Tartaletky s vanilkovým krémem a jahodami

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
doba přípravy: 40 minut
počet porcí: 6 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: F.O.O.D.

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Korpus
    • 200
      g hladká mouka + trocha na podsypání
    • 100
      g cukr krupice
    • 125
      g máslo studené
    • 1
      ks vejce
  • Krém
    • 4
      ks žloutek
    • 6
      lžíce moučkový cukr
    • 1
      ks vanilkový lusk
    • 4
      lžíce kukuřičný škrob
    • 200
      ml mléko
    • 400
      ml smetana ke šlehání
  • K podávání
    • jahody
    • mandlové lupínky opražené

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Do food processoru nasypte mouku, cukr a na kostičky pokrájené studené máslo. Umixujte drobenku. Přidejte vejce a mixujte, dokud se obsah nádoby nespojí v kompaktní hmotu. Těsto vyklopte na pracovní plochu, rychle a krátce propracujte, zabalte do fólie a nechte asi 2 hodiny odpočinout v ledničce.

RADA: VIDEO, jak udělat piškot na dort

2
Připravte krém: žloutky, cukr, semínka z vanilkového lusku, škrob, mléko a polovinu množství smetany dejte do kastrůlku, důkladně promíchejte a vařte do zhoustnutí. Ve chvíli, kdy vznikne hustý krém pudinkové konzistence, sundejte z plotny a na celý povrch přitiskněte potravinářskou fólii, díky tomu nevznikne škraloup. Krém nechte zcela vychladnout.
3
Troubu předehřejte na 180 °C. Pracovní plochu důkladně poprašte moukou, těsto vyválejte na plát silný asi 1 cm a vykrajujte kolečka velká tak, aby pokryla dno i boky formiček. Těsto dejte do formiček (není třeba je vymazávat), přesahující okraje vmáčkněte dovnitř a rovnoměrně je upravte. Dno propíchejte vidličkou a uložte minimálně na 30 minut do mrazáku.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak připravit domácí vanilkový extrakt

4
Formičky naskládejte na plech vyložený pečicím papírem pečte 10 minut. Nechte vychladnout a korpusy opatrně vyklepněte z formičky.
5
Zbylou smetanu ušlehejte dotuha a po částech vmíchejte do vychladlého krému (možná nebudete potřebovat všechnu). Krémem naplňte korpusy a dejte vychladit do ledničky. Před podáváním je bohatě ozdobte jahodami a opraženými mandlovými lupínky.

RADA: 5 vychytávek nejen při pečení sladkého

Kategorie: Dezerty Zákusky

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
 
 

Další doporučené recepty: