, ale stoji za to :-) Naskytl se mi ze zacatku problem - dala js.je do hrnce a uplne se mi rozpadly, tak js.to testo zahustila jeste hrubou moukou a bylo to ono.

  2. labužnik   10.12.2013 | 16:44 | reagovat |

    Ty koule se delaji trochu jinak,bez rohliku a pouziva se kabanos i uzeny maso vse se mele,bez vejce a bez papriky. A z vody se dela omacka do ktere se koule davaji,nebo se jen koule polijou usmazenou cibulkou a tam se muze pridat ml.paprika,ale jinak je tento recept rychlejsi nez original.

  3. jmuell1   25.08.2012 | 11:31 | reagovat |

    Naprostá dobrůtka! I když jsem se dopustila pár drobných chybiček, byl to fantastický obídek! Rozhodně budu dělat zase! Děkuji za bezva recept.

  4. stetinac13   27.10.2011 | 12:03 | reagovat |

    Naprostá bomba-jídlo, vnuk ho miluje a už to dělám doma dost dlouho a ze 2kg brambor. Ještě se nestalo, aby zbylo na studeno, nebo na opečení k večeři. Ta domácí banda to vždy stačí s prominutím sežrat. A co se nevejde do nich o to se postarají hafani, tak, že maj mastný i uši a trochu toho zelíčka jim vůbec nevadí. Já osobně dávám za 1 .
    P.S. Už mám zaděláno a jdu vařit - tentokrát ze 3kg - vnuk tu má kamarády a chrochtaj už od rána.

  5. Jana Pátková   25.12.2008 | 12:24 | reagovat |

    Už to mám vytištěno, protože to vidím jako dobrý oběd mezi svátkama a potom zase něco dietního.Proto mám ráda náhodný recept, zapnu PC, naskočí a já čumím a tisknu a už mám v hlavě jasno ? (ano, ano , někdy se zadaří!)

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nečekejte, až vás klepne! Jaké jsou příznaky mrtvice a kdy zavolat záchranku? Nečekejte, až vás klepne! Jaké jsou příznaky mrtvice a kdy zavolat záchranku?
Tři kamarádky shodily za čtyři měsíce přes čtyřicet kilo! Jak se jim to povedlo? Tři kamarádky shodily za čtyři měsíce přes čtyřicet kilo! Jak se jim to povedlo?
Víte, jak si správně vybrat hořčík? Ne každý je stejně účinný! Víte, jak si správně vybrat hořčík? Ne každý je stejně účinný!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web