Kváskový chleba základní

moje hodnocení:

1,0

hodnotilo: 1
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: K.K.

Suroviny

Vložit do nákupu
  • krmení kvásku:
    • 165
      g žitná mouka 1x65g + 2x50g
    • 165
      ml voda 1x65g + 2x50g
  • na chléb:
    • 300
      g chlebový kvásek
    • 235
      ml voda
    • 150
      g žitná mouka
    • 200
      g pšeničná chlebová mouka
    • 1
      lžíce otruby
    • kmín
    • 2
      lžička sůl

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Kvásek z minulého pečení přikrmím hmotnostně stejným množstvím vody a žitné mouky, krmení opakuji 3x s odstupem asi 12 hodin (protože přes den nejsem doma). Typicky při prvním krmení použiju 65 g mouky a 65 ml vody, při dalších dvou krmeních 50 g mouky a 50 ml vody (tj. dohromady 165 g mouky + 165 ml vody = asi 330 g kvásku, dostanu potřebné množství 300 g + nějaké ztráty při manipulaci, přesné množství lze upravit podle potřeby). Nepoužitý zbytek kvásku schovám do lednice, vydrží bez problémů i 14 dní.
2
Do pekárny dám suroviny na chleba a zapnu. Po ukončení prvního hnětení pekárnu vypnu a znovu zapnu s odloženým startem tak, aby celková doba přípravy těsta a pečení (včetně přidaného 1. hnětení) byla 6-7 hodin. Používám obyčejný 3-hodinový program.
3
Chleba má podle mě příjemnou chlebovou chuť, osychá pomaleji než chleby z droždí. Kvůli nutnosti přípravy kvásku peču asi 1x za dva týdny.
4
(Jedná se o mírně upravený recept, původně ze stránek www.kvaskovychleb.cz.)

Komentáře k receptu

  • fricovna
    fricovna |

    21. 5. 2017 09:22

    super recept