Marcipánová štóla

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 1
doba přípravy: 140 minut
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 0,5
      ks droždí
    • 200
      ml mléko
    • 500
      g polohrubá mouka
    • 75
      g moučkový cukr + 4 lžíce na posypání
    • 80
      g cukr
    • sůl
    • 1
      vejce
    • 50
      g meruňky
    • 30
      g pistáciová jádra
    • 200
      g marcipánová hmota
    • bílková poleva
    • 80
      g máslo rozpuštěné na potření

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Droždí rozpustíme v teplém mléce a prohněteme s moukou, tukem, cukrem, solí a vejcem.
2
Přikryté necháme kynout asi 60 minut.
3
Meruňky a pistácie posekáme. Marcipán uhněteme s moučkovým cukrem. Polovinu hmoty propracujeme s meruňkami, druhou s pistáciemi. Utvoříme válečky dlouhé asi 30 cm. Těsto prohněteme a vyválíme z něj plát asi 32x25 cm.
4
Na plát položíme marcipánové válečky (ke krajům). Okraje těsta přes ně překlopíme. Obě poloviny těsta dáme k sobě, lehce přitiskneme a zformujeme do tvaru štóly.
5
Přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Necháme kynout asi 30 minut. Troubu předehřejeme na 200 °C. Štólu potřeme 40 g másla a pečeme asi 50 minut. Ještě horkou ji znovu potřeme 40 g másla a pocukrujeme.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • jmuell1
    jmuell1 |

    13. 11. 2010 12:49

    Také jsem vynechala pistácie. Do marcipánu jsem zase zamíchala na drobné koštičky nakrájené sušené ovoce, co se dá koupit v pytlíku v supermarketech, a nemělo to naprosto žádnou chybičku. Jen ostatní si povzdechli, že toho mohlo být více. -:) Děkuji za vynikající receptík!

  • Martina
    Martina |

    1. 12. 2007 13:58

    Vyzkoušela jsem a je moc dobrá. Jen jsem tam nedala ty pistácie - u nás se dají koupit jen solené. Marcipán jsem si udělala domáci a nemělo to chybu!

  • Airan Novakova
    Airan Novakova |

    28. 11. 2005 17:32

    Tady ta stola vypada primo "nobl" :-)) Vyzkousime, snime, poreferujeme:-))