Barevný fazolový salát (lečo) - sterilovaný

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 4
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      kg fazole suché, barevné: bílé, hnědé, černé...
    • 1,5
      kg paprika - barevná: červená, zelená... bez stopek a semínek
    • 1
      kg cibule oloupaná
    • 1,5
      l rajčatové pyré nebo loupaná, pasírovaná rajčata
    • 200
      ml olej
    • 220
      ml ocet dle chuti, cca
    • 300
      g cukr krupice dle chuti, cca
    • 1
      ks deko - povařit s octem a scedit

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Fazole namočíme na dvě hodiny do studené vody a poté uvaříme doměkka v mírně osolené vodě. Vaříme každý druh fazolí zvlášť, aby jeden druh nebyl nedovařený a druhý rozvařený. Po uvaření fazole scedíme a necháme okapat.
2
Očištěné papriky pokrájíme na nudličky (kostičky) a dáme do většího hrnce. Přidáme pokrájenou cibuli, rajčatové pyré (uvařená masitá propasírovaná rajčata), olej, cukr a Deko rozpuštěné v octě přecedíme (semínka nepotřebujeme). Pokud máme cedník s dostatečně malými oky, stačí Deko prosít a nemusíme ho rozpouštět.
3
Vše za občasného promíchání přivedeme k varu a pod poklicí podusíme cca 8 minut. Pak přidáme uvařené okapané fazole a ještě krátce společně provaříme.
4
Zeleninovo-fazolový salát (lečo) nandáme ještě horký do čistých suchých sklenic asi 1,5 - 2 cm pod okraj a uzavřeme čistými suchými víčky. Sterilujeme na 90 stupňů 15-20 minut (dle velikosti sklenic). Po vyndání necháme zchladnout. Skladujeme v suché temné místnosti (sklep, komora).
5
Salát (lečo) můžeme používat jak pod maso, tak i k výrobě leča s vejcem s uzeninou, studený k obloženému chlebu či pečivu s pomazánku, ke grilovanému masu...
6
Množství cukru a octa záleží na vlastní chuti, doporučuji o necelou třetinu ubrat a poté případně přidat, jelikož každý máme jiné chutě. Chuť ovlivní i sladkost (kyselost) rajčatového pyré.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.