Ananasová podkova

Obtížné
Korpus
Vejce 8 ks
Vařící voda 4 lžíce
Cukr krupice
320 - 340
340 g
Polohrubá mouka
320 - 340 g výběrové - podle velikosti vajec (cca 40 g cukru a mouku na 1 vejce)
340 g
Krém
Mléko 6 dl
Vanilkový pudink
2 a 1/2 balíčku
 
Vanilkový cukr 1 balíček
Máslo
2 - 2 a 1/2 másla po 250 g
 
Moučkový cukr
Podle chuti (já sypu od oka, tak asi 200-250 g)
 
Dále
Ananasový kompot
Raději velký
1 ks
Rybízová marmeláda  
Hnědý rum  
Kokos
Na obalení
 
Na zdobení
Čokoláda
Cukrové kuličky, růžičky nebo cokoliv
 
Ananasová podkova

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Dorty

Nejdříve si dno podkovy obstřihnu na papír na pečení, dělám to tak, že ho tužkou obkreslím a vystřihnu. Stříhám trochu více, než je obrys tužkou. K dostání jsou i formy bez dna, ale tu já nemám. Boky formy lehce vymáznu kouskem ztuhlého tuku z lednice, třeba pokrmový, normálně prstama a vysypu hrubou moukou. Z vlastní zkušenosti nedoporučuji vykládat papírem na pečení boky, ty pak spadnou a korpus je celý nakřivo. Pak vložím na dno vystřihnutou šablonu. Nevadí, jestli je trošku nakřivo a pošrábou se trošku vysypané boky, krém to schová. Po upečení se boky ostrým nožem odříznou a po vyklopení se papír ze dna se krásně sloupne.

Celá vejce ušlehám s cukrem, po chvilce přidám vařící vodu, když drží pod metlami tvar - dělají se za metlami spirálky a když metly nadzvedneme a směs je pevná, tak pomalinku přisypávám mouku a opatrně míchám. Pak vleji do formy, upravím hmotu víc ke krajům a trošku méně prostředkem, dám do vlažné trouby asi na 120 °C, neudělá se krusta a po 10 min. zvýším teplotu asi na 150 °C a peču asi hodinu. Pokud někomu peče trouba více nahoře, dá se přikrýt papírem, ať se nespálí. Zkouším špejlí. Peču do zlatova, nedopečený korpus se hodně rozmočí. Nechám vychladnout. Tento korpus peču 2 dny před plněním.

Krém: večer před plněním uvařím pudink s vanilkovým cukrem, ve studené vodě míchám do vychladnutí, neudělá se škraloup a pak hrnec zabalím do mikrotenového sáčku, dám ho do mírného chladna spolu s máslem a tak zaručím, že budou mít obě suroviny stejnou teplotu.

Ráno podkovu rozkrájím na 3 díly, jak kdo je zručný, já nožem, někdo je zvyklý nití, dolní díl může být malinko silnější a rozložím. Pak klasicky šlehám nastavovaný krém, máslo s cukrem a po troškách pudink. Scedím ananas, nakrájím na malé kousky, trochu nechám na zdobení. Šťávu z ananasu smíchám s rumem a peroutkou načvachtám na povrchu řezu spodní a prostřední díl, tak akorát, ať se moc nepromočí a potřu marmeládou - zase spodní a prostřední díl. Krém si opticky rozdělím na 4 díly. 2 díly na naplnění korpusu, 1 díl na obtáhnutí korpusu a 1 díl na ozdobu. Díl na ozdobu dejte raději bokem, ať v něm nemáte drobky. V sáčku se zdobičkou pak dělají paseku. To samé s ananasem, ale na 3 díly, 2 do korpusu, 1 na ozdobu. Na spodní díl natřu krém, posypu ananasem, položím prostřední díl, postup opakuji a nakonec přiložím horní díl a zatížím třeba plechem. Jestli máte čas, dejte na chvilku ztuhnout. Klasicky povrch a boky korpusu potřeme krémem, nejdříve povrch, pak sáčkem s ustřihnutým růžkem postříkám čokoládou a pak až boky, ať se neumažou, obsypeme kokosem nebo mandlovými lupínky, nebo ořechy, u nás doma se k ananasové dortě nejvíce osvědčil kokos a je levný. Povrch také stačí bílý nebo vlnovky, jak kdo umí, nazdobíme zdobičkou, poklademe ananasem, nebo oříšky, prostě jak kdo chce a pak jen vychladit.

Je to piplačka, nejsem žádná cukrářka, jen laik, ale vlastní dort mamince k narozeninám, nebo dětem,ať je jakkoli nazdobený, určitě potěší.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 11 x
1-
4.64 11 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1- (hodnoceno 11x)
Reklama
Fazolová polévka s bylinkami Odlehčené menu na víkend Články z

Komentáře k receptu: Ananasová podkova

Komentáře

  1. Martina   09.10.2012 | 0:05 | reagovat | závadný

    Superr.... ;-)

  2. Olga   13.01.2012 | 11:09 | reagovat | závadný

    Ahoj, popis a recept celkově úžasně zpracovaný, podrobný, vychytaný.
    Pekla jsem v úterý, včera plnila. Bohužel u nás chlapi neradi ananas, tak jsem udělala světlý s čokoládovou polevou navrchu, nazdobila, růžičky...snad bude dobrý.
    Dle mé zkušenosti (podkovu dle jiného receptu jsem pekla už xkrát) stačí krém :2 pudinky v 1/2 l mléka vešlehat do 1 + kousek másla. Bohatě množství stačí, velké vrstvy u nás nikdo nechce.

  3. verca   22.07.2011 | 18:45 | reagovat | závadný

    koli davas na naplnení jedné vrstvy? A kolik obtáhnutí korpusu?

    1. zdenka.   01.03.2012 | 18:10 | reagovat | závadný

      :'( Výborný

  4. verca.valkova   02.06.2011 | 9:50 | reagovat | závadný

    Moc děkuji za recept, dort byl naprosto úžasný.

  5. Lenka   16.03.2011 | 16:25 | reagovat | závadný

    Šárko,jsem z toho popisu úplně nadšená.Pekla jsem taky podkovu a díky ,Vaší radě-péct zpočátku na 120 stupňů a potom d°opékat na 160- se mi podkovička krásně propekla(a nepřipekla)-takže,přesto,že často peču,tak mi,Váš- velmi přehledný a srozumitelný návod moc pomohl!Děkuji.

    1. Šárka TKáčová   23.03.2011 | 8:41 | reagovat | závadný

      Děkuji všem,j komu chutnala a za pochvalu popisu :-)

1 2 3 4 5 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

8 věcí, na které se musíte zeptat partnera dřív, než si ho vezmete 8 věcí, na které se musíte zeptat partnera dřív, než si ho vezmete
Natálie Kotková vyhrála video blogerku roku a už letí do Washingtonu Natálie Kotková vyhrála video blogerku roku a už letí do Washingtonu
Jak se postarat o vánoční stromek, aby dlouho vydržel Jak se postarat o vánoční stromek, aby dlouho vydržel
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web