Slaný koláč se zakysanou smetanou

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Marsí

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Na těsto
    • 100
      g máslo (Nebo Hery)
    • 100
      g tvaroh (Nízkotučný z vaničky)
    • 200
      g hladká mouka
    • sůl 1/2 lžičky
    • prášek do pečiva 1/2 lžičky
  • Náplň
    • 1
      ks zakysaná smetana
    • 100
      g sýr Nahrubo
    • 1
      ks pórek
    • 100
      g anglická slanina
    • 1
      lžíce olej
    • 2
      ks vejce
    • 1
      špetka pepř mletý (Bílý, ale může být i černý)
    • forma Kulatá koláčová
    • pečící papír
    • strouhanka Na poprášení

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Uvedené suroviny na těsto smícháme dohromady, prohněteme a vzniklé těsto než připravíme náplň zabalíme do alobalu a uložíme do chladničky. Do hrnce nebo hlubší pánev dáme cca lžíci oleje, přidáme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, necháme roztopit, přidáme na kolečka nakrájený pórek a cca 5 minut (můžeme i kratší dobu) opékáme. Necháme vychladnout.
2
Mezitím si smícháme zakysanou smetanu s vejci, strouhaným sýrem a pepřem. Z těsta na jemně pomoučeném vále vyválíme placku velikosti koláčové formy. Do formy vyložené papírem vložíme placku, upravíme, vytvoříme okraje koláče (přečnívající zbytky odřízneme) a těsto vidličkou na všech místech propícháme. Posypeme struhankou, přidáme náplň z pórku a slaniny, zalijeme smetanovou směsí a dáme péct do středně vyhřáté trouby. Pečeme cca 1/2 hodiny, až smetana i okraje koláče začínají hnědnout.
3
Vypadá to možná složitě, ale není, jde to rychle a je to moc dobré za tepla i za studena. Místo pórku a slaniny se dá požít cokoli - šunka, salám, klobáska, brokolice (předvařená) apod.

Komentáře k receptu

  • zunicka
    zunicka |

    5. 4. 2006 12:29

    Dakujem za vyborny recept.Vcera som ho robila na veceru.Na cesto som dala slaninovo-porkovu zmes,na polku dala brokolicu a zaliala smotanovou zmesou. Bolo to vyborne!

  • Marsí
    Marsí |

    4. 4. 2006 14:39

    Jak jsem už napsala: důležité je těsto a smetanová směs....to ostatní dle chuti: cibule, žampiony, zelenina...cokoli, co kdo má rád.

  • Anonym
    Anonym |

    4. 4. 2006 13:36

    Znam to s cibili, je to vyborny kolac:-)

  • markeet
    markeet |

    4. 4. 2006 13:15

    mnam, vypada to bajecne. docela to pripomina anglicky quiche (v ceskem podani). urcite vyzkousim!