Dršťková polévka

moje hodnocení:

4,3

hodnotilo: 12
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Ladia

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 500
      g dršťky
    • 1
      lžíce sádlo
    • 1
      ks cibule
    • 1
      lžíce hladká mouka
    • 1
      lžička paprika - sladká
    • vývar
    • pepř mletý
    • kmín
    • 5
      stroužek česnek
    • sůl
    • majoránka

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Očištěné dršťky dobře proláchneme, nakrájíme na menší kousky, dáme do studené vody a uvedeme do varu. Vodu slijeme, dršťky dáme do další studené vody, uvedeme do varu a uvaříme doměkka. Vývar scedíme, dršťky proláchneme studenou vodou, necháme okapat a nakrájíme na nudličky.
2
Na rozehřátém sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a papriku, chvíli osmahneme, zředíme vývarem a prochladlým vývarem z drštěk a po uvedení do varu povaříme. Ke konci vaření přidáme pepř, kmín, česnek utřený se solí a majoránku. Nakonec procedíme, přidáme dršťky, dochutíme a ještě chvíli povaříme.
Zařazení: Polévky
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • ZDENĚK
    ZDENĚK |

    8. 12. 2016 01:14

    UBOHÉ DĚVČE TO JSOU DRŠTKY VYPRANÉ V ARIELU BEZ CHUTI..ODPORNÉ A ZNIČENÉ...

  • Jana V.
    Jana V. |

    22. 5. 2015 15:16

    Souhlasím s Vaškem-podstatný je dobrý masový vývar,který dává polévce chuť,taktéž používáme vepřová žebra.Nějak si neumím představit základ jen z drštěk...

  • Miki
    Miki |

    26. 9. 2013 20:58

    Vylejt vývar z drštěk považuji rovněž za zvrhlost :-!

  • Qvido
    Qvido |

    14. 4. 2013 11:19

    Dělat jíšku na oleji považuji za zvrhlost.

  • ˇMločka
    ˇMločka |

    2. 2. 2011 14:30

    Je to klasika výborné

  • Michaela Linhartová
    Michaela Linhartová |

    13. 1. 2010 11:35

    Já jsem narazila v Jednotě (COOP) na mražené hovězí držky, které stačí jenom povařit. Ty nesmrdí. Ale stejně jednou vyměním vodu.

  • Alois Gaschler
    Alois Gaschler |

    21. 6. 2009 08:47

    To slevani a trikrat vareni je s prominutim blbost,drztky vadrhnu ve studene vode se soli potom je oplacnu v horkr vode potom jeste jednou proplachnu ve studene a dam je do papinaku ve studene vode, privedu do varu varim ca 40 min.Zeleninu davam ve vetsich kusech a po vyvreni vyndam derovanou lzici, cedit tuto polevku na konec je hrich, jinak OK

  • Zdeněk Erdinger
    Zdeněk Erdinger |

    2. 5. 2009 14:25

    přátelé..až si někdy budete dělat "ovar" (vepřové koleno) vývar nechte vychladnout a tzv.ho napytlikujte do mrazáku..budete mít kvalitní domácí vývar chutově znamenitý.. již žádné náhražky (masoxy atd.) Váš Zdeněk :-)

  • Aleš Kramář
    Aleš Kramář |

    9. 3. 2008 16:04

    No, z předvařených a čistých drštek je to pohoda. Akorát dávám na konec papriku, kterou jsem zpěnil na oleji. Majoránku s česnekem ke konci ,a by polévka voněla.

  • Svaťa Juráň
    Svaťa Juráň |

    22. 12. 2007 23:28

    Drštkovku mě naučila máma a ta se od kmotry ve 30 letech min.stol. na Hané.Jak píšou znalci těchto pochoutek že je třeba dát i vonné koření je to pravda. Ale zkuste ještě co právě dáváme ještě my a to játrové knedlíčky.Stojí to za to. Já jsem vařil dršťkovku na jednu akci ve dvou kotlech a ¨šoulel jsem 1200 ks knedlíčků, byla to fuška ale chutnalo to.

  • Lubica Pollakova
    Lubica Pollakova |

    21. 8. 2007 23:29

    já tuhle polívku miluju,ale mám vyzkoušenou variantu,že místo držek dám kuřecí kuřecí kůže,dělám z nich roládky a když zbydou tak je z toho falešná držkovka,nebo přidávám taky sojovou drť,ale to jsou jenom náhražky

  • KMOTR
    KMOTR |

    8. 8. 2007 17:26

    Koukám na tu lidovou tvořivost, BEZ ČERSTVÉHO ZÁZVORU TO NENÍ DOBRÁ DRŠŤKOVKA.

  • Alžběta Adamíčková
    Alžběta Adamíčková |

    27. 2. 2007 14:21

    Tak to jsme si vážně pošmákli, nějak se mi utrhla ruka s dršťkama a koupila jsem jich fakt hodně, tak pro podobné případy, jako jsem já, doporučuji vyzkoušet recept lucemburské dršťky, je to taky lahůdka!

  • adidi
    adidi |

    15. 11. 2006 16:12

    Pár triků od dědy řezníka: 1) jako základ vývar z morkových kostí a kořenové zeleniny - část se pak nakrájená vrátí do polévky 2) základ jako u guláše - osmažit hodně cibule, ne zesklovatět, ale do zlatohněda3) s cibulkou smažit pár utřených česneků - jeho výrazná chuť tak zmizí, ale stane se pikantním kořením, mimochodem, to je tajemství slavných francouzských omáček4) nevylévat poslední vodu při vaření drštěk, ale zalít s ní osmaženou cibulku s rozmíchanou paprikou

  • Vendula
    Vendula |

    29. 10. 2006 19:56

    Prosím POMÓC, přečetla jsem si všechny komentáře k polévce a opravdu nevím kolikrát ty dršťky mám prát.Ví někdo zaručený tip jak na to?Manžel ji chce uvařit a já to chci zkusit. Díky

  • Kolda
    Kolda |

    27. 10. 2006 17:36

    Já kupuji předvařené drštky a doma je jen jednou propláchnu vlažnou vodou. Základ všeho je cibule.Dávám jí hodně a polévka je perfektní. Ze všech receptú jsem si vybral přijatelné suroviny a ty co se mi nezdály, jsem tam nedal. Všechny výšeuvedené suroviny jsou však jedlé, takže proti chuti .........

  • Ivan Budilovsky
    Ivan Budilovsky |

    20. 10. 2006 15:22

    Pro lidi na zapade a mozna i doma: Drstky ktere jsou jiz predvarene a nebo sparene neni treba varit a vodu vylevat. Dulezite je po rozmrazeni d vsecho tluste vyrezat a odblanit.Dale paprika je velice choulostiva na rozpalene panvi, neb velice snadno zhorkne. Ja nyni ji do te cibule zamicham tesne pred sejmutim z ohne.Dale postradam v receptu dulezitou petrzel ktera se vzdy pridava do polevky 5-8 minut pred koncem vareni.Jeste jsem nezkusil pridat cerstvy nastrouhany zazvor ktery jsem videl v receptu a melo by to smysl neb je trochu ostry a maskuje spatnou vuni.Dobrou chut Vam vsem preji z Texasu!

  • Michael Koblic
    Michael Koblic |

    9. 10. 2006 02:13

    Ve snaze navratit se vlastnimu puvodu budu se pokouset o drstkovou polevku. Mam par otazek:1) Jak dlouho nechat varit v prvnich dvou vodach? Jenom nechat prejit varem?2) Korenova zelenina - nakrajet nebo nastrouhat?3) Proc se drstky kraji na male nudlicky az po tretim vareni?Dekuji.

  • jAN NOVOTNÝ
    jAN NOVOTNÝ |

    23. 9. 2006 23:55

    Recep=t je takový jaký je,ale napsat že doba na přípravu je 60 minut je docela mimo realitu.Když chci mít drštky pěkně měkké trvá jejuich vaření až dvě i vice hodin.Ve staré kuchařce jsem četl dvě a půl hodiny .I v papináku to trvá víc než hodinu. Tak neplete lidem hlavu.Na drštkovou chce mít čas.

  • vašek
    vašek |

    31. 7. 2006 10:33

    Já vařím s držkami kus uzených žeber ,ty pak oberu nakrájím na malé kousky a přidám do polévky.Vývar je daleko chutnější.

  • Jana
    Jana |

    24. 3. 2006 22:47

    Ještě jsem zapomněla na majoránku,případně kmín,nejlépe drcený.Se slaným rohlíkem to nemá chybu.A kdo se bojí dršťěk,může použít i vařené pokrájené slepičí maso,nebo kotrč,což je krásně aromatická houba,co roste v lese.A nebo už zmiňovanou hlívu ústřičnou.Tak dobrou chuť!

  • Jana
    Jana |

    24. 3. 2006 22:42

    Já vařím dršťkovou polévku následovně-dršťky dobře vyperu,vařím ve dvou vodách-tj.povařím,vyliju vodu,a znovu povařím,vyliju.Pak umístím dršťky do papiňáku,zaliju další vodou,může se přidat zelenina kořenová,cibule,trochu soli.Povařit asi 45 min.Jsou pak krásně měkké.Pokrájím na proužky,odložím.Mezitím uvařím silný hovězí vývar s kořenovou zeleninou,do něj dám jíšku podle chuti,cibulku osmaženou na oleji,a hodně sladké i pálivé papriky.Máme rádi ostřejší chuť.Provářím,samozřejmě přisolím podle chuti,přidám 2 stroužky utřeného česneku a nakonec připravené dršťky.Vývar z drštěk z papiňáku vyliji!

  • MIREK M.M.
    MIREK M.M. |

    4. 7. 2005 20:41

    místo dršťek používám hlívu ústřičnou

  • Gaschler Alois
    Gaschler Alois |

    8. 6. 2005 12:19

    To vse je hezke a vporadku az na tu poznamku"PROCEDIME" To si myslim ze je hloupost, protozeta cibulka a cesnek se casem pri ohrivani rozlozia da polevce ten spravny smrnc.OK?

  • Naďa
    Naďa |

    17. 5. 2005 10:04

    Vážený pane Marku,vaše polévka je téměř totožná s polévkou mistra kuchaře Viléma Brabce(vlastním jeho kuchařku) včetně toho uzeného!Podobnost čistě náhodná?Tahle polévka by byla porce tak za kč 50.-!Vařím ji jako Lada a vždycky měla úspěch.A nejlepší je ohřívaná....A je zajímavé,že na tuhle polívku se nejvíc ozývají muži!?

  • Ondřej Šísl
    Ondřej Šísl |

    16. 5. 2005 23:08

    Paní Lado Kovářová, V y jste ještě "držkovku" nejedla.

  • rostislav
    rostislav |

    16. 3. 2005 12:23

    vy se těch držtěk nějak bojíte komici, já je vyčistím pořádně a potom vařím jen jednou a vývar z nich samozřejmě použiju a je to super!

  • Jirka Začátečník
    Jirka Začátečník |

    25. 11. 2004 18:59

    Ahoj lidi, dnes jsem si poprve koupil "dršťky" a teď šmejdím a hledám jak na to. Každý umíte kousek, tak to už někdo napište celé ať z toho nemám šlichtu. Díky

  • Kuchařka on-line
    Kuchařka on-line |

    21. 11. 2004 16:41

    Váš příspěvek byl moderátorem zveřejněn, tak jak jste ho poslal. Ani nepřesahuje povolených 1 000 znaků :)

  • Anonym
    Anonym |

    21. 11. 2004 14:33

    Milá paní AlenoKoukám, že můj příspěvek není dokončený. Zřejmě byl příliš dlouhý. Ale i z toho co je zveřejněno je jasné, že vyleju vodu, ve které jsem vařil uzené žebro, abych ho zbavil soli. Jinak viz. dole: Komentáře k receptu jsou moderované - moderátor nezveřejnil celý můj příspěvek a proto je z toho takový blábol.:-))))

  • Alena
    Alena |

    18. 11. 2004 14:02

    Milý pane Marku, četla jsem Váš dlouhý příspěvek k držťkové, abych se dozvěděla, že třetí vodu dáme do polévky a držťky vyhodíme:))

  • Marek Švarc
    Marek Švarc |

    18. 11. 2004 08:29

    Základem polévky je kvalitní vývar. Ten uděláš z hovězí předního, nejlépe s kostí, 1 rajče, mrkev, petržel, celer, 1 cibule (rozpůlit), podle množství vody nové koření, pepř celý, půlku bobkového listu, sůl, malinko kmínu a nejlepší je tam hodit kousek uzeného vepřového žebra. To ovšem ještě předtím chvilku povařím ve zvláštní vodě kterou pak vyleju, protože žebra bývají většinou příšerně přesolená. Správně by se měl vývar vařit dlouho na mírném ohni tak, aby voda nevřela. Já pro úsporu času používám tlakový hrnec a vařím asi 45 minut. Po té sleju přes cedník do hrnce, ve kterém bude finální produkt. Maso hovězí i žebra oberu, nesežeru, ale nakrájím a dám do hrnce.            Používám předvařené držťky (pokud ne, tak si je musíš dopředu připravit. Tj. posypat solí nebo moukou a nejlépe velkou lžící pořádně vydrbat a ve dvou vodách převařit. Třetí voda už je do polévky.

  • Bedřich Altr
    Bedřich Altr |

    11. 11. 2004 14:10

    Recept je v pořádku, polévka výborná, ale s jedním vykřičníkem. Cibulku, mouku a papriku neosmahneme chvilku delší, nebo paprika zhořkne. Je lepší nejdříve cibulku s moukou osmahnout do zlatova, pak zamíchat papriku a ihned zalít vývarem.

  • Marek Švarc
    Marek Švarc |

    10. 11. 2004 19:33

    Tato polévka je nějaká ošizená. Kde je kořenová zelenina? Vyzkoušel někdo přidat do polévky jedno dvě uzený žebra? A prosím Vás, vývar z kostky? To je opravdu brutální náhražka. A co jíška? Do držťkové polévky patří hodně jíšky. Tmavá se dává na chuť a světlá na zahuštění. Po přidání jíšky se musí polévka vařit ještě alespoň 30 minut. Česnek a majoránku přidávat až když je polévka uvařená. Jo a nakonec hodně čerstvé petrželové natě. Až bude čas, napíšu celý recept na opravdovou dršťkovou polévku a ne na nějakou náhražku. Vaření ZDAR!!!!!Marek Švarc

  • Jiří
    Jiří |

    23. 7. 2004 14:32

    Dotaz.Mne babička učila, že při přípravě základu je nutné přidávat část česneku a mírně ho osmáhnou. Zbytek česneku se přidává ke konci vaření. Skusil jsem Váš recept a polévka mi také chutnala.Drštky ale čistím (drhnu)s poměrně velkým množstvím soli téměř na sucho(asi 3x)a proplachuji, pak je vařím ve čtyřech vodách. Polévka má pak jemnější chuť. S pozdravem Jiří.

  • Misa
    Misa |

    1. 6. 2004 12:54

    vyborny,akorat kupuji predvarene drstky,tak je nemusim dvakrat varit.Misa