Pravý segedínský guláš

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1,4
      kg vepřová plec nebo kýty - bez kosti
    • 3
      ks cibule velká
    • 3
      ks bobkový list velký
    • 7
      ks nové koření 5-7 kuliček
    • 1
      kg kysané zelí
    • 2
      kostka masox
    • 1
      špetka mletý kmín
    • 50
      g mletá paprika 40-50 sladká
    • 500
      g zakysaná smetana
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      špetka pepř mletý
    • 40
      g máslo

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Maso nakrájíme na drobné kostičky, osmahneme na másle do zlatova. Poté podlijeme vodou tak, aby maso bylo ponořené a necháme vodu vyvařit. Tento postup opakujeme min. 2x.
2
Mezitím na drobno nakrájíme cibuli, kysané zelí zbavíme šťávy (šťávu ale nevyhazujeme) a taktéž nakrajíme. Až se maso bude naposledy vyvařovat, přidáme na drobno nakrájenou cibuli a lehce osmažíme a maso opět zalijeme vodou, tentokráte ale do poloviny objemu hrnce (cca 1/2 l ), přidáme koření (paprika, kmín, bobkový list, nové koření, špetka pepře) a masox, přikryjeme pokličkou a dusíme cca 10 min. na mírné plotýnce. Po deseti min. přidáme zelí a trochu šťavy z něj a opět nechám tak pět min. podusit. Poté už jen pomalu a za stáleho míchání (aby se nezdrcla) přidáváme kysanou smetanu a necháme pět min. provařit, sůl přidáváme dle chuti ale není většinou potřeba. Pokud je guláš příliš řídký, zahustíme hladkou mokou.
3
Podáváme s houskovým knedlíkem.
Zařazení: Maso Vepřové
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • jarda
    jarda |

    14. 1. 2017 21:04

    Do segedinu jedině libový bůček!!! :-)

  • edita
    edita |

    15. 10. 2016 09:38

    Do segedínského guláše určitě nepatří máslo ale sádlo. Masox ten bych tam také nedávala.

  • sim
    sim |

    12. 10. 2016 18:35

    TAKHLE HO TAKE PŘIPTAVUJI- VYBORNÉÉ

  • radek
    radek |

    9. 8. 2016 18:43

    Absolutní pitomost,masox,kýta,maso na malé kostičky.do segedínu se paprika nedává pouze kmín.

  • László
    László |

    9. 4. 2016 17:33

    Bůček možno patrí do Brelahrgulášu, ale nie do gulášu pre ludí. To za komunistov tak varili v staničných reštauráciách, lebo to bolo lacné a pre robotnícku triedu finančne dostupné. Naštastie už nežijeme v komunizme a takých ako Ty už zostáva len spočítat na jednej ruke. Ostatní od bůčku už vytrčili kopytá!

  • jirka
    jirka |

    2. 1. 2016 13:13

    tohle je urážka slova pravý i původu pokrmu Maďarska. Autor navíc není k dohledání, hamba

  • jirka
    jirka |

    2. 1. 2016 13:10

    Být vámi, už se k receptům nebo jejich kritice nevyjadřuju. Jestli je pro vás to samé pravý hovězí vývar, vývar z masoxu a voda, nemáte nárok.

  • Jenda
    Jenda |

    31. 12. 2015 17:21

    Huso-potom přestaň používat všechno koření, protože ho používat neumíš.

  • koko
    koko |

    9. 11. 2015 21:14

    Di,jsi tatar guláš muší bejt s pětěma knedlama přeci,i maďarskej v čechách :-D Nesmíš to tak šlukovat...

  • Di
    Di |

    12. 4. 2015 14:20

    An má pravdu, tady je ten masox úplně zbytečný, je tam přece spousta masa, zelí, koření. "Pravý" Maďar by ho tam asi sotva cpal, a už vůbec by nepodával guláš s knedlíkama!

  • Lili
    Lili |

    2. 3. 2015 15:06

    Moc dobrý, díky za receptík :) Nechápu proč hodně z vás kritizuje masox? Já třeba nemám čas si připravit pravý hovězí vývar... Ale kdo má, at ho tam dá, nebo dá jen vodu... co na tom... Dobré to bude i tak :)

  • ŽRAVKA
    ŽRAVKA |

    28. 2. 2015 10:17

    PŘIDAVAM BUČEK V POERU 1/1

  • andy
    andy |

    30. 1. 2015 20:30

    nikdy nikoho nekritizuj =-O jsi lepsi to bych chtela videt!!!Varila jsem gulas tez byl dobrej-vsichni si ho chvalili <:-) :-) ;-)

  • andy
    andy |

    30. 1. 2015 20:27

    nikdy nikoho nekritizuj =-O jsi lepsi to bych chtela videt!!!Varila jsem gulas tez byl dobrej-vsichni si ho chvalili <:-) :-) ;-)

  • andy
    andy |

    30. 1. 2015 20:27

    nikdy nikoho nekritizuj =-O jsi lepsi to bych chtela videt!!!Varila jsem gulas tez byl dobrej-vsichni si ho chvalili <:-) :-) ;-)

  • An
    An |

    25. 1. 2015 18:44

    pravý s masoxem? 2 kostky? :-S fuj..

  • hanz
    hanz |

    12. 11. 2014 00:13

    tomu rikam slovo chlapa..naprosto s tebou souhlasim..

  • Alice
    Alice |

    17. 6. 2014 12:51

    Pro Alis: naprosto s Vámi souhlasím!!! Mám pocit, že si tu chytrolíni chodí zvýšit sebevědomí a schladit žáhu!!!! Myslím že každý si to může poupravit podle sebe!!! 8-) ale tyhle chytráky fakt lituju :'( Jinak segáč dobrý:-) jde přece jen o jídlo :-D

  • Alis
    Alis |

    2. 1. 2014 19:36

    Guláš jsem dělala dle receptu a je moc povedený:-) Sice bez toho masoxu ale moc dobrý! Jen nechápu ty příspěvky.. jak každý kritizuje masox?? Když ho tam nechci, tak ho tam nedám a basta a výsledek i tak výborný! Nechápu, proč když umí někdo vařit a je si tak jist tím co tam patří a nepatří, proč tedy leze sem na recepty!! Každý má svůj recept, každý vaří dle své chuti!!! Základ jak a to tady ale najde tak co tolik keců kolem toho :-!

  • Michaela
    Michaela |

    20. 9. 2013 11:58

    Hlavně nekomentuj jaké má člověk používat maso. A určitě nebudu vařit 2 leté holčičce Segedín z bůčku. Také ho dělám z kýty a je luxusní. Nevím kdo je tady ignorant....brelahr

  • brelahr
    brelahr |

    16. 9. 2013 22:34

    Nikdy "maso na drobné kostičky", nikdy voda, nikdy masox, nikdy máslo ... :-( :-S VŽDY vývar, vždy domácí sádlo, a slušné kusy masa!!! :-) Do segedínu patří bůček, případně plecko :-) , nikdy kýta ... Ten "recept" asi psal nějaký ignorant ... =-O

  • mady
    mady |

    1. 9. 2013 21:50

    Já bych všechny ty masoxy zakázala!!!

  • blandz
    blandz |

    5. 6. 2013 09:34

    od kdy se do PRAVÉHO GULÁŠE dává masox?

  • Patrik
    Patrik |

    28. 5. 2013 15:59

    MASOX je zlo. To uz neumi nikdo vyvar? A smetana tam samozrejme patri. Kdo nezkusil, nevi... :-P

  • Amazonka
    Amazonka |

    25. 4. 2013 10:51

    Vy si troufate to nazvat pravym segedinem a rvete do toho masox?!

  • MicroJane
    MicroJane |

    21. 3. 2013 17:36

    :-P tak dnes sem dělala podle vas ten segedín a mužu vám říct že se povedl na jedničku!!! :-* ;-)

  • Václav
    Václav |

    17. 3. 2013 14:35

    Tak do pravého segedínu určitě nepatří masox, no a smetana a máslo??!! ??

  • Vlaďka
    Vlaďka |

    29. 10. 2012 16:31

    Dnes jsem dělala podle tohoto receptu,segedín je dobrý,jen jsem zvyklá z domova bez smetany,je to jiná chuť,ale je to dobré ;-)

  • kryton
    kryton |

    25. 4. 2012 13:52

    Přesně, smrt masoxům ;-) segedín je skvělý i bez něho.

  • linda
    linda |

    6. 3. 2012 12:36

    taky mě zajímá, proč se do všeho dává masox, kór když se tu vaří z téměř kila a půl :'(

  • cipajz
    cipajz |

    26. 7. 2011 20:17

    raději dvanáctku :-D

  • cipajz
    cipajz |

    26. 7. 2011 20:16

    Segedín jedině bez smetany, s česnekem, kysaným zelím a pěkně ostrý.... a k tomu pěkně orosenou danáctku ;-)

  • Jajulenas
    Jajulenas |

    18. 6. 2011 13:40

    Výborné,jen to příště zkusím bez smetany a s česnekem. Snad mi zůstane na zítra.

  • Mama
    Mama |

    12. 6. 2011 11:44

    A jinak co mozek? Proste je tam pravy segedínský guláš tak bud si to uvar nebo ne. Jsou to recepty od lidi a zalezi na kazdem zda ono ci ono tam da! O:-)

  • alena
    alena |

    20. 3. 2011 12:58

    Ano toto je pravy gulas,varim ho stejne.Doporucuji vyskouset.

  • nnln
    nnln |

    18. 3. 2011 09:12

    už to z hrnce krásně voní:) vařím dřív ráno, ať se to stihne aspoň trošku rozležet. zítra bude ale ještě lepší:) dělám tak z polovičního množství, zelí dávám taky kyselé a přidávám zakysanou smetanu. ale rozhodně ji už nevařím. s dobrým knedlíkem je to lahoda

  • nnln
    nnln |

    18. 3. 2011 09:05

    přesně tak. většinou stejně nevařím přesně podle receptu, trošku to poupravím jak máme rádi. něco uberu, něco přidám, ale je dobré mít nějaký základ a komentáře též občas nabídnou dobrou radu či zajímavý nápad.

  • Zénais
    Zénais |

    6. 3. 2011 19:40

    Masox bych do žádného jídla nedávala, ale jinak ten recept zní skvěle. Segedínský guláš je úžasné jídlo.

  • patrik
    patrik |

    6. 3. 2011 14:16

    jo libi se mi experimentovani.taky nemam rad kdyz nekdo rekne takhle to musi bit.no ale proste aby si clovek ziskal ten zakladny prehled to je fajjn:-).i ty komentare tady:D

  • lucie
    lucie |

    24. 2. 2011 14:30

    :-)

  • recepty73
    recepty73 |

    11. 1. 2011 11:42

    Pravý nebo levý,to je mi celkem fuk,hlavně,když nakonec chutná.Já dělám z bůčku(libovějšího) a smetanu používám raději sladkou,ikdyž se zakysankou to špatné také není.Plecko mi přijde do segoše takové ,,jalové,, ač z něho vařím rád ;-) a 2 kostky masoxu... :-( .

  • Eva Sedláčková
    Eva Sedláčková |

    22. 9. 2010 11:58

    Dobrý recept, ale nechápu tu kysanou smetanu, kyselé zelí tam už je tak proč to ještě víc kyselit? Smetana se přidáva na zjemnění, proto lépe sladkou na konec aby se nesrazila :-)

  • Di -
    Di - |

    11. 2. 2010 16:57

    "Pravý" nebo alespoň ten historicky první segedínský, tedy Székelyho, guláš prý vznikl tak, že jakýsi pan Székely přišel kdysi dávno do hospody, kde neměl nic, než trochu zbylého věpřového perkeltu a dušeného zelí. Tak si to nechal smíchat a specialita byla na světě! Už jsem to četla několikrát. Dá se předpokládat, že masox tam nebyl. Nemám nic proti tomu občas něco přichutit masoxem (nebo spíš kostičkou vývaru od Knorru), ale segedín to opravdu nepotřebuje. Vždyť je tam tolik chutí, které se krásně propojí, když se gulášek hezky uleží!

  • Michaela Honzíková
    Michaela Honzíková |

    11. 2. 2010 14:57

    To jste se všichni zbláznili? Proč do všeho cpete masox boha jeho dřív se bez něj vařilo a nikomu nechyběl....a ještě to nazvete pravým segedínským gulášem myslím že ti jež jej vymysleli již v zemi hloubí metro jak se točí jak vrtule v hrobě.

  • Veronika Lindner
    Veronika Lindner |

    9. 3. 2008 15:51

    Je videt,ze si kazdy vari segedinsky gulas podle sveho.Ja treba nedavam masox,za to zase pridavam 3 strouzky cesneku(mackaneho).A nejdriv orestuje cibuli,a pak na orestovanou cibuli pridam maso.A take to nesmahnu na masle,ale na sadle.Ale jak uz jsem psala,dulezite je,ze si to kazdy pripravi tak,aby mu to chutnalo.Dobrou chut!

  • Jana
    Jana |

    19. 2. 2008 12:20

    Souhlasím s Terýskem/Terýskou. Samotná kýta je přespříliš libová a neudělá ten správný sosík. On totiž segedín nikdy nebude dietní, takže když už, tak už, škoda času, peněz i námahy zůstávat na poloviční cestě. Já dávám na segedín vždy 2 masíčka - libovější plecko nebo ramínko a libový bůček. A rozhodně nemůžu souhlasit s tím, že se má maso 2x podlít tak, aby se "topilo" a vařilo. Maso se má jen dusit, čili podlévat častěji a málo, jde osegedínský guláš a ne ovar!!!!

  • Terýsek
    Terýsek |

    18. 2. 2008 14:08

    proč s plece nebo kýty vždyť to jde i s krásného libového bůčku.

  • Olga
    Olga |

    12. 2. 2008 11:05

    No to snáď nie ,Jedem.CHlastat,červenú kapustu a do "Pravého segedínskeho gulášu?", do segedínu musí ísť predsa kyslá kapusta.

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    12. 2. 2008 10:43

    Jedem.chlastat - Maďar by bol zdesený - segediňák z hlávkovej a ešte červenej kapusty, to nie je segediňák. Aj keď tá kapusta môže byť chutná. A masoxy veruže tiež nie. Ono sa to akosi stalo módou pchať všade masoxy a vegety. Veď to jedlo má mať chuť po ingredienciách, z ktorých je pripravené, nie voľajakú univerzálnu umelú.

  • Zuzana
    Zuzana |

    12. 2. 2008 09:54

    Recept moze byt fajn , neskusila som to je pravda, ale pravy segedínsky guláš so smotanou a masoxom? tak to vidím 1x, presne ako píše pan Pazderaja robim podobne ako pan Pazdera i ked papriku palivu nemusim davam sladku ale hodne a rozhodne zeli neperu pod voodu a podobne trikyale nevylucujem, kazdy ma ine chute, moze byt skvely i ten Vas,

  • Jedem.chlastat
    Jedem.chlastat |

    2. 2. 2008 04:21

    Výborný recepet,GT,dělám to téměř stejně!Zkus místo kysaného zelí dát mladé červené hlávkové,nadrobno nakrájené a předem uvařené s troškou octa a špetkou cukru!

  • František Pazdera
    František Pazdera |

    1. 2. 2008 12:26

    "Pravý" segedín z vepřové kýty nakrájené na malé kostičky? s dvěma masoxy? a s kysanou smetanou? Asi žiju na jiné planetě - co takhle z vepřového vykoštěného kolena, bez masoxu, bez kysané smetany zato s příjemně pálivou paprikou.Zkuste to!

  • GT
    GT |

    30. 1. 2008 19:38

    Tak, tak troskar nejsem...Jsem kuchar-domaci kutil takze zajiste se u nekoho postupy lisi ale tenhle recept uz varim par let tak jak je vyse popsan bez obmen a zlakal jsem na nej i zaryte odpurce segedinu... :-) Pozn. Tahle porce je priblizne pro dva lidi na dva az tri dny...Jinak dekuji za pochvalu a kdyz bude cas pridam i jine sve recepty...

  • Věra
    Věra |

    29. 1. 2008 08:58

    Perfektně popsaný postup i ingredience. Díky. Navíc autor(ka) není žádný troškař, jistě pohostí velkou partu. Já bych se spokojila s restováním masa na sádle nebo oleji. A přidám-li kysanou smetanu, už bych to nevařila. Jestliže však do smetany přidám mouku na zahuštění (tipnu si tak dvě lžíce), tak to samozřejmě povařit nechám. Chválím a vyzkouším z poloviční dávky.

  • Di
    Di |

    28. 1. 2008 09:00

    A jak se prosím vaří levý segedínský guláš?