Smažená žemlovka - sladká rychlovka

moje hodnocení: 0

5.0

hodnotilo: 3
doba přípravy: 45 minut
počet porcí: 4 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Množství dle počtu strávníků:
    • vánočka nebo bochánek, zbylý
    • měkký tvaroh
    • jablka nebo hrušky
    • cukr krupice
    • vanilkový cukr nebo skořicový
    • skořice - mletá
    • rozšlehané vejce dle potřeby
    • rozpuštěné máslo nebo olej na smažení

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Pokud nám zbude vánočka nebo bochánek, ale klidně i veka, kterou už nikdo nechce a nám se zase nechce, dělat se se žemlovkou, není nic jednoduššího, než si něco sladkého na zub, udělat za pár minut.
2
Pečivo pokrájíme na slabší plátky. Očištěné ovoce nahrubo nastrouháme. Je-li hodně šťavnaté, trochu ho vymačkáme a šťávu vypijeme. Ovoce osladíme, ochutíme skořicí, vanilkou nebo citronovou kůrou a smícháme s tvarohem. Poměr dělám zhruba: jeden tvaroh na dvě středně velká jablka. V hlubokém talíři nebo misce si rozšleháme vejce se špetkou soli a s vanilkovým nebo skořicovým cukrem.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak připravit domácí vanilkový extrakt

3
Na plátek pečiva naneseme vrstvu tvarohové směsi a zaklopíme druhým plátkem, opatrně přitiskneme, protáhneme v rozšlehaných vejcích a ihned smažíme z obou stran v pánvi s roztopeným rozehřátým máslem nebo olejem dozlatova. Odkládáme na ubrousek odsát přebytečný tuk a podáváme.
4
Podáváme posypané moučkovým cukrem nebo kopečkem zakysané smetany či šlehačky. Dobré za tepla i za studena, když zbude.

RADA: VIDEO, jak připravit nekynuté lívance bez vajec

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.