Makový hřích

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 2
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 150
      g tvaroh
    • 6
      lžíce mléko
    • 6
      lžíce rostlinný olej
    • 75
      g cukr
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • sůl
    • 300
      g hladká mouka
    • 1
      balíček prášek do pečiva
  • Náplň
    • 370
      g mák mletý
    • 0,5
      l voda 1/2 l
    • 2
      ks vanilkový pudink
    • 50
      g krupice
    • 200
      g cukr
    • 1
      l mléko
    • 2
      ks vejce

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
**Těsto:** tvaroh, mléko, olej, cukry a sůl pomícháme a nakonec přidáme mouku s práškem do pečiva a vypracujeme těsto. Rozválíme ho a položíme na plech vymazaný tukem.
2
**Náplň**: mák nasypeme do 1/2 litru vody, přivedeme k varu a potom už jen prohříváme, dokud nevznikne hmota. Mezitím z pudinků, krupice, cukru a mléka uvaříme hustou kaši, vmícháme do ní makovou hmotu a kdo chce může ještě přidat 100 g rozinek. Necháme důkladně vychladnout a polovinu hmoty natřeme na těsto. Do zbytku hmoty vmícháme 2 žloutky a sníh ze 2 bílků. Natřeme na první vrstvu máku. Plech vložíme do předehřáté trouby na 175 °C a pečeme půl hodiny.
3
Fakt je, že se spotřebuje hodně nádobí, ale když prostě dostanu chuť na mák, tak to překousnu :o) Výhodou je, že koláč není suchý, jako ostatní makové buchty. Ale pokud se nesní, třetí den ho už radši dávám do ledničky - pudink by nedělal dobrotu.

Komentáře k receptu

  • Helena K.
    Helena K. |

    7. 1. 2008 21:11

    Mák v buchtách milujeme,tohle je nezvyklá nádivka,líbí se mi-šup s receptem do oblíbených.

  • Ivanica
    Ivanica |

    4. 1. 2008 18:23

    také jsem vyzkoušela tento hřích a musím konstatovat, že to stojí za to. Při pečení jsem měla velké obyvy, že náplň bude tekutá, ale po vychladnutí je to dobré. Až na tu kopu nádobí ................

  • Adéla Najmanová
    Adéla Najmanová |

    26. 1. 2007 16:49

    Tak nevím, v čem jsem udělala chybu, ale maková náplň byla po upečení tekutá - při krájení stéká z těsta dolů. Ani chuťově mi moc nešmakuje, ale za to těsto je vynikající! Určitě ještě někdy upeču, ale s jinou náplní.

  • Václav FRONĚK
    Václav FRONĚK |

    18. 10. 2006 08:34

    Zprvu jsem hledal něco podobného z máku,ale po zamyšlení uznávám,že náplň je vynikající .Já to chci do štrůdlu.Ten dělala moje maminka,ale recept na náplň se zapomenul.Když dělala z jablek,tak ještě na nakrájená jablka,než to zavřela dávala kousky švestek.Štrůdl byl šťavnatý.

  • Zuzana
    Zuzana |

    19. 9. 2006 20:00

    Já jsem pekla 40 min., myslím že to závisí na druhu trouby! Všem nám to chutalo a protože přijela tchýně s rodinou, tak se jen zaprášilo! Sice tahle buchta není moc slavnostní, ale ke kávičce po obědě ....mňam!!I když si myslím, že tohle nemusí chutnat úplně každému-je to hodně syté!!Prostě kdo není "makový" nemusí být spokojený!!Ale určitě vyzkoušejte!!!

  • Lucie
    Lucie |

    18. 9. 2006 13:48

    Dělala jsem v neděli, bylo to dobré, vláčné, ale péct jsem musela déle, určitě alespoň 45 minut.

  • Evženka
    Evženka |

    8. 9. 2006 20:40

    Dělala jsem to vnoučatům(6) a za minutu bylo snězeno..tak tak jsem stihla ochutnat- výborné, mokré..no prostě makové!

  • Betty
    Betty |

    6. 9. 2006 19:35

    Je to mooc dobré..máku je tam vážně požehnaně ,ale všichni jsme to hned snědli!!!taková česká vynikající buchta!!!Ať žije mák:o)

Poslední navštívené:

Abecední seznam: