Dršťková polévka grand

moje hodnocení:

4,7

hodnotilo: 26
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 500
      g dršťky
    • 2
      ks cibule
    • 10
      stroužek česnek
    • 1
      ks mrkev
    • 1
      ks petržel
    • 0,3
      ks celer
    • 100
      g sádlo
    • 1
      šálek hladká mouka
    • majoránka
    • pepř mletý
    • kmín
    • sůl
    • 2
      kostka masox
    • 4
      lžička paprika - sladká

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Dršťky vydrbeme solí a důkladně opláchneme vodou. Dáme je vařit do první vody a vaříme je zhruba 3/4 hodiny. Poté dršťky slijeme a dáme je vařit do druhé čisté vody a vaříme další zhruba 3/4 hodinu.
2
Poté dršťky vyndáme a nakrájíme na nudličky. Dršťky dáme vařit do většího hrnce do třetí čisté vody a vaříme další zhruba dvě hodiny. Než se dršťky uvaří doměkka, zatím na sádle do sklovita osmažíme najemno nakrájenou cibuli. Přidáme sladkou papriku a mouku (dle potřeby). Tento základ pak zalijeme odstátým vývarem z masoxu a důkladně rozmícháme, aby v něm nezůstaly hrudky.
3
To vše necháme opět přijít k varu a poté přidáme do vody k nakrájeným dršťkám. Poté přidáme na jemném struhadle nastrouhanou zeleninu (mrkev, petržel, celer) a povaříme další zhruba 1/4 hodinu. Ke konci vaření polévku dle chuti okořeníme, přidáme rozetřený česnek a osolíme. Dle potřeby můžeme polévku ještě zahustit jíškou.
Zařazení: Polévky
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • oldřich
    oldřich |

    13. 5. 2015 18:15

    preboha

  • kerim
    kerim |

    29. 12. 2014 14:12

    já dávám do držkovky vařené koleno, na nudličky nakrájené,a nedělám ji s červenou jíškou ale jen přírodní

  • dominik
    dominik |

    12. 10. 2012 11:19

    fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuj :-(

  • petrakous
    petrakous |

    9. 3. 2012 10:05

    Polévka je moc dobrá :-) Jen jsem nedala 10 stroužků česneku, dala jsem na velký kastról 4 stroužky a i tak je polévka celkem ostrá, příště dám stroužky jen tři. Doporučuju tedy přidávat česnek postupně, dle Vaší chuti.

  • Ladia
    Ladia |

    31. 1. 2011 22:15

    Tady by to chtělo upravit množství, má to být kus, kilo...?

  • recepty73
    recepty73 |

    25. 1. 2011 07:46

    ...takovou vařila už moje prababička...,neříkáme jí ,,grand,, ,ale je výborná!

  • petrikd
    petrikd |

    12. 11. 2010 08:14

    ešte pridať bobkový list, muškátový oriešok nastrúhať, feferónku ale pozor všetko "přiměřeně"

  • Ladia
    Ladia |

    7. 11. 2010 17:13

    Zařazení: Maso, Polévky, Vepřové ?

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    19. 3. 2010 12:44

    Tak jsem uvařila polívku podle tohoto receptu a byla perfektní... Je to moje vzpomínka na babičku - ta vždycky takovouto dršťkovku vařila. Já ji vařím dost hustou, podávám s chlebem a další chod není třeba :-). Je výborná - dávám za jedna!

  • Anonym
    Anonym |

    19. 4. 2009 18:59

    Mohu potvrdit je to vborné,dá se udelat i z předvařené dršky. Tonda

  • Anonym
    Anonym |

    19. 4. 2009 18:57

    Mohu potvrdit je výborná

  • Martin Tesla
    Martin Tesla |

    15. 8. 2008 15:11

    moje nejoblíbenější polévka,jen ji dělám bez té zeleniny...

  • Olga
    Olga |

    19. 2. 2008 18:57

    Ja kupujem už predvarené držky, takže sa už nemusia toľko variť, stačí max.1 hod, sú pekné biele stačí ich ešte trocha prepláchnuť a môžu sa použiť. Robím ju presne tak isto aj tie isté ingrediencie používam ,len múky na zápražku dávam menej.Jedna šálka je strašne veľa na 500g držiek. Držky sú hotové vtedy, keď už stratili úplne svoju pružnosť, sú také "mľandravé". Je to vynikajúca polievka, hlavne keď sa dajú teraz držky kúpiť predvarené.

  • Eva P.
    Eva P. |

    18. 2. 2008 21:32

    Vyborna ! Drstky jsem varila v papinaku, ani presne nevim jak dlouho. Druhy den ohrivana je opravdu bez chyby !

  • helena hasalová
    helena hasalová |

    29. 1. 2008 12:31

    Hned se pustím do vaření, jen jsem se musela ujistit, co všechno se tam musí dát a v jakém množství, protože ji nevařím často. Už se těším na výsledek :)

  • karolina
    karolina |

    26. 11. 2007 14:37

    Takto vařená polevka je skutečně nejlepší (dávám za 1), ale mohu doporučit, co mi poradil jeden starý řezník. Do první vody přidat trochu octa - drštky zůstanou krásně bílé.

  • Václav Bušek
    Václav Bušek |

    26. 11. 2007 14:19

    Tato verze je snad nejlepší a vždy je ůspěch jistý .

  • Andy
    Andy |

    31. 5. 2007 12:09

    .. téměř stejně ji dělám už léta .. ale z předvařených drštek . super :))

  • Anonym
    Anonym |

    25. 1. 2007 09:28

    To určitě nemusíte Jano!

  • jana
    jana |

    24. 1. 2007 23:09

    kdyz mam predvarene drstky, musim je take varit 3krat?