Autor:

Gemerské koule

Střední
Ingredience
Brambory 1 kg
Rohlík 6 ks
Klobása
nebo uzené maso,na malé kousky
1 ks
Škvarky
mleté
150 g
Vejce 1 ks
Sůl 1 špetka
Česnek 4 stroužek
Mletá paprika 1 špetka
Pepř mletý 1 špetka
Majoránka 1 špetka
Slanina 100 g
Cibule 1 ks
Gemerské koule

Postup přípravy:

Zařazení: Přílohy, Knedlíky

Brambory nastrouháme na jemno (jako na bramboráky), přidáme na kostky nakrájené rohlíky, uzeninu, škvarky, vejce a ochutíme prolisovaným česnekem (nešetřit), solí, paprikou, pepřem a majoránkou. Dobre promícháme a necháme chvíli odstát. Pokud je těsto řídké, přidáme ještě rohlíky. Z těsta vlhkýma rukama děláme koule s průměrem asi 4 cm, vaříme je v osolené vodě na slabším plameni 5-10 min. Potom je vyjmeme, uložíme na talíř a polejeme - na kostky nakrájíme slaninu, přidáme sádlo nebo olej, osmažíme s na kostky nakrájenou cibulí.

Podáváme s ohřátým kysaným zelím.

Z vody, ve které se vařily koule, uděláme polévku, protože se do ní vyvaří částečky brambor, rohlíků nebo i uzeniny. Dochutíme kmínem, natí, na tuku osmaženou cibulí. Můžeme přidat nastrouhanou zeleninu a rozšlehané vajíčko.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 12 x
1-
4.67 12 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1- (hodnoceno 12x)

Komentáře k receptu: Gemerské koule

Komentáře

  1. inna   08.05.2014 | 20:20 | reagovat | závadný

    Vyzkousela js.a jsou VYBORNE. Teda je to sice kaloricka bomba, ale stoji za to :-) Naskytl se mi ze zacatku problem - dala js.je do hrnce a uplne se mi rozpadly, tak js.to testo zahustila jeste hrubou moukou a bylo to ono.

  2. labužnik   10.12.2013 | 16:44 | reagovat | závadný

    Ty koule se delaji trochu jinak,bez rohliku a pouziva se kabanos i uzeny maso vse se mele,bez vejce a bez papriky. A z vody se dela omacka do ktere se koule davaji,nebo se jen koule polijou usmazenou cibulkou a tam se muze pridat ml.paprika,ale jinak je tento recept rychlejsi nez original.

  3. jmuell1   25.08.2012 | 11:31 | reagovat | závadný

    Naprostá dobrůtka! I když jsem se dopustila pár drobných chybiček, byl to fantastický obídek! Rozhodně budu dělat zase! Děkuji za bezva recept.

  4. stetinac13   27.10.2011 | 12:03 | reagovat | závadný

    Naprostá bomba-jídlo, vnuk ho miluje a už to dělám doma dost dlouho a ze 2kg brambor. Ještě se nestalo, aby zbylo na studeno, nebo na opečení k večeři. Ta domácí banda to vždy stačí s prominutím sežrat. A co se nevejde do nich o to se postarají hafani, tak, že maj mastný i uši a trochu toho zelíčka jim vůbec nevadí. Já osobně dávám za 1 .
    P.S. Už mám zaděláno a jdu vařit - tentokrát ze 3kg - vnuk tu má kamarády a chrochtaj už od rána.

  5. Jana Pátková   25.12.2008 | 12:24 | reagovat | závadný

    Už to mám vytištěno, protože to vidím jako dobrý oběd mezi svátkama a potom zase něco dietního.Proto mám ráda náhodný recept, zapnu PC, naskočí a já čumím a tisknu a už mám v hlavě jasno ? (ano, ano , někdy se zadaří!)

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto! 5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto!
Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek! Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek!
Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které  naopak zimu? Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které naopak zimu?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web